Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (429)

plakát

Koruna (2016) (seriál) 

Žádné velkolepé akční scény, žádná hromada humoru, přesto však tato série vyniká a stojí za zhlédnutí. Je vidět že Netflix do ní nasypal hromadu peněz a věří ji (nedávno oznámená šestá série hovoří za vše). Herecky není co vytknout, generační obměna herců proběhla taky naprosto v pořádku a divák si na nové tváře přirozeně zvykne. Na stejně dobré úrovni jsou pak i technické aspekty jako např. kamera, střih a vizuální efekty (většinou neviditelné). Finální hodnocení: pro milovníky britské historie povinnost, pro nás ostatní příjemný seriál, který i přes své zdánlivě pomalé tempo dokáže uchvátit.

plakát

Joker (2019) 

Hype byl obrovský a očekávání naprosto naplněna. Joker rozhodně není další komiksový snímek (proto také nechápu časté srovnávání s výkonem, Heatha Ledgera), Joker je samostatné psychologické drama, které ukazuje, jak "málo" stačí k tomu, aby se někdo proměnil v "šílence". Na tomto filmu je totiž nejvíce znepokojivá a R-ková věc právě to, že se události v něm klidně mohou stát kdekoliv na světě právě teď. Ale hezky od začátku. Joaquin Phoenix je naprosto dokonalý od prvního traileru až po závěrečné titulky a opět dokazuje, že zahraje téměř cokoliv. Překvapením byla také volba režiséra, jelikož Todd Phillips je spíše autor komedií. Navzdory tomu a možná právě proto se mu povedlo natočit jedinečný snímek, který rozhodně stojí za to vidět. Technická stránka je perfektní, úžasnou kameru a střih doplňuje skvělá hudba a divák nemá problém udržet dvě hodiny plnou pozornost. Příběh je relativně jednoduchý a osobně jsem každý čin Arthura chápal, i když mě chvílemi dokázal překvapit/šokovat. Finální hodnocení: žhavý kandidát na Oscara a doufám, že se konečně Joaquinovi zadaří.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Hned na začátek musím říct, že si u mě tímto seriálem HBO po finále Game of Thrones spravilo reputaci. Dokázat totiž bez nejmenších problémů udržet divákovu pozornost po dobu 5 hodin, to vyžaduje opravdové umění. Když je však silná předloha, není problém asi nic. Navzdory faktu, že tvůrci jsou primárně z Ameriky, nejedná se o žádnou Hollywoodskou podívanou plnou pozlátek. Ne. Chernobyl je surový seriál, plný neuvěřitelných scén (např. uklízení trosek ze střechy formou jednoho záběru), nezapomenutelných postav a atmosféry, která by se dala krájet. Herecké výkony jsou zde na špičkové úrovni od představitele Gorbačova až po posledního herce ztvárňujícího horníka. Finální hodnocení: Rozhodně seriál roku, možná dekády.

plakát

Absolvent (1967) 

Jedním slovem mazec! Když pominu perfektní herecké výkony (Dustin Hoffman rulez!!!) a kvalitní humor, vypíchnul bych především jednoduchou zápletku, která však ani chvíli nenudila. Navzdory tomu, že se jedná o půl století starý film, byl jsem velmi překvapen kamerou a střihem, které mi v některých scénách přišly dost nadčasové. Finální hodnocení: není co vytknout.

plakát

Spider-Man: Paralelní světy (2018) 

Takhle nějak si představuji ideální komixový film. Perfektní balanc mezi napětím, akcí, humorem a hlavně dokonalou stylizací. Dostat do jednoho snímků několik různých Spider-manů (každého se svým odlišným stylem animace) tak, aby to nepůsobilo rušivě, nebyl rozhodně jednoduchý úkol, nicméně tvůrcům se povedl na jedničku. K tomu si připočtěte skvělé herce, zajímavý výběr hudby a povedený příběh a máte ideální film, který si Oscara opravdu zasloužil.

plakát

Metanol (2018) (TV film) 

