Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (4 248)

plakát

La abuela (2021) 

Solidní atmosférická a nepříjemná hororová podívaná od Paco Plazy . La Abuela ve výsledku není taková pecka, jak se očekávalo, ale přesto mě film vůbec neurazil a dostal jsem, co jsem očekával. Pařížská modelka se musí vrátit od Madridu, protože její babička dostala mrtvici a potřebuje okamžitou péči, avšak rozhodně ji nečeká procházka růžovou zahradou. Strašení starými lidmi na mě platí už od The Visit a tentokrát jsem se opět nechal hezky hororově sžírat. Tenhle zdroj strašení na mě funguje víc než duchové nebo démoni, tohle je hodně realistické a dá se s tím ztotožnit a já jsem danou situaci hlavní hrdince rozhodně nezáviděl. Má to pomalejší tempo, ale je to nádherně natočené i skvěle zahrané a atmosféra je v jednotlivých scénách parádní ( snové sekvence mlask a finále- okamžitě jsem si vybavil Conjuring). Je zde skvělá práce se zvukem i kamerou a stroboskopem- což já můžu. Finální twist se dá vytušit, ale přesto mi přišel dobře vymyšlený a správně znepokojivý. Kdo rád Španělskou tvorbu, strašení starými lidmi a poctivé atmosférické strašení bez lacinných lekaček pěkně po staru, tak by neměl nadávat. O chlup horší než minuloroční Malasaňa, ale přesto fajn. Příběh 3/5, Akce 2/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 2/5, Herci 4/5. 7/10.

plakát

Barbaque (2021) 

Šíleně morbidní kanibalsko-veganská hororová komedie z Francie! Pro mne rozhodně překvapení a hodně se mi film trefil do nálady. Příběh se zaměřuje na manželský pár, kterým to po 20 letech už moc neklape, jejich malé řeznictví už příliš nevynáší, ale vše se změní jakmile omylem přejedou chlapa, který čirou náhodou byl Vegan a rozhodnou se ho naporcovat a prodat a poptávka po novém "veganském" mase samozřejmě roste. Od téhle chvíle začíná ultimátní serial killer lov na Vegany a je to jízda. Je to plné morbidních hlášek zesměšňující vegany a platí i typický francouzský humor, který já osobně dost můžu, takže všechny tyhle komické, ironické, sarkastické, černočerné a morbidní situace se mi trefily do vkusu. Pro citlivější diváky to bude samozřejmě přes čáru a pro vegany tím tuplem, ti tady dostávají na Frak neuvěřitelným stylem ( to jsem v žádné filmové podobě ještě neviděl, dalo by se říct, že je film satirou) a potěší i Gore, různé porcovačky všelijakých končetin ( je tu jedna 5 minutová scéna, kde ústřední pár komicky zavraždí asi 10 lidí různými způsoby). Finále je akčnější, ale rozhodně šlo cítit, že už tvůrcům dochází nápady film správně ukončit, ale na zážitku to rozhodně neubírá. Smál jsem se nahlas, za mne svěží hororová komedie. Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 4/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 3/5, Napětí 3/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 7.5/10.

plakát

Ulička přízraků (2021) 

Magický neo- noir Thriller od Guillerma del Tora! Nightmare Alley není pro mainstream diváky a je potřeba na něj mít náladu, ale jestli jste správně nalazeni jako já, čeká Vás parádní čarovný filmový zážitek. Film hodně těží s perfektního hereckého cástingu, kde Bradley Cooper v čele je výborný a Cate Blanchett rovněž ve velmi výrazné roli své kariéry ( zbytek postav má méně prostoru, ale Willem Dafoe, Toni Collette a Ron Perlman rozhodně také neurazí). První hodina mi byla hodně blízká a atraktivní, odehrává se v poválečném Cirkusu, což je prostředí, které mám hodně rád a zde moc hezky zobrazují, co se odehrává za Oponou ( tedy veškeré podvody), historka o divokém muži masakr, jde z toho docela znepokojivá a dusná atmosféra, vizuálně je to celé naprosto úchvatné až uhrančivé, některé záběry má divák chuť si stopnout a odfotit si ( Guillermo je ve vizuální stylizaci zkrátka Bůh). Druhá polovina se vydává jiným směrem a nebudu říkat, kterým, ale rozhodně to celé slušně graduje, napětí a nejistota se stupňuje a finále je docela nekompromisně ironické. Film má 2 a půl hodiny a má pomalejší tempo, takže netrpěliví diváci nejspíš usnou nebo film vzdají, ale já překvapivě zíral s otevřenou pusou a celý film si naprosto užíval. Je to dokonalá ukázka manipulátorství, psychologie, šejdířství a podvodů s hezkým dobovým zasazením, kouzelnou atmosférou, výbornými herci, úžasným vizuálem a skvěle napsanými dialogy. ( Scéna kde starší pán vysvětluje Bradleymu trik v manipulaci s lidmi díky správně zvoleným slovům- je skvělá). Z filmu jsem si odnesl ponaučení, cítím se být nad věci a rozhodně se dá o něm půl hodiny debatovat s přáteli, takže za mne velmi dobré. Příběh 4/5, Akce 2/5, Humor 0/5, Násilí 2/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 8/10.

