foto

John Mulaney

  • nar. 26.8.1982 (37 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Jeho celé meno je John Edmund Mulaney. Jeho rodičia sú Ellen Mulaney (Stanton), profesorka práva na Northwestern University a Charles W. Mulaney, Jr., právnik a obchodný partner v medzinárodnej právnickej firme Skadden Arps. Obaja rodičia sú pôvodom írski katolíci. Je tretí zo štyroch detí. Jeho prastarý otec z matkinej strany bol Geroge J. Bates, republikánsky starosta Salemu v Massachusetts a tiež pôsobil ako kongresman pre tento štát. Tu politické pozadie jeho rodiny nekončí, pretože jeho prastrýko, William H. Bates, pracoval taktiež ako kongresman. Rodičia chodili na Georgetown University a Yale spolu s budúcim prezidentom Billom Clintonom, ktorého Mulaney stretol v roku 1992. 5. júla 2014 sa oženil s Annamarie Tendler.

Bol vychovávaný ako katolík a taktiež v detstve miništroval. Pracovať v zábavnom priemysle ho inšpiroval život postavy Rickyho Ricarda zo seriálu I Love Lucy. Keď mal John sedem rokov dostal príležitosť uchádzať sa o rolu Kevina McCallistera z filmu Home Alone (Sám doma), ale jeho rodičia ponuku odmietli. Chodil na školu St. Clement School, kde sa stretol so svojím najlepším kamarátom, Johnom O’Brienom. Taktiež navštevoval St. Ignatius College Prep, ktorú dokončil v roku 2000 a potom sa prihlásil na Georgetown University, kde študoval anglickú literatúru a náboženstvo. Práve na tejto univerzite sa stal členom školskej improvizačnej skupiny, kde sa spoznal s Nickom Krollom a Mikom Birbigliom. Neskôr sa spolu Mikom vydal na stand-up tour.

Po absolvovaní Georgetown University roku 2004 sa presťahoval do New Yorku, kde chcel realizovať svoju kariéru komika. Pracoval ako office assistant pre Comedy Central a ako komentátor pre Best Week Ever.

V auguste 2008 sa uchádzal o miesto v Saturday Night Live (SNL). Ako scenárista tam pracoval šesť sérií. Pracoval nielen v zákulisí, ale niekoľkokrát sa objavil aj na obrazovkách v segmente Weekend Update. Spolu s hercom Billom Haderom vytvorili veľmi populárnu postavu Stefon, ktorá sa v programe opakovane objavovala. Mulaney bol nominovaný spolu s ostatnými scenáristami zo SNL 2009 – 2012 na ocenenie Primetime Emmy Award za najlepší scenár pre zábavný program a vyhral za najlepšiu originálnu hudbu a text spolu s Justinom Timberlakom, Sethom Meyersom a Katreese Barnes.

Popri SNL sa venoval stand-upu. Roku 2009 vydal stand-up album The Top Part a o tri roky neskôr stand-up špeciál New In Town, obe pre Comedy Central. V októbri 2013 sa mu podarilo dostať svoj vlastný sitcom Mulaney (2014 – 2015), ktorý bol vysielaný na stanici Fox. Seriál trval len 13 častí, dočkal sa negatívnych recenzií a bol ukončený v máji 2015. Jeho tretí stand-up špeciál s názvom The Comeback Kid odpremiéroval 13. novembra 2015 na Netflixe. Ten bol nominovaný roku 2016 na Primetime Emmy Award za najlepší scenár pre komediálny špeciál.

V rokoch 2015 – 2016 sa venoval aj písaniu a hraniu pre komediálne seriály. K scenáru prispel seriálom Maya & Marty, Documentary Now!. V Kroll Show si zahral svoju starú známu postavu Georga St. Geeglanda, ktorú prvýkrát stvárnil ešte v roku 2008 v krátkom mini seriáli The Oh, Hello Show.

Duch The Oh, Hello Show Mulaney a Nick Kroll preniesli do ich nového projektu Oh, Hello on Broadway z roku 2016. Mulaney stvárňuje postavu Georga St. Geeglanda a komickú dvojicu uzatvára Nick Kroll s jeho postavou menom Gil Faizon. Show premiérovala na Broadwayi 23. septembra 2016 a svoje trvanie zakončila 22. januára 2017. Táto Broadway produkcia bola nafilmovaná a vydaná na Netflixe v júni 2017.

Jeho štvrtá stand-up tour Kid Gorgeous začala v máji 2017 a skončila v júli toho istého roku. Tour potom pokračovala od septembra 2017 do apríla 2018. Zahŕňala sedem vystúpení v Radio City Music Hall v New Yorku vo februári 2018 a jedno z nich bolo natočené ako ďalší stand-up špeciál pre Netflix. Za Kid Gorgoeus získal Mulaney Primetime Emmy Award za najlepší scenár pre komediálny špeciál.

V rokoch 2018 – 2019 sa začal výraznejšie venovať dabingu, a to vo filme Spider-Man: Into the Spider-Verse a v animovanom seriáli Netflixu Big Mouth, kde opäť kolaboruje s Nickom Krollom.

Ruby.O.Hara

Herecká filmografie

Filmy

2019 Caught in a Ham
2018 Back to School Just for Laughs (TV film)
John Mulaney: Kid Gorgeous at Radio City (TV film)
Spider-Man: Paralelní světy
2012 John Mulaney: New in Town (TV film)
2008 Mike Birbiglia's Secret Public Journal (TV film)

TV seriály

2020 Big Mouth (TV seriál)
Epizoda 10 (S04E10)
Epizoda 9 (S04E09)
Epizoda 8 (S04E08)
další epizody (10)
2019 Dickinson (TV seriál)
I felt a Funeral, in my Brain (S01E10)
Alone, I cannot be (S01E04)
Big Mouth (TV seriál)
Super tlamy (S03E11)
Skandální odhalení: muzikál! (S03E10)
Testy (S03E09)
další epizody (11)
Simpsonovi (TV seriál)
The Winter of Our Monetized Content (S31E01)
2018 Big Mouth (TV seriál)
Oddělení puberty (S02E10)
Líbej nebo sdílej (S02E09)
Temná strana prsu (S02E08)
další epizody (10)
Portlandia (TV seriál)
Peter Follows P!nk (S08E08)
2017 Big Mouth (TV seriál)
Porno dimenze (S01E10)
Přežil jsem Jessiho bat mitzvah (S01E09)
K tomu mě nenuť (S01E08)
další epizody (10)
2016 Lady Dynamite (TV seriál)
Pilot (S01E01)
Difficult People (TV seriál)
Unplugged (S02E01)
2014 Mulaney (TV seriál)
2013 Kroll Show (TV seriál)
2010 Oškliví Američané (TV seriál)
Blob Gets a Job (S01E04)
An American Werewolf in America (S01E02)
2009 Důležité věci s Demetrim Martinem (TV seriál)
2007 Human Giant (TV seriál)
Very Funny Show, The (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Host

TV pořady

2019 Dressing Funny (TV pořad)
John Mulaney a parta svačinářů (TV pořad)
2018 Hilarity for Charity (TV pořad)
2015 John Mulaney: The Comeback Kid (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 66. Emmy Awards (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2011 Funny as Hell (TV pořad)
Nick Kroll: Thank You Very Cool (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Comedy Central Presents: John Mulaney (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
2006 Live at Gotham (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1998 Comedy Central Presents (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)