Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (175)

Ponorka Hunley

Ponorka Hunley (1999) (TV film)

Skutečná ponorka Hunley po své misi na dlouhých 131 let zmizela ze světa. Byla nalezena až v roce 1995, pár metrů pod hladinou u břehů Jižní Karolíny. V roce 2000 byl vrak vyzdvižen včetně mrtvých členů posádky. Posádka byla pohřbena, ponorka je zakonzervovaná ve speciálně k tomu postavené vodní nádrži v Charlestonu, kde si ji mohou prohlédnout návštěvníci.

Inkvizitor

Inkvizitor (2005)

Taxík, kterým jede hlavní hrdina Nick (Dolph Lundgren) po Rusku, nejen že během jízdy změní typ (z Volhy 3110 na novější Volhu 31105), ale dokonce i poznávací značku - z bulharské na ruskou.

Válka Roseových

Válka Roseových (1989)

Ačkoli byl sportovní veterán Morgan Plus 4 Olivera Rose (Michael Douglas) během natáčení skutečně rozdrcen, koupil ho muž jménem Bill Caruso, který věnoval obrovské úsilí jeho opravě. Dokonce podle něj pojmenoval svého syna Morgana. Krátce před dokončením renovace Caruso zemřel na infarkt a jeho vdova vůz prodala automobilovému nadšenci Waynovi Carinimu, který o něm natočil jeden z dílů svého pořadu Chasing Classic Cars (od r. 2008). V té době auto stále jezdilo a účastnilo se závodů historických vozidel.

Válka Roseových

Válka Roseových (1989)

Oliverův (Michael Douglas) Morgan Plus 4 z roku 1960 byl původně zanedbaný polovrak, zvenčí nastříkaný, aby působil dojmem zachovalého vozu. Pro scénu, kdy ho Barbara (Kathleen Turner) rozdrtí svým autem, filmaři přivařili pod jeho zadní nápravu malý železniční podvozek a postavili vůz na malé koleje, aby zajistili, že po nárazu druhého auta Morgan pojede trávníkem rovně, dokud nenarazí do zdi.

Bony a klid

Bony a klid (1987)

Auto, kterým tu hlavní představitelé jezdí, je Mercedes-Benz W123 "piano" s optickým bodykitem od firmy Kamei. Jedná se o dobový "tuning". Vůz stál v roce 1988 v NSR dle výbavy od 28 329 do 39 900 západoněmeckých marek. V roce 1988 byl průměrný plat v ČSSR 3431 Kčs, takže i na nejlevnější verzi by průměrný občan musel vynaložit cca 150 měsíčních platů.

Hellboy

Hellboy (2004)

John Meyers (Rupert Evans) přijede do Hellboyova (Ron Perlman) sídla na československém skůtru CZ 175 (typ 501) "Čezeta", v Česku všeobecně známém pod přezdívkou "prase". Skůtr byl pro film dovybaven mohutnou přední světelnou rampou.

Rozpoutané peklo

Rozpoutané peklo (1997)

Terénní auto, kterým hlavní hrdina jezdí ve velké části filmu, je Chevrolet Suburban ročník 1987. Pro film byly použity čtyři. Jeden se poškodil v řece, druhý byl poslán k dalšímu filmování do studií Universalu v Pekingu (kde jeho stopy končí), jeden se dochoval a byl okolo roku 2014 prodán v aukci. O čtvrtém nejsou informace, nicméně filmový konec červeného Suburbanu v plamenech lávy byl pouze počítačový, auto zničeno nebylo. (Zdroj: imcdb.org)

Skyfall

Skyfall (2012)

Ikonický Aston Martin DB5 se ve filmu objevuje ve třech různých podobách. Kromě tohoto dnes neuvěřitelně vzácného a drahého auta byly použity ještě makety v měřítku 1:3, vytištěné na 3D tiskárně, a pak také přemaskované starší Porsche 928, které bylo upraveno přímo v dílnách Aston Martinu.

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Ve scéně v casinu, která následuje po židovském pohřbu, si u stropu tanečního sálu nejde nevšimnout velké otáčející se zrcátkové "disco koule". Nejde však vůbec o chybu ve výpravě, toto zařízení tak typické pro diskotéky 80. let bylo skutečně běžným vybavením tanečních klubů už ve 20. letech a objevilo se dokonce už koncem 19. století.

Této noci v tomto vlaku

Této noci v tomto vlaku (1984) (TV film)

V nočních záběrech z trati je možné si všimnout, že vlak vede dieselová lokomotiva "zamračená" řady T478. V posledním záběru ale v čele vlaku stojí lokomotiva elektrická, konkrétně "banán" E 499.2015, přičemž vlak mezitím nikde nezastavoval.

Cesta Černého měsíce

Cesta Černého měsíce (1986)

Automobil Černý měsíc byl v roce 1996 prodán do soukromých rukou. Další majitel, plukovník americké armády ve výslužbě, vůz používal při přehlídkách až do své smrti. V roce 2012 se auto objevilo na eBayi, kde bylo k prodeji za 15 tisíc amerických dolarů. (Zdroj: checkoutthiscar.com)

Zardoz

Zardoz (1974)

V jednom interview o filmu Zardoz (1974) režisér Boorman prohlásil: "Byla to 70. léta a já jsem hodně ujížděl na drogách. Upřímně řečeno, ani já si nejsem úplně jistý o čem některé části filmu jsou".

Odvěký zákon

Odvěký zákon (1991) (TV film)

Seveřanskou loď USS Cumberland ve skutečnosti Merrimack nezničil palbou svých děl, ale taranoval a potopil ji svým klounem.

Tora! Tora! Tora!

Tora! Tora! Tora! (1970)

Velení japonské flotily se během plavby dívá do map, které mají anglické popisky.

RoboCop 3

RoboCop 3 (1993)

Když zraněný RoboCop (Robert John Burke) leží u povstalců na stole, je zřetelně vidět, jak herec v obleku dýchá a vzdouvá se mu pravidelně břicho, což by se u kyborga dít nemělo.

Špion, který mě miloval

Špion, který mě miloval (1977)

Při své návštěvě ve Strombergerově (Curd Jürgens) sídle nastupuje James Bond (Roger Moore) na úrovni vodní hladiny do výtahu a jede nahoru. Když z něj vystoupí, je ale v místnosti na úrovni mořského dna.

Komando

Komando (1985)

John Matrix (Arnold Schwarzenegger) postupně jezdí auty Chevrolet Blazer, model z roku 1973, Sunbeam Alpine z roku 1964, Porsche 911 Targa z roku 1969 a Cadillac Eldorado  z roku 1975. Bez újmy přežije jen posledně jmenované, všechna ostatní skončí jako vraky.

Mstitel

Mstitel (1989)

V závěru filmu stojí naproti sobě v úzké chodbě Punisher (Dolph Lundgren) a Gianni Franco (Jeroen Krabbé) a střílejí samopaly do hloučku nepřátel, který mají mezi sebou. To je samozřejmě nesmysl, protože by se museli postřílet navzájem.

Thelma a Louise

Thelma a Louise (1991)

Kabriolet, ve kterém obě hlavní představitelky stráví většinu filmu, je Ford Thunderbird modelový ročník 1966.

Reklama