plakát

Prokletí (2021) 

Pořádnéj vlkodlačí horor po několika letech! Film se odehrává v líbivém pozdním 19. století a celý film má nádech studia A24. Malou vesničku začne sžírat kletba, poté, co krutý Baron nechá zmasakrovat romský klan a ve městě se začnou dít nehezké události. Boyd Holbrook ( výborný herec!) jakožto patolog přijíždí také do města a pomůže obyvatelům kletbu odvrátit. Film i přes 2 hodiny nenudí, má sychravý vizuál plný mlhy a působivých scénerií, skvělé herce ( Vedle Holbrooka potěší i Kelly Reilly a Alistair Petrie), creepy strašáka, slušného vlkodlaka ( kdo nadává, vzpomeňte si na plyšáky za posledních 5 let), Poctivé Gore, pár lekaček, solidní brutální úvod z války, finální masakr v kostele, městská kletba- opravdu nevím, co víc chtít, je tu od každého něco a ve slušné míře. Za malý peníz slušná práce, takový hororový přírůstek se ukáže jednou za čas a je potřeba jej docenit. Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 8/10.

plakát

Vřískot (2022) 

Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett se ukázali jako osvědčená dvojka ( Southbound a Krvavá Nevěsta nebyla náhoda) a návrat slavné Slasher série se povedl na výbornou. Kdo má znalosti předešlých dílů má výhodu, já většinu zapomněl, ale na diváckém zážitku mi to naštěstí neubralo. Představuje se nová omladina a vrací se i staří známí, Ghostface je v parádní formě ( vysoký bodycount je plusem) a s nožem to rozhodně umí, své oběti párá nepříjemně a všemi různými způsoby a úhly, takže určitě pěkná podívaná. Na Vřískotu je fajn, že je jeden z mála slasherů, který dodržuje absolutně všechny žánrová pravidla, ba je i utváří a hraje si s nimi. Ten detektivní divákův hon na vraha, kde je podezřelý absolutně každý a až do finále nemůže nikdo na 100% říct kdo Ghostfacem je, si myslím zde funguje velmi dobře, potěší různé narážky a pomrknutí na jiné Horory, občas padne fajn hláška a vysvětlení, proč je Scream legacyquel a né sequel ani prequel bylo vyloženě boží a velmi trefné. Není to horor, u kterého by se člověk bál, byť napětí tu funguje, ale jako zábava se tomu nedá takměr nic vytknout. Příběh 3/5, Akce 4/5, Humor 3/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 3/5, Herci 3/5. 8/10.

plakát

Ambulance (2022) 

