Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (81)

plakát

Krotitelé duchů: Říše ledu (2024) 

Občas by to chtělo moudrý klobouk, ale většinou si to hodnocení je potřeba trochu nechat projít hlavou. Otázka zněla, co mi v tomhle dílu tak nějak nesedí? Záporák dobře vymyšlený, efekty nebo spíš vizualizace velice koukatelné. Scénář obstojný a celkem smysluplný. I nějaké ty nové nápady se tu našly, které svět Ghostbusters celkem nenásilně obohatily. Tak co je tou pomyslnou pachutí na celkovém dojmu? Je třeba se na to celé kouknout poněkud obšírněji. Začnu od začátku: Když jsem byl ještě malý chlapec a koukal jsem na VHS na Krotitelé duchů (1), líbily se mi na tomhle filmu následující věci: film se snažil být strašidelný, až hororový. To celé dokresloval nejen vizuál, smysl pro kamerový záběr, ale hlavně soundtrack (nemyslím teď ten cool song, jenž se později stal hitem).  Jako dítě mě tento film svým způsobem děsil a to mě na něm bavilo ze všeho nejvíc. Je tu něco děsivého a jsou tu hrdinové, kteří se toho nebojí a přemůžou všechnu tu děsivou sílu pomocí vědy, odvahy a nasazení vlastních životů. A na co se tu díváme dnes? Na rodinný film, kde rodinka Spenglerových bez všech těhle vlastností podniká chytáním duchů, protože je to asi jakási rodinná tradice. Něco jako takový úžasňákovi. Prostě mají hasičárnu, prachatýho sponzora, zbraně a vybavení, kterému vlastně ani nerozumí. A tak si tu můžou jezdit po New Yourku na plný plyn, likvidovat ulice a ohrožovat všechny okolo, aby mohli chytat duchy, kteří ani nejsou děsivý. Jen si tu tak lítají a to se nesmí! Záporák přitom byl vymyšlený celkem děsivý, jen se mu tu dal malý prostor a jeho celková skáza  mohla poslat film úplně zásadnějším směrem. Mohla, ale neposlala. Místo toho tu máme rodinné drama a vzpomínání na staré dobré časy skupinky důchodců, kteří se tam objevili stejně jen proto, aby někdo nemohl říct, že mu tam chyběli. Jinak ani ti tu neměli co nabídnout a stali se tak pomalu zbytečnými postavami. Celý film se nás snaží přesvědčit, jak je hlavní záporák nebezpečný a pokud se dostane na svět, zničí ho. Jenže bitva s ním nakonec trvá jen deset minut. Do toho si celkem dává na čas a nechává postavy připravit si zbraně a vytrénovat maníka s IQ 15 v nadupanýho strážce ohně. Asi poseděl někde v kavárně u ledové kávy a nervózně koukal na hodinky, jestli už to tam v tý hasičárně je všechno připravené. No slibovaná říše ledu tu moc nebyla k mání. Naopak tu tentokrát scénáristé poslali k ledu film, který měl celkem slušně našlápnuto. Škoda.

plakát

Jedeme na teambuilding (2023) odpad!

Něco tak hroznýho se jen tak nevidí! Humor jsem zde našel tak možná 2x což vyvolalo v mých ústních koutcích lehké zaškubnutí v jinak zcela poker face prožití celého (chtěl jsem napsat filmu) ztraceného času. 105 minut, které mi už nikdo nikdy nevrátí! To bylo asi to nejtrapnější, co jsem kdy vůbec viděl. Ale snad mě ještě něco nemile překvapí. Člověk by se nechal přemluvit, aspoň za tu hrst rádoby vtipů, k jedné hvězdě, ale když se k tomu přičte, že to ta banda vymatlanců vlastně jen přetočila od rumunů? Že tam vlastně nikdo nic ani nevymyslel, ale jen to někde trapně obšlehl a obsadil tam tuhle hereckou elitu národa Českého......jasnej odpad! Nechápu, jak tohle mohlo vzniknout? To jako někdo viděl rumunskou verzi a řekl si: "tohle je pecka! A ještě lepší by to bylo, kdy tam hrál Prachař a Kotek........a nebo Ferro? To musíme taky natočit!" A všichni okolo včetně sponzorů zatleskali a řekli: "jooooo, peckooozní nápad. Nacpem do toho prachy!" A Kotek s Prachařem si řekli: " joooo, skvělej scénář, tam chci hrát! Ruším všechny dosavadní akce! Tohle je vrchol naší kariéry! Už Nemáme rádi Česko!" A my taky ne! Takže díky za další, hlubší zanevření na českou kinematografii! Teď si jdu vypláchnout oči i uši svědcenou vodou a snad budu připraven na další film.

plakát

Thor: Láska jako hrom (2022) 

