Reklama

Reklama

Pojistka smrti

  • USA Double Indemnity (více)
Trailer 2

VOD (1)

Vypočítavá Phyllis Dietrichsonová (Barbara Stanwyck) a její milenec - úlisný pojišťovací agent (Fred McMurray) donutí pana Dietrichsona uzavřít životní pojistku na dvojnásobné odškodnění. Phyllisin manžel netuší, že podpisem pojistné smlouvy na svůj život zpečetil svůj další osud. Oba spiklenci naplánují dokonalý zločin a po Dietrichsonově smrti se chystají vyinkasovat pojistku. Vražda je zdánlivě perfektní, jenže nekompromisní vyšetřovatel pojišťovny (Edward G. Robinson) cítí zradu. Napjatá atmosféra ještě zhoustne, když dosavadní milenci a komplici zjistí, že si navzájem nemohou důvěřovat.Temný thriller podle skutečné události patří k mistrovským dílům režiséra Billyho Wildera. Film získal šest nominací na Cenu Akademie včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herečka pro Barbaru Stanwyck. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (270)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Wilder uměl. Sice Double Indemnity není tak výjimečný a nadčasový film jako třeba Sunset Blv., ale rozhodně stojí za vidění. Dnes ten kriminální příběh nezaujme na 100%, asi proto, že průměrný díl Columba obsahuje stejně chytrou zápletku. Ale kvality filmu jsou stále funkční. Je to napínavé a nejsme si jistí, co bude dál. A to je u kriminálky důležité. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dobré odpoledne. Prodávám pojištění pro případ nehody manželů. Máte nějakého, který Vás už nudí?" Ano má. Phyllis jednoho takovýho manžela má a pojišťovák Walter jí prokoukl dřív než stačila říct: borůvkovej koláč. Jenže ještě o chvilku dřív začal myslet pinďourem a to je pak dokonalej plán vraždy snadno k mání. Mě by tedy Phyllis neoblafla, protože jako kouřící zhuděná panička není můj typ, ale Walter uvěřil svýmu malýmu Walterovi a tak jsem se mohl pobavit při zajímavým vyšetřování nešťastný náhody. Zejména likvidátor Keyes se svým malým mužíčkem v břichu byl při tom dokonalej, ale já jsem si nejvíc užil Walterovy cynický hlášky, který metal kadencí samopalu vzor 24 a možná ještě rychleji. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Billy Wilder, Raymond Chandler .. Krystalicky precizní co se osy noir žánru týče. Šarmantní, láskou poblázněný kuřák, absolutně prohnilá femme fatale, úkladná vražda, sprosté podrazy, monology. Kdyby byla příběhová linie nápaditější, možná, že by šlo i o ten nejlepší noir. S takovouhle nebudu ostatním přitakávat. 90%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až do první zápletky se jednalo a neskutečně skutečnou nudnou hovadinu. Poté už film nabral solidní tempo, ze kterého ani trošku neslevil. Atmosféra i napětí by se dalo krájet. Několik výtek bych přesto rozhodně našel. Děj je naprosto jednoduchý a hloupý o samotném provedení vraždy raději budu mlčet. A hlavně a především Barbara Stanwyck je skutečně velmi ošklivá a nestála by ani za opření kola, tím více je zarážející, že se našel někdo, kdo pro ni byl ochoten zabít. Nevidím to na více než na 2*. Film je zbytečně nadhodnocen. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní noirová záležitost s ne příliš okoukanými tvářemi, avšak neméně kvalitními herci. Zručný režisér Billy Wildeer natočil opravdu zdařilý snímek, který má řadu vynikajících momentů. K plnému počtu hvězdiček nechybí mnoho. Scéna se sádrou na noze ve vlaku je perfektní a finále také nemá chybu. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (46)

  • V roce 2007 vyhlásil Americký filmový Institut tento film jako 29. nejlepší všech dob. (Kulmon)
  • Fred MacMurray mal v tom čase povesť herca, ktorý hral skôr kladné filmové úlohy, čiže myslel si, že nie je pripravený hrať zápornú filmovú rolu. Nakoniec MacMurray ale súhlasil a rolu vzal. (westerns)
  • Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck) byla zařazena Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších postav amerického filmu na 8. pozici. (TheDude)

Reklama

Reklama