Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční

Zajímavosti k filmům (5 712)

Florián

Florián (1961)

Film neobsahuje žádnou exteriérovou scénu.

Florián

Florián (1961)

Florián je považován za patrona profesí, které souvisejí s ohněm – hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů, kamnářů či pekařů. Je také vzýván jako ochránce proti suchu, ohni, povodním, válce a neúrodě.

Cukrárna - Třináctá komnata

Cukrárna - Třináctá komnata (2010) (epizoda)

Báseň, která zazní v epizodě: „Až zas někdy přijedete, ptejte se po mně. Řeknou vám, stůně. Jak suchá větev chřadne. Žije sám. Bude mluvit o počasí i o tom, to vám přísahám, že jenom jedny, jedny vlasy... Jak je to krásné, jezdit k nám. Já občas vínu propadám a čas si dávno pojmy plete. Řeknou pak lidé: ‚Umřel vám. On nevěděl, že přijedete.‘“

Planeta opic

Planeta opic (1968)

Příběh, o kterém je film, si v knižní předloze čte milenecký pár Jinn a Phyllis, který tráví dovolenou ve vesmíru. Narazí totiž na láhev, ve které je dopis a v něm celý příběh zaznamenán. Autor závěr knihy vystavěl opravdu nápaditě, protože teprve na poslední stránce se dozvídáme, že Jinn a Phyllis jsou opice a příběh považují za fikci, protože kdo to kdy viděl, že by existovali inteligentní lidé.

Stíny v mlze - Ranní vrah

Stíny v mlze - Ranní vrah (2024) (epizoda)

Centrum s osvícenou modrozelenou kostkou je Forum Nová Karolina – obchodní centrum fungující od roku 2012 v ostravské čtvrti Karolina. Ve třech podlažích s celkovou plochou 58 000 m² se nachází celkem 220 obchodů a 24 restaurací, kino a kavárny, pracuje zde přes 1 000 lidí. Pod centrem je dvoupatrové podzemní parkoviště s kapacitou 1 500 míst.

Petr Hapka

Petr Hapka (2002) (TV film)

Vlastním jménem Petr Josef Lehár. Byl synem operetní zpěvačky rakouského původu Jiřiny Dinesenové (1905–1987) a klavíristy Břetislava Lehára. Osvojil si však jméno otčíma, akademického malíře Josefa Hapky (1912–1987).

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967)

Jan Kačer (agent) v pořadu Úsměvy (od r. 1997) řekl: „Ve filmu měla být lyžařská scéna se mnou a tehdejší hvězdou Olgou Schoberovou, která si podle svých slov pilovala své lyžařské dovednosti ve Švýcarsku. Pět dní se kvůli špatnému počasí čekalo na natáčecí den. Když se konečně objevilo slunce, režisér záhy zjistil, že Schoberová na lyžích nikdy nestála a po domluvě s producentem a díky zpoždění natáčení celou scénu škrtli.“ Kačerovi spadl kámen ze srdce, protože jeho lyžařské dovednosti byly, jak uvedl, mizivé.

Ano, šéfe!

Ano, šéfe! (2009) (pořad)

Párkrát zazněla v cyklu Pohlreichova hláška: „Kouří jak sádrový ježek.“ Nejedná se o sarkasmus či absurdní hlášku, ale narážku na hračku sedmdesátých let dvacátého století. Asi sedmicentimetrový sádrový ježek měl v puse mini cigaretu, která se dala zapálit a po vyhoření vyměnit za další.

Nikdo se nebude smát

Nikdo se nebude smát (1965)

Kláru (Štěpánka Řeháková) představuje Klíma (Jan Kačer) v ději jednou jako Novotnou, podruhé jako Pokornou. Rovněž ve scéně z bytu jejího otce je diplom na jméno František Novotný, aby ho vzápětí Klíma oslovoval jako Pokorného a o jeho dceři mluvil jako o Pokorné. V předloze nemá Klára příjmení.

Stíny v mlze - Číslo 2

Stíny v mlze - Číslo 2 (2024) (epizoda)

Veterán v dílně je Austin Healey 3000, sportovní automobil vyráběný v letech 1959 až 1967 britskou automobilkou Austin-Healey. Vůz byl velice úspěšný především ve Spojených státech, kam mířila velká část produkce. Jeho cena se v roce 2024 pohybovala kolem 50 tisíc amerických dolarů.

Zlá krev - Epizoda 6

Zlá krev - Epizoda 6 (1986) (epizoda)

Hostinec Františka Kabila, kam vstupuje Nedobyl (Jiří Vala), se nachází na adrese Chvalova 13, Praha-Žižkov, avšak interiér byl natočen již v hospodě v Dubči u Kolenských (U Králíka) na adrese Lipové náměstí 1031/1, 10700 Praha-Dubeč.

Pudr a benzin

Pudr a benzin (1931)

Spoluproducentem filmu byl i otec režiséra Pavla Háši, Josef Háša. Podle jeho slov film skončil v dluzích.

Umělohmotná sémiotika

Umělohmotná sémiotika (2021)

Sémiotika je nauka o znakových systémech. Oblastí jejího zájmu nejsou jen jazykové znaky, ale obecně i všechny ostatní znakové systémy. Vlastní znakové systémy s pravidly gramatickými i sémantickými mají mj. umělecké obory, náboženství, hry nebo rituály.

Grandsupertingltangl

Grandsupertingltangl (1969) (seriál)

Tingltangl je druh zábavního podniku, obvykle podřadné úrovně.

Reklama