Po dlouhé době jsem zhlédl nějaký televizní film a musím říci, že jsem byl příjemně překvapen. Když máte ale jako téma metanolovou aféru, která se ve výsledku díky prohibici dotkla téměř každého obyvatele ČR, nejde asi ani šlápnout vedle. Nebudu chodit kolem horké kaše, film je téměř perfektní. Napětí by se celé ty tři hodiny dalo krájet, veškeré události jsou divákovi podávány velmi surovým a realistickým způsobem a chvílemi jsem i já zůstával s hubou otevřenou údivem. Herecky taktéž není co vytknout a někteří herci se do rolí tak ponořili, že jsem měl problém je vůbec poznat (např. Veronika Freimanová a jejích 15 minut na obrazovce bylo naprosto perfektních). Technická stránka pak jen dokresluje atmosféru, ze které mi bylo občas i dost špatně (což je paradoxně pozitivum). Finální hodnocení: nutno vidět a doufat, že bude více takových filmů (ale samozřejmě méně takových afér).

plakát

Tiché místo (2018) 

Pro mě osobně po dlouhé době snímek, který můžu označit slovem perfektní. Jednoduchý námět, zajímavé zpracování, atmosféra, která by se dala krájet - to je jen slabý výčet vlastností tohoto díla. Rozhodně se nejedná o další tuctovou lekačku, jak by se na první pohled mohlo zdát. Herecké výkony zde zasluhují obrovskou pochvalu, jelikož vyjadřovat emoce naprosto bez zvuku a zároveň tak silně, to chce opravdu filmařské koule. Když k tomu přidám neotřelou hudbu, která dokonale dokresluje napětí, není co řešit a nezbývá mi než hodnotit plným počtem hvězd.

plakát

Deadpool 2 (2018) 

Moc často se ve filmovém svět nestává, že by sequal dopadl lépe než první díl. Deadpool 2 to i přes kvality jedničky přesto dokázal. Ryan Reynholds si prostě jede svoje, naprosto nekorektně glosuje aktuální dění a události, a to vše opět na pozadí relativně jednoduchého příběhe, přebujelé akce a R-kových dialogů. Z čeho mi zůstává rozum stát, je hromada cameo rolí, které se do tohohle díla podařilo dostat. Jedna vteřina Brada Pita, jedna scéna Matta Damona, mikroscéna několika X-men herců a samozřejmě archivní Wolverine, to je pouze zlomek všech. Finální hodnocení: Všechna očekávání splněna, naprostá spokojenost. Komu se však nelíbíl první díl, tak ať se dvojce vyhne obloukem.

plakát

Contratiempo (2016) 

Perfektní thriller, jemuž podobný už jsem dlouho (možná nikdy) neviděl. Jeden dlouhý rozhovor, odehrávající se během pár hodin, prošpikovaný flashbacky mě dokázal udržet v napětí a nejistotě po celou dobu filmu, a až do poslední minuty jsem nevěděl, jak vše dopadne. Závěr byl pak třešničkou na dortu a zůstal jsem s pusou dokořán. K tomu všemu si připočtěte skvělé herecké výkony a především hudbu, která i v obyčejné scéně dokázala navodit extrémně napjatou atmosféru, a máte ideální snímek. Finální hodnocení: španělská dokonalost v celé své kráse.

plakát

Wind River (2017) 

Velmi povedený thriller, s dokonalou atmosférou, kvalitním hereckým obsazením a napínavým dějem. Ale hezky popořádku. Začátek snímku je trošku pomalejší, moc se nemluví a záběry na zasněženou pláň sem tam prostříhne zamyšlená tvář Jeremy Rennera. Po příchodu Elizabeth Olsen se však vše změní a až do konce filmu jsem byl přišpendlen k obrazovce a čekal, jak se co vyvine. Napínavý příběh je protkán zajímavými situacemi a překvapivými scénami a to vše v lokacích mrazivé zimní krajiny. Atmosféra zasněženého Wyomingu na diváka přímo dýchne, takže úplně cítíte tu kosu a všudepřítomný strach, když někde někdo zůstanete viset bez pomoci. Herecky není co vytknout a obou výše zmíněným hlavním hercům skvěle sekundují indiánští představitelé v čele s Grahamem Greenem či Gilem Birminghamem. Finální hodnocení: Téměř perfektní film, který si však pět hvězd zaslouží.