Reklama

Reklama

Miroslav Kořínek

Miroslav Kořínek

nar. 28.05.1943 (80 let)
Smržov, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

Miroslav Kořínek se narodil 28.května 1943 v Smržově. Za svůj život nasbíral tituly herce, klavíristy, korepetitora, hudebního skladatele, hudebního aranžéra a pedagoga. Jako pedagog působí dodnes a to na pražské DAMU, kde vyučuje sborový zpěv.
Miroslav Kořínek byl odjakživa spojován se Studiem Ypsilon, kde pravidelně vystupuje již od poloviny 60. let. Je autorem nebo spoluautorem úprav scénické hudby k většině představení tohoto divadla.
Díky Ypsilonce, se také začíná objevovat ve filmu. V menších rolích vetšinou hudebníka. První jeho herecký počin je z roku 1976 a to z filmu Věry Chytilové HRA O JABLKO, ke kterému také složil hudbu. Ve stejném roce se objevuje v dramatu J. Herze DEN PRO MOU LÁSKU. V roce 1979 ho do malé role obsadil i Ota Koval, ve svém propagačního dramatu JULEK. V roce 1983 se dočkal obsazení ve snímku Jiřího Menzela SLAVNOSTI SNĚŽENEK, kde si zahrál jednoho z hudebně nadaných myslivců. O rok později se také objeví v seriálu SANITKA, což je také jeho poslední filmový počin v předlistopadové éře.
V roce 1991  je jako TV film na obrazovky uvedena divácky nejúspěšnější inscenace studia Ypsilon z téhož roku s názvem MOZART V PRAZE. V roce 1994 přichází Jiří Verčák s filmem SATURNIN, kde si Miroslav Kořínek zahrál vyšetřujícího lékaře. Jedná se patrně o jeden s nejdelších textů, který kdy ve filmu pronášel. Poté se objevuje v krátkometrážním filmu POSLEDNÍ KONCERT Jana Hřebejka z roku 1997 a v jedné bakalářské povídce s názvem TELEFON STORY z roku 1998. Ani jemu se nevyhnul nátlak novodobých seriálů a v roce 2004 se krátce objevil v seriálů REDAKCE.
Jeho učinkování v zábavných pořadech bylo vždy daleko pestřejší a také známější. Pořady jako YPSILONKA SE BAVÍ, MOŽNÁ PŘÍJDE I KOUZELNÍK či RUSKÁ RULETA. 
Nejúspěšnější byl pochopitelně v roli skladatele. V roce 2002 byl nominován na cenu Český lev za hudbu k animovanému filmu FIMFÁRUM JANA WERICHA. A v roce 2007 byl společně s Národním filmovým archivem a společností Filmexport u renovování dvou němých filmů. LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ a FALEŠNÁ KOČIČKA ANEB KDYŽ SI ŽENA UMÍNÍ. Kořínek k oběma filmům dodatečně složil hudbu.

Tom "mchnk" .

Skladatel

Herec

Host

Scenárista

Divadelní záznam
1991

Mozart v Praze - divadelní hra

Reklama

Reklama