Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Sci-Fi

Recenze (466)

plakát

Telescope (2013) 

Někdy koncem roku 2013 jsem poslal tenhle kraťas do sekce "Postrádám zde". Začátkem září 2014(!) mi přišlo do pošty oznámení o schválení. Rozkliknu to a koukám, že tu jsou komenty už od dubna. WTF?

plakát

Grounded: Making The Last of Us (2013) 

Příjemné ohlédnutí za brilantní a příběhově jedinečnou hrou TLoU. Tenhle dokument nás provede celým studiem Naughty Dog v různých fázích vývoje tohoto opusu. O svém dílu práce promluví spousta zainteresovaných lidí - šéf studia a Neil Druckmann, hlavní i vedlejší protagonisté, scénáristé, skladatel a vedoucí různých divizí jako třeba level design, movement programming, environment arts, character arts, user interface atd. Celé to je navíc prokládané záběry z vývojářského studia, z motion capture "placu" a jinými střípky a perličkami ze zákulisí. Materiálu je tam opravdu spousta, takže kdo má jako já rád TLoU, making of videa a moderní filmařské/videoherní technologie přijde si na své.

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

(Viděna dabovaná verze, což může negativně ovlivnit celkový dojem.) Mám rád přehnaně humorná akční sci-fi s bizarními, komickými postavami. A taky mám rád celkem komiksovky (i když komiksy nečtu a nejsem Marvel ultra-fan). V Guardians of the Galaxy jde ještě navíc stranou veškerý děj a rádoby epická mytologie složitého univerza (což se bohužel v posledních komiksovkách děje často), takže důraz může být kladen na jiné aspekty filmu - např. humor, situační i dialogový. A co je nejdůležitější? Ono to funguje! Od sympatických postav (sympaťák na první pohled Chris Pratt, tentokrát zelená krasavice Zoe Saldana (jaká barva bude příště? :-), řízný chlapík se šavlí Dave Bautista, krutopřísný CGI mýval, ukecaný CGI strom a kupa dalších) přes dobře zmixovaný soundtrack až po efekty. Opravdu jsem se dobře bavil.

plakát

The Dark Sorcerer (2013) 

Neskutečně bizarní filmeček, parodující filmařské prostředí a technologii motion capture (což je vlastně neuvěřitelně originální námět). Budiž všechny ty narážky a vtípky důkazem, že David Cage není jen řemeslník produkující tupé "blockbusterové hry", ale že má v hlavě vše srovnané a ví přesně, co chce vyprávět a jak to chce vyprávět (= sofistikovaný scénář s jasným narativním záměrem). Jinak by si nedělal srandu sám ze sebe, ne?

plakát

Truman Show (1998) 

Hodně dobrý film, opravdu velmi vydařený. Scénář je perfektní a role Trumana Jimu Carreymu sedla jak ušitá na míru. A další můj oblíbenec Noah Emmerich ve své roli též exceluje. Filmu nemám v podstatě co vytknout, je to bomba!

plakát

Všemocný (2011) 

Z námětu a hlavní zápletky (i těch vedlejších) se dalo vytěžit občas víc. Skoro to vypadá, jako by tvůrci (především pak scénárista) ani nevěřili tomu, jak ohromný potenciál to má. I tak je ovšem Limitless velmi nadupaný thriller s vynikajícím drivem, zajímavými zvraty a sympatickým hrdinou.

plakát

Žralokonádo (2013) (TV film) 

Jeden z nejtroufalejších filmů za posledních pár let. L.A. zasáhla žraločí přeháňka a všichni jsou totálně v hajzlu... než objeví motorovky :-) Největší otázkou však zůstává, na čem tvůrci v době pre/post-produkce jeli.

plakát

Nevěřící (2013) 

The Unbelievers je spíše takový dlouhý vlog či zákulisní video. Tenhle "dokument" je tedy určen především fanouškům pánů Dawkinse a Krausse. A je to vlastně dobře - snažit se nahustit jejich knížky do filmu je nesmysl. Tahle mozaika jejich výstupů a diskusí má svižné tempo, fajn střih i mix zvuku. Nicméně je pravda, že to celé mohlo při sobě držet trochu víc koherentně. Pro Američany, Islamisty a fundametální (agresivní fyzicky i argumentačně) přívržence všech náboženství budiž tohle trnem v oku, pro intelektuálně uspokojené ateisty / agnostiky (jak by řekl Dawkins), jako jsem já (z velké části právě díky tomuto geniálnímu biologovi a osvícenci), se spíše jedná o příjemné nakouknutí do veřejného života jejich idolů. Díky, pánové, a vytrvejte!

plakát

Expendables: Postradatelní 3 (2014) 

Dvojka zůstává nepřekonána... ale to se dalo čekat, ne? Nejprve pár důvodů, proč film vidět: obsazení, obsazení, skvělá akce, humor, výborné choreo, obsazení, soundtrack, výbuchy, zbraně, obsazení... prostě všechno jako minule (+ Budvar jako bonus :-). Zatímco někdo se vyžívá v různých komiksových či fantasy světech, já vždy rád nahlédnu do tohoto důchodcovského univerza, plného akčních hvězd minulých desetiletí, zvlášť když se jedná o týmovku (ty teď frčej) plnou známých tváří, sebeparodických hlášek, odkazů a sentimentálních promluv. I tahle návštěva se mi moc líbila. Expendables se posunuli (či spíše vyvinuli), tým byl adekvátně doplněn a omlazen (pro další a další pokračování), zmizela krev, přibyl děj a celé se to nese na vážnější vlně. A teď to hlavní - já s tím nemám vůbec žádný problém. Noví herci jsou fajn, příběh dává smysl a nedochází už k tak crazy zvratům jako ve dvojce (ovšem vždy, když už film začíná být moc seriózní, objeví se někdo, kdo nám připomene, že jde o bláznivou akční komedii balancující na hraně osmdesátkové blbůstky a moderního akčňáku). Absenci krve kvůli ratingu akceptuju (vlastně mi to ani moc nevadilo, záměrně přehnané množství CGI krve jsme si už užili v předchozích dílech, popřípadě u tohoto dílu v necenzurované verzi, která má vyjít). Závěrem bych rád vyzdvihl všechny nové tváře ze staré gardy (i když ti mladí jsou taky moc fajn) - Gibson je skvělý záporák, Ford na výbornou zastoupil totálně vyhořelého Willise a Snipes se své role zhostil také velmi poctivě. Banderasova postava je pak přímo geniální.

plakát

Úsvit planety opic (2014) 

Tohle přímé pokračování výborného Rise of the Planet of the Apes má jeden zásadní problém - jeho styl (režijní a především pak narační) se diametrálně liší od jedničky a působí tak trochu vytrženě z kontextu. Film se snaží hrát vážnější a autentičtější notu, jenže se mu to tak nějak nedaří. Zatímco v předchozím díle jsme sledovali postupný vývoj hlavního šimpanzího hrdiny, který byl navíc libově natočený, zde přes dvě hodiny sledujeme stále aktuální, leč těžce předvídatelné drama na téma "střet ideologických proudů ve vztahu k nepřátelskému národu (druhu)". Další slabší stránkou jsou vlastně všechny scény s lidmi, jejichž osud mi byl celou dobu v podstatě ukradený a jejich charaktery jsem nechtěl (na rozdíl od těch opičích) poznat hlouběji. Aby bylo jasno, Dawn of the Planet of the Apes je hodně dobrý film, ale bohužel se podle mě vydal lehce špatným směrem. Andy Serkis je stále boží a záběry zachycující dění v opičí pospolitosti (vznikajícím národě) jsou úžasné. Vlastně bych mnohem raději sledoval pouze záběry z opičí pospolitosti, bez lidí a s minimem akčních scén. Takhle jsem měl pocit, že koukám na nějak televizní spin-off a ne plnohodnotné pokračování. Mimochodem 3D není vůbec špatné do chvíle, kdy si uvědomíte, že skoro celá druhá půlka filmu se odehrává v noci / v šeru a rychlým akčním scénám třetí rozměr taky zrovna moc nepřidává. Škoda, bavil jsem se dobře (na poli blockbusterů se stále jedná o vysoký nadprůměr), ale oproti excelentní jedničce jsem lehce zklamán.