Úžasný Bayhem a pro mne zatím film roku a jeden z nejlepších Bayových filmů! Ambulance je kombinace filmů Den of Thieves a Wrath of Man a pokud máte rádi ryze chlapské filmy plné adrenalinu a testosteronu, tak tímhle nešlápnete vedle, já v kině zemřel a znova ožil, metaforicky řečeno padl a vstal z popele jako Rising Phoenix! Bay od úvodu nastolí velmi rychlé tempo a vtrhne nás do loupežního přepadení, kde se posere absolutně vše, co může a děj se poté přesouvá do Sanitky, kde se i odehrává celý film a byť to zní nezajímavě, tak věřte, že si budete adrenalinem otírat čelo. Jake Gyllenhaal je výborný, herecký chameleón ( občas se předváděl, ale proč ne) a potěší i Yahya Abdul-Mateen II, jakožto bývalý mariňák zahrál velmi charismatického hrdinu. Eiza Gonzales, tady není co řešit, skvěle hraje, skvěle vypadá, lepší trio herců si Bay pro tenhle projekt vybrat nemohl. Akce je nekompromisní, přestřelky ( Nikdo nemá lepší ozvučení zbraní než Bay!), auto naháněčky, vrtulníky, je tu úplně vše a vůbec jsem neměl pocit, že sleduji film, ale že sleduji živý přenos aktuálně probíhajícího zločinu v LA, takže ta autenticita a realističnost tomu dává vysoký rozměr. Bay si jinak řečeno natočil svou vlastní filmovou verzi GTÁčka a mně se splnil chlapský sen. Musím vyzdvihnout i úderný soundtrack ( hudba mi trhala uši a přidávala na napětí i adrenalinu), Bayová Drone-Camera vyloženě revoluční, ty nálety byl tak strhující, že Deakins s Hoytemou tiše závidí, operace za jízdy- nejlépe natočená operace ve filmu od SAW a na chuť si přišel i milovník Gore, takže čistá euforie a slast. Aby toho nebylo málo, tak fungují i dramatické a emocionální momenty ( Už v úvodních 5 minutách dokáže Bay vyvolat slzy a o závěru ani nemluvím!) a pochválit je potřeba i FBI, kteří konečně předvádí velmi dobrého supeře, 2 inteligentní borci na dvou stranách barikády, paráda a k tomu si přidám armádní triky a Kartel a k divácké mozkové mrtvici chybí opravdu už jen málo. Za mne úplně bez vyhrád, příští týden jdu znova a potom ještě znova.Líbilo se mi, jak Bay odkazuje ve filmu na své vlastní filmy. Příběh 3/5, Akce 5/5, Humor 3/5, Násilí 4/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 5/5, Napětí 5/5, Emoce 5/5, Herci 5/5.10/10.

plakát

The Exorcism of God (2021) 

Překvapení a pocta Exorcistovi z Mexika ? Exorcismus je téma vyčpělé, pořádná žánrovka nevznikla řadu let a člověk by si myslel, že nic nového zde vymyslet už nejde a éjhle tohle rozhodně za pozornost stojí. Exorcismus naruby zde totiž ještě nebyl. Film se tváří béčkově, ale zároveň má své technické kvality. Dějově to není úplně hloupé, hlavní hrdina je kněz, který po úvodním exorcismu ďábla vyžene do jiného hostitele- sebe a po 18 letech najde čas na jeho vykoupení, avšak musí se přiznat k jednomu z největších hříchů. Film má skvělé tempo, je zde hromada démonů, lekaček, akce, atmosférických scén a dojde i na trochu Gore, takže rozhodně vítané ve všech směrech. Úvodní Exorcismus má skvělé triky i nepříjemnou atmosféru a dost možná patří k tomu nejlepšímu, co se zde urodilo za posledních 10 let, ale zaujme i prostředí Mexické věznice, kde se straší po zbytek stopáže. Démonický ježíš je vyloženě TOP, ale i zbytek démonů působí dostatečně creepy ( masky opravdu povedené), celé to vrcholí ucházejícím masakrem ve věznici a vymítačkou, která potěší svým hravým twistem. Za mne vydařená práce. Je to zábavné, poutavé, lekavé a pro fanoušky vymítaček si myslím víc než solidní věc. Zbytek bude ohrnovat nos. Příběh 3/5, Akce 4/5, Humor 2/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 3/5, Herci 3/5. 7/10.

plakát

Černý krab (2022) 

Noomi Rapace v Postapo-Thrilleru, který nevyužívá svého potenciálu naplno, ale jako neurážející jednohubka na mne fungovala. Film začne docela hutným realistickým úvodem, kde celá atmosféra je docela aktuální a klidně za pár týdnů podobný scénař můžem prožívat sami, takže díky tomu je film rozhodně poutavý a bavil mě. Jde vidět, že začínající režisér Adam Berg nemá moc zkušeností, ale rozhodně talent má. Moc se o samotné válce nedozvíme, jde se rovnou na věc-Operace Black crab, kde skupina vojáků má za úkol přenést záhadný balík přes zamrzlé souostroví a pokud mise uspěje, mohou ukončit válku. Z herců bez debat kraluje Noomi Rapace a Dar Salim, potěší fajn kamera, vizuál i hudba a pár dějových překvapení s docela šokujícím twistem a né úplně typickým závěrem. Akce je málo a moc nestrhne, ale o tu tu zde naštěstí nešlo. Vojáci na bruslích super a zamrzlý hřbitov nejspíš nejatmosféričtější scéna filmu. Kdo očekával akční řežbu bude zklamaný, ale jako atmosférické postapo-Drama s tím problém nemám, bavilo mě to. Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 2/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 65%.

plakát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Nejlepší Spiderman a solidní Marvelovka, ale na Endgame pořád nedostačující. Mrzí mě, že jsem film neviděl v kině a je zvláštní psát o filmu po tak dlouhé době, když jej už téměř každý viděl ( not my style), tak tedy jen stručně. Úvod s odhalením Spidermanové Identity je docela zdrcující a úderný, fungují emoce a klidně bych si v podobném duchu dokázal představit i celý film, ale jakmile do všeho zasáhne Dr. Strange, tak díky Multiverse už nikdy nic nebude jak dříve. Návrat starých záporáků z nostalgické stránky potěší ( na druhou docela škoda, protože mám rád nové záporáky) a potěší i návrat starších spidermanů ( po 5 měsíční lhůtě spoilery hádám nikdo řešit nebude). Má to skvělé tempo, fajn atmosféru, místy zafunguje humor a solidní je i akce, byť jí není moc zde to až tak nevadí. Celá ta osudovost, atmosféra a vizuální hrátky společně s emocemi a výborným Hollandem a ďábelským Defoe! fungují a byť jsem v jádru očekával silnější dopad na mě, tak pořád je to solidní film i komiks, který málokoho urazí. Dalšímu zhlédnutí se bránit nebudu. Příběh 4/5, Akce 4/5, Humor 3/5, Násilí 0/5, Zábavnost 5/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 8.5/10.

plakát

Kingsman: První mise (2021) 

I freaking loved it. Konečně jsem se k filmu dostal a po rozpačitých ohlasech musím říct, že já jsem absolutně spokojen a jen s menšími výhrady. První Kingsman je u mne v TOP 10 movies of all time, takže celou sérii pochopitelně miluji a je mi dost blízká a zasazení do první světové války byl skvělý nápad. Matthew Vaughn je režisér osobitého stylu a jeho hravá a kreativní režie mě neskutečně baví, rozhodně takovým směrem bych se vydával i já kdybych byl režisérem. Postavy zde sice nejsou tak sympatické jak v původních Kingsmanech Harris Dickinson není Taron Egerton a Ralp Fiennes není tak dobrý jak Colin Firth, ale s tím jsem se smířit dokázal. Vizuálně je film opět dohnán k technické dokonalosti a absolutní vytříbenosti, Vaughnova alternativní historie mě fascinovala ( i přes očividnou fikci, to působilo věrohodně a zábavně a camea známých historických postav byly boží). Na akci se musí čekat o něco déle, ale jakmile na ní dojde, tak si mě režisér opět omotal všemi prsty. Akce je vždy různorodá, skvěle natočená, šíleně stylová až luxusní a mám chuť si po zhlédnutí všechno zopakovat. Šílený tanec s Rasputinem, vyloženě lahůdkový boj na různé bojové zbraně v zákopech ( to jsem řval jak sviňa) jedna z mých nových oblíbených akčních scén a potom samozřejmě půl hodinové nařachané finále, které má úplně vše, co od pořádného finále očekávám. Trochu zamrzí, že se Vaughn krotil s Gore a humoru zde taktéž nepřidal příliš, ale docela to vynrahradil nekompromisním zvratem, který nečeká nikdo. Chválu si zaslouží i záporáci ( Rasputin to zahrál bravůrně) a celý špiónský příběh na pozadí 1.SV mi přišel velmi zábavný a důkladně propracovaný. Pár lidí si stěžuje na to jak je to pomalé, ale přišlo mi to svižnější a akčnější než celý Batman, takže za mne vysoká spokojenost, zvládl bych i 30 minut navíc. Příběh 4/5, Akce 5/5, Humor 3/5, Násilí 3/5, Zábavnost 5/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 9/10.