Reklama

Reklama

Vinnetou


Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02)

(epizoda)
  • Německo Winnetou - Das Geheimnis vom Silbersee (více)

Obsahy(1)

Old Shatterhand již nějaký čas pobývá u Apačů a i když jej nejen Vinnetou a Nšo-či, ale i ostatní členové kmene přijali mezi sebe, cítí v sobě rozkol. Život v divočině mu sice učaroval, ale současně ho to táhne zpátky do bující civilizace. Utřídit si myšlenky a uvědomit si, kde leží jeho srdce, mu pomůže nové dobrodružství, které ho s jeho rudým bratrem čeká. Mexický bandita El Mas Loco se od podivínského profesora etnografie Spenglera, jenž mu dluží peníze, dozví legendu o zlatém pokladu Apačů. Se svou skupinou rabiátů zaútočí na Vinnetouův kmen a zajme Nšo-či. Ta coby šamanka má být s legendou seznámená a za pomoci spojení se silami přírody dokáže najít bájné Stříbrné jezero, kde se má poklad nacházet. V patách nevyzpytatelných a nelítostných banditů se vydávají Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel išiel už dosť do komédie (možno až paródie), ale na rozdiel od väčšiny sa mi páčil o kus viac ako predchádzajúci. Možno to bolo značne zníženými očakávaniami, ale mňa bavil aj ten vyšinutý Mexikánec. Vyčítam hlavne to, že tvorcovia ako v tejto časti pozabudli na akciu a tak výsledok pôsobí trochu suchopárne. 6-/10 ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl už bohužel ničím neokouzlil. Olda Šetrný zůstal právě na tom bolavém místě, kde se ani trochu nevyrovná svému předchůdci. Celé to jeho trápení "chci být s indiány, ale chci být i s lidmi" bylo pro celý děj dost nešťastně řešeno. Do toho ještě úplně vyšinutý (ale bohužel ne zajímavě) mexický záporák. Ještě že to mělo pouhou hodinu a půl. I tak to začínala být docela nuda. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čeho jsem u prvního dílu obával se mi tentokrát, bohužel, dostavilo. Z (alespoň pro mě) nejkrásnějšího příběhu s Vinnetouem nezbylo zhola nic. Celý děj by se nechal shrnout asi tak do deseti minut, blbá scéna je vystřídána tou ještě blbější (z Old Shatterhanda nám protentokrát udělali zloděje), přestřelka je všehovšudy jen jedna a navíc zcela mizerná a hlavní záporák (jakožto celá jeho banda) nedostal do vínku ani za mák charismatu. Za klady mohu považovat snad jen Sama Hawkense se slečnou Bell a Old Shatterhandovu žádost o ruku Nšo-Či (doufám, že to nikdo nebude brát jako spoiler :-)), ale ani tak mi z toho nevyjde víc než 20%. ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říct, že mně se druhý díl líbil víc než první. Sice Stříbrné jezero nemělo ten správný šmrnc jako v původním filmu, ale jinak příběh ušel, Old Shatterhand mně přestal lézt tolik na nervy a i Vinnetou se mi zamlouval víc, v prvním díle mi v některých scénách přišel trošku mimo, tady mi i párkrát připomněl svého předchůdce. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ono se řekne Unser Karl, jenže když jsou dva ústřední hrdinové k smíchu, než abyste je brali vážně, raději v knihovničce zapátráte po Brouku Pytlíkovi a Honzíkově cestě, a o Karlovi prostě prohlásíte, že nebyl našinec. Ale kdepak, Karl May napsal krásná literární díla a jeho kořeny sahají do Česka, jenže jeho německá vlast ho zradila a rozhodla se jeho velké hrdiny pohřbít pod nánosem exkrementů, které ani náhodou nemůže někdo opěvovat. Původní představitelé dvojky Vinnetou a Old Shatterhand sice pocházejí úplně z jiné éry, než do jaké se vrátili jejich noví představitelé, současně s nimi je doprovodila i absolutní sterilita příběhu, který se sice nějakým způsobem oprostil od naivní, mnohdy ale působivě vyobrazené romantiky a dobrodružství, jež si ve společné koexistenci získala celé generace diváků. To o nové verzi absolutně neplatí. Jasně, ze zvědavosti tomu dáte šanci, někde uprostřed nového zpracování, možná ještě dřív, to vypnete, protože se vám bude chtít brečet nad hereckými představiteli, to neplatí jen o ústřední dvojce, i zbytek ansámblu je naprosto zoufalý. A náhle si nepřekvapivě pomyslíte, copak asi dělá (jediný žijící z tehdejší silné čtyřky Barker-Brice-Ráž) někdejší dabér tehdejšího Vinnetoua, toho správného a správně obsazeného Vinnetoua, Standa Fišer a obviníte medicínu, že neexistuje něco jako transplantace hlasivek, neboť byste byli mezi prvními dárci. A tak si nekažte pěkné zážitky z dětství debilní verzí, v níž jsou za pokrevní bratry steroidní hašišák z Albánie a neatraktivní a vysloužilý pornoherec ze Západního Německa. 0/10 ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Jazyk Apačů použitý ve filmu je lakotština, nikoliv žádné nářečí příbuzné apačštině. (ČSFD)
  • Súčasný typ vysúvacieho rúžu bol vynájdený vo Francúzsku až po 1. svetovej vojne, takže Neke Bah (Emilio Sakraya) ním nemohol krášliť Nscho Tschi (Iazua Larios). [Zdroj: extraplus.sk] (magu)
  • Zobrazení původních obyvatel Ameriky z národa Apačů je zde pouze ilustrativní. Filmaři se inspirovali spíše indiány z plání (prerií), jako jsou Siouxové, Vraní indiáni atd. (ČSFD)

Reklama

Reklama