Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (737)

plakát

Město se brání (1951) 

Zoufalé činy zoufalých postav v úzkostí prostoupeném (after) heistu z kulis zruinovaného poválečného Říma. Je dobré vidět, jak začínal později slavný komediální oscarový režisér Pietro Germi.

plakát

Ďáblova brána (1950) 

Atmosféricky nasvícený noirový western, který byl tvůrčím epitafem autorské dvojice Mann-Alton, alarmujícím způsobem zachycuje bohužel stále palčivý problém americké společnosti: xenofobii a rasovou nesnášenlivost.

plakát

Konec cesty (1959) 

Nikdy jsem nebyla v mosteckých dolech ani v Tuzexu, takže napínavý film Miroslava Cikána je ideální exkurzí do těchto míst. Ďábelskému pohledu očí Martin Růžka mohl v československé kinematografii konkurovat snad jen Petr Čepek a moje oblíbená pyšná princezna Alena Vránová odsekává a uzemňuje chlapy na první dobrou. Kuřáci budou mít během projekce absťák, protože si tam všichni zapalují jednu cigaretu za druhou. Jak noirové!

plakát

Kouzelný dům (1939) 

Se vší tou prvorepublikovou teatrálností a hereckým neumětelstvím Adiny Mandlové by to byl dobrý, Máchovým Májem (Viléme!) říznutý Višňový sad počesku se zamrzlými postavami-karikaturami, kostlivci ve skříni a chráněnou vrbou místo višní. Dlouhá stopáž a Vávrův scénář (a režie) to však neudrží a při závěrečné replice, že celý život je jen sen, se člověku zasteskne po filozofování Pedra Caldérona de la Barcy. Jan Roth sice krásně maluje světlem, ale z filmových adaptací děl Karla Josefa Beneše mnohem víc doporučuju emocemi nabité hollywoodské melodrama A Stolen Life (1946), které je díky Glennu Fordovi a Bette Davis v dvojroli (!) herecky úplně jinde.

plakát

Náměstí svaté Alžběty (1965) 

Ach ty ženské postavy – zas jen pasivní oběti s pohledem smutných psích očí. Jinak slušná depka.

plakát

Ain't Them Bodies Saints (2013) 

Chemicky dokonalý trojlístek 🖤 Casey Affleck-Rooney Mara-Ben Foster 🖤, Americký jih, zapadákov, poezie obrazů, nenaplněná láska a můj dohnaný rest. Nedoceněná filmová krása a romantika mého gusta.

plakát

Žena roku (1942) 

Hm, pěkné – film o emancipované ženě. Ale k jakému konci směřuje? Je to jen o Zkrocení zlé ženy. Aby manželství fungovalo, klečí Tess před Samem na kolenou a slibuje seknout se svojí kariérou a býti mu oddanou hospodyňkou. Jsou tam dobré screwball momenty a oddělování žloutků od bílků je boží, ale nahlížet ženu, která má ambice a chce se věnovat něčemu jinému než přípravě vaflí, luxování a rození dětí, jakožto automaticky sobeckou a bezohlednou osobu je tak zkreslující, jednostranný a ideologicky závadný pohled, že je celý ten příběh o ženské pseudoemancipovanosti jedině kontraproduktivní a k naštvání. Zpětně je dojem z celého filmu o to trpčejší, když víme, jak se Hepburn v osobním životě o Tracyho starala, jak se pro něj obětovala, kariéru odsunula do pozadí, aby mu mohla být oporou ve chvílích jeho konstantní krize, a ve finále s ohledem na jeho manželku, se kterou se nikdy nerozvedl, a z úcty k pozůstalým rodinným příslušníkům ani nešla na jeho pohřeb. Veřejnost se aktuálně pohoršuje nad údajně rasistickým Jihem proti Severu a kvůli vlně nevoli se k němu povinně volitelně dotáčí kontextové úvody, tak by bylo fajn, kdyby taky přišla řada na stejně tak důležité úvody o problematických genderových otázkách v klasické hollywoodské kinematografii. Tehdy byl prostě každý film v určitém ohledu ideologicky závadný, ať už chcete nebo ne. Amen.

plakát

Havel (2020) 

Havel je film o lidech, kteří měli rádi cigarety, a který i z nekuřáka udělá závisláka. Toť má trocha do mlýna. Jinak... kritici všech zemí... vy víte co. Spojte se, jděte domů, koho to zajímá... Někdo říkal, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. HAVEL A NICE DAY. ✌🏻

plakát

Tvář v davu (1957) 

Zrodila se hvězda: Mrs. Frankenstein a její monstrum. O influencerství z doby před YouTube. O beatlemánii z doby před Beatles. O sexismu a šovinismu z doby před #metoo. O mužích bez integrity a ženách bez sebeúcty. O Titaniku, se kterým jde na dno jeho stavitel i jeho kapitán. Made it Ma(rcia)! Bottom of the world! ___ Je tam tolik témat a chytrých metafor a satiry, že by se o tom dala napsat kniha. Geniálnost.