Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (2 759)

plakát

Asfaltová džungle (1950) 

Film, který se přímo podílel na definici žánru heist, u mě ztratil ve své první třetině (kdy mě mírně uspal). Byl bych pro zrychlit fázi dealování financí, přesunul se k samotné vloupačce a snaze utéct s kořistí. Drama je to časem solidní, herecky a po stránce charisma bez výtek, ba naopak, v kontextu letošních událostí mě pobavilo poselství o nutnosti policejních strážců pořádku a bezpečí - byť jeden ze sta bude podmazaný :) "It’s a dark realisation, one that would drive film noir again and again thereafter: the desperate escape from a scenario where, even by chief of police’s own admission, the jungle wins."

plakát

Ďábel (2020) 

Velmi dobrý, temný a ďáblem nasáklý “southern gothic” thriller, kde po celou dobu někdo páchá zlo a dějí se dost hrozný věci, přesto ale (zajímavě) nevyzní na úplně beznadějně depresivní notu. Vyniká tu nejen atmosféra a pánbíčkářský prostředí appalačských zapadákovů, ale i skvěle užitý vypravěč a výtečný herecký obsazení - všechny postavy táhnou a fungují. Pattinson vystřihl super kněze chlípníka.

plakát

Mob City (2013) (seriál) 

Skvělá retro série / zpatlaný pokus o vydírání, válka s mafií a do toho zasazená love story. Staré Los Angeles a krásně neonový noir vizuál, silná plejáda v obsazení, přičemž Bernthal jako policejní ranař v hlavní roli padne přímo dokonale (kam se hrabe Punisher). A je to slušně krvavý, popravu v závěru prohlašuji za legendární. Převeliká škoda, že to zapadlo bez S02.

plakát

Kočičky (2020) 

Máme tu tisící příběh trablí dospívání dětí z rozvrácených rodin a v podstatě nic, než smutný odraz reality, jenom prostě v roce 2020 se toho chytne banda tupých white pride kreténů, konspiračních trotlů a bohabojných pravičáckých vloček, no a člověk má hned ve vlně vyhrocených novinových titulků (a zdejších "komentářů") dojem, jak je to odpadový film a co neuvidí za ohavně satansky zvrhlou pedofilní čočku... FAKT NE. Bu bu bu, zasr*ná lůzo. #cancelyourself

plakát

Lust for Gold (1949) 

Zlákal mě poster a western-noirový příslib. Bohužel únavná a hloupá zlatokopecká story plná otravných postav, občas se holt člověk ustřelí...

plakát

Před ranními červánky (2016) 

Volně provázený život Stefana Zweiga v exilu, prostoupený hlubokým smutkem nad ztrátou evropské vlasti a nadějí v lepší, mírumilovný svět. Pro mě doplněk k jeho skvělé (a zdrcující) knize “Svět včerejška”, pozor snímek předpokládá, že divák už předem zná všechen potřebný kontext (x). “Pokládám proto za lepší včas a vstoje ukončit život, jemuž vždy byla duchovní práce nejryzejší radostí a osobní svoboda nejvyšším statkem této země.”

plakát

Feels Good Man (2020) 

Kterak byl žabák vytržen ze sranda buddy komiksů a vzat pod křídla zhrzených asociálních trollů, pomalu zjedovatěl, načež to dopracoval až v alt-right symbol všech pekel. A kterak se tím zkomplikoval život jeho tvůrce, jaký to je, když se vám vlastní výtvor totálně a nevratně vymkne z rukou. Čekal jsem, že to bude zábavný pop-dokument, ale dopadlo to ještě lépe - jako docela fascinující příběh nevyzpytatelných, až magických cest v době internetové. (x)

plakát

Sociální dilema (2020) 

V jádru věci, co si řada z nás uvědomuje už nějakou tu chvíli, přesto považuji za nejdůležitější dokument roku (spolu s No Safe Spaces). Dokonalý není, obsahuje místy trapný hraný materiál a přitažený náznaky terminátoří apokalypsy, ale na to sere pes. Hodnotím na max, protože si delší dobu myslím, že je potřeba dát na tento problém důraz a začít se s ním snažit něco dělat. Jako generace Y mám to štěstí, že jsem prožil čas zásadního nástupu internetu, smartphonů a sociálních sítí s očima dokořán a vnímal, co to znamená za revoluci a obří dějinný posun, říkal si, co za dopady na lidstvo to asi bude mít - a právě zde máte přímo od insiderů (veliký plus) povolaný výčet těch negativních. Od vlivu na děcka a psychiku až po společenský chaos (x), sílící rozkol a tribalismus, hrozbu pro řád liberální demokracie a osobní svobodu v míře neskonale větší, než nějakých pár dalších uprděných směrnic a regulací... Varovný, zlověstný a depkoidní, 1984, must-watch. (x) "Nothing vast enters the life of mortals without a curse." ♪♫

plakát

Závrať (1958) 

Poblouzněný Stewart, překrásná Kim Novak, pohlednicové San Francisco a překvapující, tajemný, napínavý, čarovný, vizuálně dokonalý Hitchcock. Čistá filmová radost, musím někdy vychytat i na plátně.

plakát

Pojistka smrti (1944) 

Chladná, výborně vystavěná krimi romance, je často braná za vzorový noir (x) a skutečně obsahuje všechny hlavní prvky žánru. Zrádná manipulativní krasotinka, úkladná vražda, morální úpadek hlavního hrdiny, noční LA, fatalistický feel a předem jasný závěrečný držkopád... Odškrtnu si další starou must-see klasiku, všeho všudy fajn filmový zážitek.