Očekával jsem, že to nebude žádný zázrak, ale čekal jsem, že se aspoň pobavím, protože Waititi udělá humor i z jaderného výbuchu. Jenže pak přišla úvodní scéna a já byl ohromen. Napadlo mě, že jestli se takhle bude odvíjet i zbytek filmu, tak to bude super. A to byla právě ta chyba. Marvel kdysi vynikal naprostou vyvážeností prvků dramatu, humoru i akce. Jenže tohle byl naprostý filmový výsměch. Thor: Láska jako hrom je naprosto učebnicovým příkladem pro filmové školy, v kapitole "jak zabít drama" nebo také "jak udělat z filmu smaženici". Na konci zjistíte, že to bylo vlastně celé k ničemu. V ústech ucítíte pachuť humoru, který nebyl rozhodně na místě. Uznejte, když vám někdo líčí dojemný příběh, slza se vám téměř dere z pod víčka a najednou plácne rukama a řekne: "a teď se jdeme smát!" tak jste přinejlepším zmatení. Možná se opakuji, ale ten film měl opravdu potenciál a mohl to být nejlepší Thor ze všech. Jenže Waititi tohle prostě neumí. Celý to pohřbil do dětinského humoru, jemu vlastnímu. Byla to parodie na všemožné mytologie s neuvěřitelně nutnou drzostí všem divákům nacpat do hlav zase něco ze světa LGBT. Nevím, proč si někdo myslí, že chci poslouchat něco o tom, jak dva muži kameny mají spolu malé kameňátko!!

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

A je to tu! Největší milník v dějinách Toma Cruise  - Top Gun. Film, který ho vystřelil do filmového nebe a na chodník slávy se zároveň nyní stává i vrcholem jeho kariéry, když boří neuvěřitelné hranice jedné miliardy celosvětových výdělků. Bylo mi řečeno, že bych měl Mavericka vidět v kině, kvůli skvěle zvládnuté aviatické podívané. A to se mi i podařilo díky Filmovému víkendu v letním kině v Turnově. Upřímně nejsem skalním fanouškem Top Gunu i přes mé kladné hodnocení obou filmů. A spíš jsem musel vidět snímek, který tak strašne válcuje kina, dostal se tak vysoko v žebříčku a všichni jsou z něj paf. Oba filmy jsou dle mého strašně rozdílné a každý z nich boduje (u mě) v něčem jiném. Zatímco jedničku bych ocenil spíše za jakési poselství, ve dvojce bych ocenil zejména akci, solidní napětí (které by tedy místy mohlo být o dost lepší, kdyby se někdo víc snažil) a v neposlední řadě, za úctu k filmovým postavám a  jejich příběhům. Jestli se nám tu film snaží něco říct, tak je to rozhodně to, že naše minulost určuje naši budoucnost.Přesto ode mne Maverick dostává jednu hvězdu dolů za značné mezery ve scénáři. Je škoda, že když už nám někdo naservíruje parádně napnutou scénu, kde nemuselo zůstat jediné oko suché, tak to velmi rychle zabije rychlým rozuzlením. A pak mi sem trochu nezapadal lehký humor, který tomu dal nádech všehochuti. Ale až jednou bude trocha klidu, rád se na to podívám ještě jednou. Znovu si rád zalítám s Maverickem v oblacích a mrknu se na vše, co jsem ve vším tom vizuálním shonu nepobral.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

To byly časy, kdy příroda byla netknutější, vzduch čistší a ohnivá voda lacinější. Nádherné přírodní scenérie, kde máte pocit, že se musíte zhluboka nadechnout horského vzduchu, napít se z křišťálově čisté řeky a ulovit nějakou kořist k obědu. S kamerou namířenou vždy přesně na cíl se vydáváme za honbou největšího nepřítele, který kdy přišel lovit na naši planetu. Strach je na místě, nedílnou součástí boje a dělá z nás ty nejlepší lovce. A proto ten, kdo se nebojí a myslí si, že má technicky navch, prohrává. Kdybych měl být kritický, chybí tomuhle snímku jediné a to moment většího překvapení. Jaká by to byla paráda, kdyby nám v traileru ukázali jen nějakou indiánku, co se učí lovit a pak se z ničeho nic uprostřed filmu rozsvítily ony slavné tři červené tečky někomu na čele a my zjistili teprve tehdy, s kým máme tu čest. Podobně, jako tomu bylo při prvním predátorovi, kdy jsme se teprve na konci dozvěděli, co je to za prevíta s “hnusnou držkou”. Ale chápu, že se filmařům podaří přitáhnout více diváků na Predátora než na Život Komančův. A pak tu máme malé bezvýznamné plusko za to, že konečně někdo nakopal řitní otvory těm zakáleným kolonizátorkým vepřům v amerikou necenzurované verzi reality, počínání si evropanů na novém kontinentu. Abych to závěrem shrnul. Dostali jsme konečně pěknej film s Predátorem na vysoké filmové úrovni. Díky moc.

plakát

Bullet Train (2022) 

Američan udělat docela dobrá sranda. Jako otvírák filmového víkendu v Turnově to byla paráda. Bavil jsem se od začátku do konce. Vtip neustále přidával na tempu a dostal se až do absurdních momentů, které u mě vyvolaly naopak pocit jednu hvězdu ubrat. V mnoha místech film už dost přestřeluje a nutil mě vyřknout ta zlá slova: “to je ale blbost”, i když byla vyřčena v humorném tónu blaženého pobavení. Ale  je pravda, že takhle jsem se už dlouho nepobavil. Takže nakupte jízdenky, vyberte pěkné místo a užijte si jízdu japonským Šinkansen dosahující rychlosti 320 km/h a úrovně vrcholného humoru.

plakát

Top Gun (1986) 

Před shlédnutím nového Top Gunu - Maverick jsem si musel připomenout onen film z dětství, kdysi nahraný někde na VHS. Vzpomínal jsem jen na útržky, ale už jsem si nepamatoval, o čem film vlastně byl. Nehledě na to, že jako dítě vnímáte takové filmy úplně jinak, než jako dospělí. A tak to můžeme klidně nazvat mojí premiérou. Je pravda, že mnohé jsem si pamatoval celkem dobře. Tahání si za americká trička nevyjímaje. Ale co si budeme povídat, takové postavení a dovednosti si těžko vyslouží nějakej citlivka či submisivní jedinec. Drsné prostředí si žádá drsné chlapy. A před drsnými chlapy se nakrucuje spousta pěkných žen. A s touto myšlenkou jsem to celé v klidu shlédl bez výraznějších protestů. Jenže tu byla pojata i jiná stránka drsných chlapů a to, že si dokáží tváří vstříc realitě uvědomit svou smrtelnost. Je tu celkem slušně zobrazeno, jak se ty drsňáci dokážou i složit a že ne každej má na to se znovu zvednout a zabrat. To byla hlavní pointa tohodle snímku. Bylo by dobré při větší kritice trochu otevřít oči a pochopit, o čem film vlastně byl. A na to, že to byl film o rok starší než já, smekám a užíval jsem si to. Užíval jsem si tu hloubku za tím povrchním vším. Upřímně jsem zvědavej na Mavericka a nedokážu si představit, co by mělo pokračovaní předvést lepšího. Dle hodnocení válcuje vše okolo včetně tohoto. Tak jsem zvědav.

plakát

Jack Reacher: Poslední výstřel (2012) 

Stejně jako všechny postavy, ani já jsem neměl tušení, kdo je sakra Jack Reacher. Naprosto nepolíben jakoukoliv informací či trailerem na tento film jsem se nechal unášet do neznáma. Jsou mi sympatické tři věci. 1) chytré postavy, 2) Tom Cruise 3) Tom Cruise, který hraje chytrou postavu. Také mě tu hodně bavil Robert Duvall. Zbývá si položit jedinou otázku. Proč tedy nedat pátou hvězdu? No, to je otázka hodna Jacka Reachera.

plakát

Venom 2: Carnage přichází (2021) 

Vite, co jsem celou tu dobu vlastně chtěl? Chtěl jsem lepší film než byla jednička a chtěl jsem si ho fakt užít! - TAK LEDA NASRAT!  Omlouvám se za vulgarismy, to ten Venom. Nu po tomhle filmu zbyla tak akorát totálně zničená katedrála. Kam se hrabe Notre - Dame. Tohle už nedá do kupy asi nikdo. Upřímně řečeno ta třetí hvězda je za Woodyho. Ne toho z Toy Story, myslím toho Harrelsona. Místama jsem se samozřejmě zasmál, ale to bylo asi tak všechno. Ještě bych mohl napsat tu jistou paralelu se Spider - manem 3, kde byl nejspíš Peter a místní Eddie (Brock  - mladší) navštívit tu stejnou katedrálu a rozčiloval tam Venoma možná i ten samí zvon, ale to už jsou jen takové detaily k ničemu. Podle mého, kdyby tenhle film neexistoval, tak by se vůbec nic nestalo.

plakát

Jen pro tvé oči (1981) 

Velice překvapivá bondovka. Scénáristicky i řežijně skvěle zvládnutá i příjemné herecké obsazení. Tentokrát tu Roger Moore nepůsobí jako úplnej idiot a naopak zde sehrál konečně sympatického Jamese, který až příliš nepřestřeluje, nehraje si na nesmrtelného boha a naopak zde umí projevit svou zranitelnost a lidskost. Dokonce i hudebně to nebylo špatné. Film dokázal vzbudit napětí. Akční scény nepůsobily komicky a naopak musím docenit, že to všechno někdo opravdu musel kaskadérsky odehrát - viz. sjezdy na lyžích v Cortině. Zkrátka nemohu jinak než hodnotit velice kladně jakožto filmařský um.