foto

Gilbert Taylor

  • nar. 2.4.1914
    Bushey Heath, Hertfordshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 23.8.2013 (99 let)
    Newport, Isle of Wight, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jako syn úspěšného stavitele měl Gil Taylor už od dětství předpovězené, že bude pokračovat v otcových stopách, a vstoupí tak do rodinného podniku. I přes svou vlastní nevoli studoval architekturu s vědomím, že toto povolání vykonávat nechce. I přes nepřízeň otce a přímluvu matky, přijal roku 1929 pracovní nabídku asistenta kamery. Spolupracoval s Williamem Shentonem a v Pařížských studiích se dostal i k drobným hereckým úlohám. Příchod do Elstree Studios mu umožnil setkat se kameramany Freddie Youngem a Frantzem Planerem, kterým vypomáhal, když byli příliš zatíženi a od kterých se mohl mnohé naučit.

V roce 1939 se stal členem Royal Air Force. Jako důstojník a provozní kameraman létal v bombardérech Lancaster. Účastnil se bombardovacích misí a fotografoval cíle. S otevřením druhé fronty se s malou provozní jednotkou kameramanů podílel na různých reportážích, třeba o osvobození koncentračních táborů.

Po válce se Gilroy vrátil do studií jako kameraman. Ve svých černobílých snímcích využíval odražené nepřímé osvětlení, čímž dosahoval naturalističtějšího vzhledu u svých záběrů. Zvlášť učiné to bylo v realistických snímcích režiséra J. Lee Thompsona. Ústupek od své osobité techniky a drsného realismu pro něj představovaly muzikály Richarda Lestera Jazzová revue a Perný den, se členy slavné skupiny Beatles.

Černobílý snímek Stanleyho Kubricka Dr. Divnovláska pro něj představoval další výzvu, jelikož osvětlení bylo součástí scény, a jednalo se tak mnohdy o skromné množství světla. Například zářivkové osvětlení umístěné nad rozlehlým kulatým stolem ve válečné místnosti. Prací na filmu Romana Polanskiho (byli blízcí přátelé) Hnus, přišel o možnost natáčet dobrodružství Jamese Bonda s názvem Thunderball. Natočil jeden z posledních snímků Alfreda Hitchcocka Zběsilost, a s Richardem Donnerem natočil horor Přichází Satan!.

Přestože byl mistrem černobílé kinematografie, nesmrtelným se Gilbert stal až svým dalším snímkem - první natáčenou částí vesmírné ságy Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. Do důchodu odešel v roce 1994. Ojediněle natáčel reklamy a věnoval se hlavně malování a zemědělství, avšak kontakty fanoušků s prosbou o podpis ho provázely neustále.

Byl členem britské asociace kameramanů, ale dočkal se uznání i od americké asociace. Dožil se požehnaného věku 99 let.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1994 Don't Get Me Started
1987 Okno z ložnice
1984 Lassiter
Odysea rockových mimozemšťanů
1983 Panictví po americku
1981 Jed
Zelený led
1980 Flash Gordon
1979 Drákula
Meetings with Remarkable Men
Útěk do Atén
1978 Breaking Up (TV film)
1977 Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
1976 Přichází Satan!
1974 Soft Beds, Hard Battles
1972 Den na pláži
Zběsilost
1971 Macbeth
1970 Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx
1969 Before Winter Comes
Nice Girl Like Me, A
1968 Work Is a 4-Letter Word
1967 The Man Outside
Theatre of Death
1966 Ve slepé uličce
1965 Ferry Cross the Mersey
Hnus
The Bedford Incident
The Man in a Looking Glass (TV film)
1964 Alive and Kicking
Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu
Perný den
1963 Hide and Seek
The Punch and Judy Man
1962 A Prize of Arms
Jazzová revue
1961 Petticoat Pirates
Rebel, The
1960 Bottoms Up
Sands of the Desert
The Full Treatment
1959 No Trees in the Street
Operation Bullshine
Tommy the Toreador
1958 Ice-Cold in Alex
She Didn't Say No!
1957 No Time for Tears
The Good Companions
The Silken Affair
Woman in a Dressing Gown
1956 It's Great to Be Young!
Yield to the Night
1955 As Long as They're Happy
Josephine and Men
1954 Front Page Story
Seagulls Over Sorrento
The Weak and the Wicked
Trouble in the Glen
1953 Single-Handed
The Yellow Balloon
1951 Circle of Danger
High Treason
1950 Seven Days to Noon
1948 Pokusný králík

TV seriály

1972 The Pathfinders (TV seriál)
1969 Randall a Hopkirk (TV seriál)
Můj zesnulý přítel a společník (E01)
1966 The Baron (TV seriál)
1961 The Avengers (TV seriál)

Režijní filmografie

TV seriály

1969 Department S (TV seriál)

Herecká filmografie

TV pořady

1970 Aquarius (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(27)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace