Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Pohádka
  • Krimi

Recenze (2 482)

plakát

Spanilá jízda (1963) 

Film odehrávající se v dobách husitství, pro který je toto období však spíše jen kulisou. Hlavní příběh se stejně tak mohl odehrát v kterékoli jiné době. Hlavnímu hrdinovi vypálil křižák tvrz a unesl nevěstu a on prahne po pomstě. K té dostane jako husitský hejtman příležitost až za několik let, kdy se ocitne se spanilou jízdou poblíž tvrze únosce. Film se tak daleko více než husitství jako takovému věnuje tématu pomsty. Má člověk právo na pomstu? Je nositelem viny jednotlivec, nebo vina ulpívá na celém rodu? Dostane se člověku klidu, když pomstu vykoná na zlomeném člověku, který už vůbec nepřipomíná toho, jehož tvář má člověk před sebou tolik let? Tím vším vyniká Spanilá jízda nad filmy své doby, a to dle mého v mezinárodním měřítku. Film má též velmi sugestivní kameru, což dopomáhá ponuré atmosféře filmu. P. S. Proč srovnávat s Vláčilem. Vláčil je Vláčil a Daněk je Daněk, každý podle svého. Osobně mi taky Vláčil (velmi) často nesedne. Třeba zrovna jeho nejproslavenější Markéta Lazarová mě k smrti nudila, tohle mě oslovuje daleko více.

plakát

Godzilla (2014) odpad!

Kde je Hamlet? Zase se někam schoval. Ale kdyby tady byl, přesně vím, co by ti řekl... Asi tak první třetinu se daly ocenit alespoň stalkerovské reálie. Pak to bylo dementní, a to tak, že víc než Emmerich. I ta Emmerichova potvora totiž při své demenci dává alespoň v rámci svých vlastních pravidel smysl. Tohle je pro mě osobně podobný jako Nolanův Batman. Snaha křížit monster žánr/komiks s temnou realitou dopadá po stránce logiky katastrofálně. Zcela otevřeně přiznávám, že někde u převozu jaderné hlavice vlakem jsem přestal pobírat i ty zbytky chatrné dějové konstrukce, co tam ještě byly. Proč se vždycky potvůrky jentak pošťuchujou, co s tím zárodkem vlastně celou dobu dělali, proč jsou ty lodičky tak pěkně naskládaný pět metrů od sebe, proč je v celý armádě jedinej pyrotechnik, ten seznam by vydal na knihu. Zkrátka u tohohle bych s chutí napsal scénář pro honest trailers. Čili, Emmerich byl aspoň blbej tím způsobem, že to je vtipný, tohle je jenom blbý s pár vizuálně pěkně provedenejma záběrama.

plakát

Jak Jaromil ke štěstí přišel (1982) (TV film) 

Když jsem byl malý, byla tahle pohádka ve své psané formě maminčinou noční můrou, páč byla hrozně dlouhá a málokdy byla dočtena bez přestávky na spaní a oddech. Těžká nostalgie :)

plakát

Meruňka (2009) 

Chtělo to trochu lepší (snad oduševnělejší? Hlubší?) dialog, jinak příjemné. Že je pointa předvídatelná od první chvíle vůbec nevadí.

plakát

Dlouhý podzimní den (1971) (TV film) 

Ještě to nezabalit, ještě nevysedávat a nekafrat o ničem, ještě žít, nečekat jen na smrt.

plakát

Popelka (2010) (TV film) 

Takové to televizní německé "jakš takš" něco. Což je bohužel k naší ostudě lepší než drtivá většina toho, co se dnes za pohádku vydává u nás. Popelka není úplně marná, ale co mi utkvělo v hlavě nejvíc je sekáček v ruce zlé macechy. Tvůrci hororů by si mohli vzít ponaučení, že stačí naznačit a nechat pracovat fantazii.

plakát

Sharknado 2 (2014) (TV film) odpad!

No real sharks were harmed during making of this film. Nebo něco podobnýho bylo v titulcích. Ano, otázka nastolená jedničkou byla zodpovězena. Splní...

plakát

Stínoví vojáci (1996) (TV film) 

Výborný polodokument (jak se dnes říká dokumentární rekonstrukce) v podobném duchu jako pozdější (a o dost rozmáchlejší) Dukla. Petra Hviždě je opravdu škoda nesmírná.

plakát

The Expert (2014) 

Já na otázku "co tomu brání" neodpovídám "geometrie", ale "zákon". Jinak je to stejné...

plakát

Prci, prci, prcičky (1999) 

Jeden z mála filmů, u kterého se rozcházím s většinou svých oblíbenců. Mně se to totiž líbilo. Ono totiž přes řeči o zasunutí a tak dále totiž nakonec stejně vítězí láska, tak co, romantika není jen vznešené hledění do očí. Je ovšem třeba pochopit, že v době uvedení filmu jsem procházel stejným obdobím jako jeho hrdinové a i já jsem nakonec našel dívku svého srdce.