Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to vůbec jednoduché, ale povedlo se. Velmi sympatičtí herci, příjemně dobrodružná atmosféra, žádné násilné scenáristické veletoče ve snaze co největšího odlišení se od původních snímků, téměř žádné moderní filmařské zbytečnosti (s výjimkou občas roztřesené kamery). Nepatřím k divákům, kteří by o filmových Mayovkách mluvili jen a jen s úctou a obdivem (podle mě je z velké části vylepšil až náš dabing) a asi také proto nemám s touhle takový problém. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě spokojenost. A to jsem měla obavy: sáhnout na kult bývá ošidné. Ale ujali se toho šikovně. Příběh je pozměněný, takže divák má možnost čekat, co bude dál, přitom hlavní atributy zůstaly zachovány. Největší obavy jsem měla, jak přijmu postavy. A i tady jsem spokojená. Vinnetou: krásně hledí do dáli stejně jako Pierre Brice, je ale o poznání divočejší. Old Shatterhand: výborně vybraný typ, jako postava prochází asi nejmarkantnějším vývojem, líbí se mi historie jeho příchodu do Ameriky (při vší úctě k Lexu Barkerovi - jemu jsem toho německého inženýra nevěřila). Nšo-či: silně mi připomínala Máří Magdalénu z Jesus Christ Superstar, jako Indiánka je uvěřitelnější než princeznička Marie Versiniové. Sam Hawkens: ošklivější než v originále, ale i on tu má nějakou historii. Celkově oceňuji vývoj postav, realističtější pojetí (do kterého spadá i absence démonického padoucha), modernější vzhled. Vytratila se pohádková naivita originálu, ale na tu si počkám na další opakování původní verze. A líbí se mi, že natáčeli znovu v Chorvatsku, vždyť od 60. let všichni víme, že právě tak vypadá území Apačů. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu moc zahľadené do seba (podobne ako prvý HOBBIT :)), vôbec neberúce do úvahy staršiu generáciu fanúšikov (pre mňa ťažšie stráviteľný hlavne výzor a odev Shatterhanda) . Pekne natočené, občas fajn atmosferické, ale vzhľadom na úplne klasický príbeh (POCAHONTAS a spol.) pridlhé. Dobrodružné (konečne!) finále film ale značne vylepšuje... ()

Historik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Byl jsem připraven na to, že to může být zklamání. Bylo, ale jiné, než jsem čekal. Nejde o obsazení hlavních rolí, noví herci nemají to charisma jako jejich předchůdci, ale to nevadí, horší už je samotný příběh, který se dost vleče, vypouští důležitou postavu Klekí Petry (vzápětí je jasné, proč), další rozčarování působí použití kulometu, který do mayovek nepatří, ale zase koresponduje se zničením mostu (jako Most přes řeku Kwai), což také není nejlepší závěr filmu. Nejhorší ovšem je, že nový Vinnetou už není Vinnetou Karla Maye. Mayův ušlechtilý Apač by nikdy nemohl nepříteli vzít skalp. To je jako kdyby Mirek Dušín mluvil v dalším filmovém zpracování Záhady hlavolamu sprostě. Tohle nemohu překousnout. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Pokud to nebudu brát jako adaptaci románu Karla Maye nebo dokonce remake původního filmu (což jsem od začátku nebrala) ale jako něco, co se v té době mohlo i odehrát (byť i tak to bylo místy naivní), tak se mi to líbilo a beru to na milost ;-). Sympaticky na mě působil i představitel Old Shatterhanda (jak zmiňuje, že boxoval v saském spolku, tak jsem se i zasmála, což mám i v tomto typu filmů ráda), vypadá podstatně více německy než Lex Barker (jehož kvalit jinak samozřejmě nedosahuje), takže v tomto ohledu jsem (na rozdíl od mnoha dalších spolukomentujících) problém neměla. A ani s ostatními představiteli, tady se spolukomentátory souhlasím, že Pierre Brice moc jako Indián nevypadal (mnohem lépe to dopadlo ve filmu Dákové, stejně jako Robertu Taylorovi mu člověk věří spíše ty Římany). Náčelníka Dobré slunce nám sice obětovali o něco dříve než v knize i původním filmu, ale vzhledem k tomu, co jsem napsala v úvodu, proč ne. Mělo to být především o Vinnetouovi, jenže to zase celé bylo spíše o Old Shatterhandovi (a taky vlastně proč ne, Vinnetou teprve totiž přebíral zodpovědnost a hned první zkouška se příliš nepovedla). Každopádně mě to navnadilo na zhlédnutí dalších dvou dílů. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama