Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (2 018)

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Herci si mimo kameru tropili žertíky jeden z druhého. Házeli po sobě lžíce nebo dělali legrácky v jídelně. Jedna z věcí, které měli ve zvyku, když čekali na sále, byla nenápadně brát svorky z táců s chirurgickými nástroji a snažit se je připevnit jich co nejvíc na něčí plášť, aniž si toho dotyčný všiml. Rekord drží Mike Farrell (B.J.), kterému se jich nepozorovatelně podařilo připevnit 23 na plášť Davida Ogdena Stierse (Charles). Jednoho rána zase shromáždili kopec palačinek, a když Alan Alda (Hawkeye Pierce) dotočil svou scénu, stal se jejich terčem. Jindy přemalovali šatnu Davida Ogdena Stierse na oranžovo a červeno. Když herec ráno přišel a rozsvítil, byl to pro jeho oči šok.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Sherman T. Potter (Harry Morgan) získal své jméno po rodinném lékaři producenta Larryho Gelbarta. Nikdy ovšem nebylo vysvětleno, jaké jméno značí písmeno "T".

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Epizody se nenatáčely chronologicky tak, jak běžely v televizi.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

William Christopher (otec Francis Mulcahy) navštěvoval irského kněze v kostele u svatého Timoteje, aby se lépe připravil na svou roli. Sám se tak naučil, jak se pokřižovat, dávat požehnání, udílet poslední pomazání a odříkávat latinské modlitby. Také prostudoval vládní záznamy o kněžském armádním sboru a zjistil, že to všichni byli obyčejní muži, a tak se vyhýbal tomu, aby Mulcahyho hrál jako nějakého světce.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

M*A*S*H je několikrát zmíněn v seriálu Griffinovi (od r. 1999). Jedna postava říká: "Vždycky když zapaluju raketu, tak si rád představuju, že s ní mířím na Jamieho Farra a Alana Aldu." V jiném dílu Brian předvádí scénu, kde Radar (Gary Burghoff) oznámí chirurgům smrt plukovníka Blakea (McLean Stevenson). V dalším dílu zase Stewie pod vlivem alkoholu zpívá první slova znělky M*A*S*He "Suicide is Painless".

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

William Christopher (otec Mulcahy) většinu pátého roku natáčení proležel s infekční žloutenkou a celých osm měsíců byl připoután na lůžku. Kdyby marodil ještě delší dobu, ze seriálu by ho pravděpodobně vyškrtli. David Ogden Stiers (Charles Winchester) zase dostal hepatitidu během natáčení závěrečného dílu seriálu.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Předtím, než Mike Farrell přijal roli B.J.e, požadoval, aby jeho role byla úplně novou postavou, která si nebude hrát na druhého Trappera (Wayne Rogers).

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Mike Farrell (B.J.) se bál, že ho ostatní herci nepřijmou a zůstane tak navždy mimo s pocitem, že se mezi ně vetřel. Také měl obavu z ohlasu diváků a říkal si, že kdyby M*A*S*H najednou zkrachoval, on by se na tom podepsal jako kámen, který by ho stáhl ke dnu. Úplně stejný pocit měl David Ogden Stiers (Charles), když nastoupil v šestém roce natáčení. Oproti tomu Harry Morgan (plukovník Potter) podobné starosti vůbec neměl.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Po obsazení Mikea Farrella do role B.J.e a ještě před začátkem natáčení mu zavolal Alan Alda (Hawkeye) a poprosil ho, jestli se můžou sejít. Povídali si spolu o svých postavách až do časných ranních hodin.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Před M*A*S*Hem měl Mike Farrell (B.J.) natáčet seriál pro Warner Bros., ale odmítl s tím, že to není M*A*S*H, čímž chtěl říct, že nedosahuje jeho kvality. Tehdy ho ještě ani ve snu nenapadlo, že by v něm mohl opravdu hrát.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Kamerové zkoušky na roli B.J. Hunnicutta (Mike Farrell) podstoupili celkem 4 herci.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Když podepsal Jamie Farr (Klinger) smlouvu, dostával za 5 natáčecích dní mzdu jako epizodní herec za 3 dny, což bylo dost málo. Proto požadoval zvýšení platu. Jeho agent se ale bál, že ho kvůli tomu odepíšou, tak si to Farr vyřídil sám. Šel do rekvizitářského oddělení a půjčil si tam pětačtyřicítku. Pak přeběhl parkoviště a schovával se za stromy a budovami, jako by byl člen přepadového komanda. Nakoukl do kanceláře, kde seděl muž, co měl na starosti mzdy. Bylo odemčeno a on nechtěl, aby ho sekretářka ohlásila. Rozkopl dveře, vtrhl dovnitř, mával zbraní a křičet: "Když to nejde po dobrém, vyřídíme to po zlém!" Muž vyskočil, schoval se pod stůl a řval na něj, jestli se náhodou nezbláznil. Následně si domluvili schůzku, kam Farr donesl kytku a cigarety, a rozumně si o tom promluvili.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Než dostal Jamie Farr (Klinger) svou roli v M*A*S*Hi, chtěl s herectvím seknout, protože mu vůbec nevynášelo.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Jamie Farr (Klinger) měl dovoleno mluvit do šatníku své postavy. Když se mu nějaké šaty nelíbily, mohl to bez obav říct. Jeho kostýmy byly vybírány velice pečlivě. Měl na sobě např. šaty herečky Ginger Rogers, která mu jednou přišla osobně poděkovat, že měl v seriálu na sobě její kostým.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Jamie Farr (Klinger) neměl dlouho svou šatnu, a když ji konečně dostal, trvalo mu 4 roky, než mu do ní společnost dala nějaký nábytek. Ze začátku si nemohl dovolit platit jídlo v jídelně, tak si nosil svačinu z domu.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Jamie Farr (Klinger) dostal smlouvu až třetí rok natáčení seriálu. Do té doby byl obyčejný epizodní herec - každý den dostával na ruku plat a neměl ke společnosti ani seriálu žádné závazky. Do té doby se objevil v 18ti dílech a už byl velmi populární, tak dal producentům ultimátum - buď mu dají smlouvu nebo odejde.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Wayne Rogers (Trapper) si posteskl, že se herci při natáčení museli velmi držet textu. Mike Farrell (B.J.), který ho vystřídal, naopak vzpomíná, že herci často sami tvořili dialogy.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Alan Alda (Hawkeye) natáčel každý všední den 12 hodin a na víkendy jezdil domů.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972) (seriál)

Často zmiňovaný podplukovník Donald Penobscot, Margaretin (Loretta Swit) snoubenec, manžel a bývalý manžel v jednom, se v seriálu objevil jenom dvakrát a ještě k tomu jej hráli dva různí herci - Beeson Carroll a Mike Henry.

Reklama