Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (365)

Disk 

všechny recenze uživatele

Metanol je sice prezentován jako dvojdílný televizní film, ve skutečnosti jde ale o fantasticky našlapanou tříhodinovou kriminálku, která tady dlouhé roky chyběla. Určitě bych ocenil případné nasazení do kin, kde by se ještě lépe dala ocenit tahle dokonalá filmařina, kterou u české produkce tolik postrádám. Naprosto ojedinělou práci se scénářem, který pregnantně ukazuje nejnižší lidské pudy, z nichž vás mrazí, skvěle doplňují herecké výkony. Excelují především Lukáš Vaculík a Martin Finger, ale ani méně známé tváře se neztratí, především David Máj naprosto přesvědčivě dokazuje, jak stačí málo, aby se pro peníze rozjelo vraždění nevinných obětí ve velkém. To vše s takřka autentickou přesností zachycuje až dokumentární kamera Pavla Berkoviče, který si zaslouží maxmální uznání. Režisérka Tereza Kopáčová si s náročnou látkou poradila fantasticky a natočila snímek, který naléhavě, ale nepateticky, varuje před pitím nejen neznámého alkoholu. Doufejme, že se podobně hrůzné události už nikdy nebudou opakovat. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

První část: Výborná kriminálka, která těží z celé kauzy a navíc si dokáže pohrávat s divákovo očekáváním. Je v této lahvi smrtící dávka methanolu? Ano, nebo ne? Příběh krásně přebíhá z roviny výroby pančovaného alkoholu do roviny obyčejných lidských osudů, které methanol poznamenal. Vše je přitom přehledné a není problém se v postavách vyznat. Aktéři jsou velice charakteristické a dobře napsané. Nevím kolik procent je skutečnost a kolik fikce, celek ale vypadá velice reálně a uvěřitelně až se mi chce zvracet hnusem. Další palec nahoru za až skoro dokumentární kameru. Prostě za první část velký palec nahoru a snad pokračování půjde v těchto šlépějích. Druhá část: Příběh nyní o vyšetřování celé kauzy. A nutno dodat, že velice záživně. Vidíme tak problémy, před kterými policie stála i opravdu hyenistický postoj mafie, která se snažila jednoznačně jedovaté lahve dostat dále k zákazníkům. Kamera i režie jede v duchu předchozí části a kvality si celek udržuje až k poslední scéně. Tedy tleskám České televizi. Konečně natočila vysoce kvalitní kriminálku, jenž reflektuje naší nedávnou historii. Celkové hodnocení obou dílů: 80% ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tuhle jsem jel na kole a jedna ženská mi před nosem otevřela dveře od auta. Spojitost s Metanolem to má takovou, že jsem na obojí čuměl úplně stejně. Ale zatímco bábu za volantem jsem od plic seřval, Terezu Kopáčovou chci pochválit, a to hodně. Vlastně chci pochválit úplně všechny a všechno, protože na tomhle filmu je špatně jedině to, že má pravdivou předlohu. Můj prožitek byl maximální, a to hlavně díky uvěřitelným civilním výkonům všech herců. Klobouk dolů, jak sebevědomě oba díly fungujou. A co předvedla Kristýna Maléřová na konci, to bylo definitivně na frťana... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol, že nebudem hodnotiť, ale iba komentovať dokumentárne filmy, pretože si myslím, že za svoj úspech vďačia vo veľkej miere atraktivite námetu. Dvojdielny televízny film Metanol som vnímal ako hraný dokument s vysokou atraktivitou, ktorý bol nakrútený podľa skutočných udalostí spred niekoľkých rokov a tak mám problémy s jeho hodnotením. Otrasný príbeh ukázal aké rozmery môže nadobudnúť chamtivosť v spojení s nedostatočnou erudíciou. Sústredil sa na hlavných aktérov a priebeh vyšetrovania. Údajne boli nasadené maximálne počty policajtov, ale potom mi nebolo jasné, prečo sa hlavní vyšetrovatelia sťažovali na nedostatok ľudí a nemohli sa ani poriadne vyspať. Chýbala mi tam zmienka o pôvode nálepiek a ochranných známok, inak povedané o úlohe Colnej správy. Opätovne som sa utvrdil o negatívnej úlohe obhajcov a sudcov pri nastoľovaní spravodlivosti. Pozitívne som vnímal výber a výkony hercov, osobitne Lukáša Vaculíka. Prečítal som si údaje o toxicite metanolu a prvé dve vety obsahu filmu považujem za zavádzajúce. Celkovo považujem film za veľmi významný z hľadiska osvety, pretože chamtivosť ľudí ostáva nezmenená a o nejaký čas môže nejaký truľo prísť s ešte geniálnejším nápadom. Najmä ak bude nezvládnuteľne túžiť po bazéne. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ta civilnost a autenticita filmu byla chvilkami až zarážející, protože jsem měla nedobrý pocit, že sleduju hraný dokument. Ono to tak vypadalo. V tomhle je velká síla příběhu. Je opravdu až děsivé, že tohle není žádná vyfabulovaná fikce, ale stalo se to a to poměrně nedávno. Kdyby se jim to podařilo skutečně dostat až někam do TESCA, to by byla hrůza. Postava Kristýny Podzimkové to u soudu řekla naprosto přesně. Nikdy jsem nedůvěřovala alkoholu z trafiky. Přišel mi vždy pochybný. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • V roku 1992 došlo zatiaľ k najväčšej otrave ľudí na svete metylalkoholom. Stalo sa to v Indii a zomrelo pri tom 684 ľudí. Všetci vinníci, ktorí to mali na starosti, dostali trest smrti. K najväčšej metanolovej otrave v Európe prišlo v Estónsku. Prípad sa nazval Metanolové otravy v Pärnu, kde zomrelo na následok otravy 68 ľudí, 40 ľudí bolo postihnutých slepotou či poškodením mozgu, iné vážne postihnutia utrpeli traja ľudia. Hlavný vinník bol odsúdený iba na 5 rokov a jeho hlavný distribútor iba na 2 a pol roka. Ďalších šesť spolupáchateľov dostalo ročné tresty, asi 12 ďalších ľudí dostal trest na pol roka. Neočakávane mierne tresty viedli k vážnej diskusii v estónskej spoločnosti a spôsobili pokles nelegálneho predaja alkoholu. (Raccoon.city)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)
  • V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama