foto

Harry Morgan

  • nar. 10.4.1915
    Detroit, Michigan, USA
  • zem. 7.12.2011 (96 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Harry Morgan se narodil 10. dubna 1915 v americkém městě Detroit ve státě Michigan jako Harry Bratsburg do rodiny mechanika pocházejícího z Norska Henry Bratsburga a jeho ženy Anny Olsenové, původem ze Švédska. Roku 1933 vystudoval Muskegon High School a krátce se živil jako prodavač. Původně studoval práva na University of Chicago (1935 – 1937), nakonec se rozhodl pro hereckou dráhu (ač měřil pouhých 168 cm).

Ještě pod svým původním jménem vystupoval od roku 1937 v newyorském Group Theatre a na Broadway. V létě vystupoval v Pine Brook Country Club ve městě Nichols v Connecticutu. Na Broadway se objevil mj. ve hře „Golden Boy“.

V roce 1942 začala jeho úspěšná, plodná a mnohaletá filmová práce. Získal smlouvu se společností 20th Century Fox a začal se na plátně objevovat v menších rolích jako Henry Morgan (od 50. let se vrátil zpátky ke jménu Harry Morgan, aby nebyl zaměňován za herce Henryho Morgana, 1915 – 1994). Debutoval jako Mouthy ve filmu TO THE SHORES OF TRIPOLI (1942) režiséra Bruce Humberstonea.

Od roku 1942 hrál ročně i v několika titulech, jeho role později začaly přibývat na důležitosti. Harry Morgan se ještě v roce 1942 objevil ve snímcích THE LOVES OF EDGAR ALLAN POE (Ebenezer Burling), THE OMAHA TRAIL (Nat) a ORCHESTRA WIVES (Cully Anderson).

Postupně se objevoval např. ve filmech THE OX – BOW INCIDENT / JÍZDA DO OX – BOW (Art Croft), A BELL FOR ADANO / ZVON PRO ADANO (voják Abel), DARK CITY (voják), HIGH NOON / V PRAVÉ POLEDNE (Sam Fuller), THE FAR COUNTRY / VZDÁLENÁ ZEMĚ (Ketchum), THE GLENN MILLER STORY / PŘÍBĚH GLENNA MILLERA (MacGregor), INHERIT THE WIND / KDO SEJE VÍTR (soudce Coffey), HOW THE WEST WAS WON / JAK BYL DOBYT ZÁPAD (generál Grant), WHAT DID YOU DO IN THE WAR, DADDY? / CO JSI DĚLAL ZA VÁLKY, TAŤKO? (major Pott), SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF! / PODPORUJTE SVÉHO ŠERIFA! (Olly Perkins), SUPPORT YOUR LOCAL GUNFIGHTER / PODPORUJTE SVÉHO PISTOLNÍKA! (Taylor) a nebo VIVA MAX! (šéf policie Sylvester).

Od 70. let, kdy pracoval především pro televizi, se objevoval na filmovém plátně řidčeji. Až do 90. let se divákům představil jako Homer McCoy (THE APPLE DUMPLING GANG / KNEDLÍKOVÝ GANG), Marshall Thibido (THE SHOOTIST / STŘELEC), kapitán Bill Gannon (DRAGNET / ZÁTAH) i Sol Rubins (FAMILY PLAN / POPLACH V SKAUTSKÉM TÁBOŘE).

Zcela naposledy po téměř šedesátileté filmové kariéře se uvedl jako Dr. Chandler v krátkém snímku Lance Larsona CROSSWALK (1999). Pravidelně se zjevoval též v televizních filmech (THE BASTARD, 14 GOING ON 30 / CESTA K DOSPĚLOSTI, THE INCIDENT / INCIDENT či INCIENT IN A SMALL TOWN / INCIDENT NA MALÉM MĚSTĚ).

Harry Morgan byl častým hostujícím hercem v různých seriálech (třeba DECEMBER BRIDE, DRAGNET 1967, HEC RAMSEY, ROOTS / KOŘENY, THE SIMPSONS / SIMPSONOVI, 3RD ROCK FROM THE SUN / TAKOVÍ NORMÁLNÍ MIMOZEMŠŤANÉ a další).

Po hostování v úloze bláznivého generálmajora Bartforda Hamiltona Steela v epizodě THE GENERAL FLIPPED AT DAWN / GENERÁL SE ZBLÁZNIL ZA ÚSVITU (1974) z válečného seriálu M*A*S*H získal od další sezóny Morgan stálou smlouvu na nově příchozího velitele tábora, rozšafného plukovníka MUDr. Shermana T. Pottera, kterého hrál až do konce seriálu v letech 1975 – 1983 a zajistil mu celosvětovou popularitu (i účinkování v pokračování AFTER MASH).

Ojediněle se věnoval režisérské práci, když režíroval několik epizod v šesti seriálech (mj. ADAM – 12, THE D. A., HEC RAMSEY, M*A*S*H). Kromě několika nominací (Directors Guild of America a EMMY) získal jednu Cenu EMMY (1980) za výkon v roli plukovníka Pottera (M*A*S*H), Golden Boot (1998) a TV Land Award (2006). Od roku 2002 se kvůli věku definitivně stáhl do ústraní (a účinkoval už pouze v dokumentech).

V letech 1940 – 1985 byl ženatý s Eileen Detchon a měl s ní čtyři syny, podruhé byl ženatý za Barbaru Bushman (1986 – 2011), vnučku herce Francise X. Bushmana (1883 – 1966). Jeho synem byl filmový producent Christopher Morgan (*1942). Herec Harry Morgan zemřel na zápal plic 7. prosince 2011 ve svém kalifornském domě v Brentwoodu v americkém městě Los Angeles ve věku vysokých šestadevadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1999 Crosswalk
1997 Poplach v skautském táboře
1994 Incident na malém městě (TV film)
1992 Proti její vůli (TV film)
1990 Incident (TV film)
1988 Napřed láska a pak škola (TV film)
1987 Zátah
1986 Blacke's Magic (TV film)
1983 Šumivé cyankáli (TV film)
1982 Flight of Dragons, The
1981 Rivkin: Bounty Hunter (TV film)
1980 More Wild Wild West (TV film)
Roughnecks (TV film)
Scout's Honor (TV film)
1979 Better Late Than Never (TV film)
Gang jablkových knedlíků opět zasahuje
The Wild Wild West Revisited (TV film)
You Can't Take It with You (TV film)
1978 Bastard, The (TV film)
Kate Bliss and the Ticker Tape Kid (TV film)
Kocour z vesmíru
Maneaters Are Loose! (TV film)
Murder at the Mardi Gras (TV film)
1977 Exo-Man (TV film)
The Magnificent Magical Magnet of Santa Mesa (TV film)
1976 Střelec
1975 Knedlíková banda
Last Day, The (TV film)
1974 Sidekicks (TV film)
1973 Charley and the Angel
1972 Hec Ramsey (TV film)
Snowball Express
1971 Cat Ballou (TV film)
Chlupatý poradce
Ellery Queen: Don't Look Behind You (TV film)
Podporujte svého pistolníka!
Scandalous John
The Feminist and the Fuzz (TV film)
1970 But I Don't Want to Get Married! (TV film)
Generál Patton
1969 Dragnet 1966 (TV film)
Viva Max!
1968 Podporujte svého šerifa!
1967 Švindlíř
1966 Co jsi dělal za války, taťko?
Frankie a Johnny
1965 John Goldfarb, Please Come Home!
1962 Jak byl dobyt Západ
1960 Cimarron
Kdo seje vítr
Mountain Road, The
1959 It Started with a Kiss
1957 Under Fire
1956 Rána na oplátku
Star in the Dust
Čajovna U srpnového měsíce
1955 Ne jako cizinec
Pete Kelly's Blues
Strategic Air Command
1954 About Mrs. Leslie
Forty-Niners, The
Prisoner of War
Příběh Glenna Millera
Vzdálená země
1953 Arena
Champ for a Day
Thunder Bay
Torch Song
1952 Apache War Smoke
Boots Malone
My Six Convicts
Scandal Sheet
Stop, You're Killing Me
Toughest Man in Arizona
V pravé poledne
Velký Jim McLain
What Price Glory
Zátočina řeky
1951 Appointment with Danger
Belle Le Grand
Osudné dopoledne
The Blue Veil
The Highwayman
When I Grow Up
1950 Dark City
Outside the Wall
The Amazing Mr. Malone (TV film)
The Showdown
1949 Down to the Sea in Ships
Hello Out There
Holiday Affair
Madame Bovary
Red Light
Strange Bargain
1948 All My Sons
Moonrise
Race Street
Silver River
The Saxon Charm
Velké hodiny
Žluté nebe
1947 The Gangster
1946 Crime Doctor's Man Hunt
Dragonwyck
From This Day Forward
It Shouldn't Happen to a Dog
Johnny Comes Flying Home
Somewhere in the Night
1945 State Fair
The Horn Blows at Midnight
Zvon pro Adano
1944 Gentle Annie
Roger Touhy, Gangster
The Eve of St. Mark
Wing and a Prayer
1943 Crash Dive
Happy Land
Jízda do Ox-Bow
1942 Manželky orchestru
The Loves of Edgar Allan Poe
The Omaha Trail
To the Shores of Tripoli

TV seriály

1996 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
1995 Simpsonovi (TV seriál)
Babička (S07E08)
1987 You Can't Take It with You (TV seriál)
1986 Blacke's Magic (TV seriál)
1983 M*A*S*H - Co bylo potom (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Nashledanou, sbohem a amen (S11E16)
Jak jde čas (S11E15)
Dávej a ber (S11E14)
další epizody (7)
1982 M*A*S*H (TV seriál)
Běh pro peníze (S11E09)
Střízlivý Měsíc (S11E08)
Pochybnosti (S11E07)
další epizody (20)
1981 M*A*S*H (TV seriál)
Smrtí nic nekončí (S10E11)
To byl den po Vánocích (S10E10)
Krátký proces 2 (S10E09)
další epizody (25)
1980 M*A*S*H (TV seriál)
Válka pro všechny sezóny (S09E06)
Smrt na prázdninách (S09E05)
Den otců (S09E04)
další epizody (16)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
Kořeny (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Ano, to je naše dítě (S08E15)
Hvězdy a pruhy (S08E14)
Bitva o kapitána (S08E13)
další epizody (26)
1978 M*A*S*H (TV seriál)
Drahá Sestro (S07E15)
Oko za oko, zub za zub (S07E14)
Bez plynu (S07E13)
další epizody (25)
1977 M*A*S*H (TV seriál)
Kupec Korejský (S06E15)
Kamarádi ve zbrani (2) (S06E14)
Kamarádi ve zbrani (1) (S06E13)
další epizody (26)
1976 M*A*S*H (TV seriál)
Hawkeyho noční můra (S05E14)
Vymítání (S05E13)
Plukovníkův kůň (S05E12)
další epizody (21)
1975 M*A*S*H (TV seriál)
Drahá mami (S04E17)
Cena tomatového džusu (S04E16)
Znovu volání pošty (S04E15)
další epizody (17)
1974 M*A*S*H (TV seriál)
Generál za úsvitu (S03E01)
1972 Hec Ramsey (TV seriál)
1971 Mickeyho přátelé (TV seriál)
The D.A. (TV seriál)
1967 Dragnet 1967 (TV seriál)
1964 Kentucky Jones (TV seriál)
1963 The Richard Boone Show (TV seriál)
1960 Pete and Gladys (TV seriál)
1954 December Bride (TV seriál)
1951 Amazing Mr. Malone, The (TV seriál)
Dragnet (TV seriál)

Dokumentární

2002 M*A*S*H: 30th Anniversary Reunion (TV film)
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1991 Memories of M*A*S*H (TV film)
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1968 Star Spangled Salesman
Velká kamenná tvář - vyp.
1956 Operation Teahouse
Unidentified Flying Objects: The True Story of Flying Saucers
1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)
1943 Scrap of Paper, A

TV pořady

1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1983 M*A*S*H (TV seriál)
OSN, noc a hudba (S11E10)
1982 M*A*S*H (TV seriál)
Kdo ví? (S11E05)
1981 M*A*S*H (TV seriál)
Pokrevní bratři (S09E18)
Řekněte to mariňákům (S09E08)
1979 M*A*S*H (TV seriál)
Hvězdy a pruhy (S08E14)
Pozor na Flagga, chlapci! (S07E22)
1978 M*A*S*H (TV seriál)
Pacient 4077 (S06E17)
1977 M*A*S*H (TV seriál)
Poslední běh (S05E18)
1976 M*A*S*H (TV seriál)
Novocainová vzpoura (S04E21)
1972 Hec Ramsey (TV seriál)
1971 The D.A. (TV seriál)
1968 Adam-12 (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace