Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobré, atmosféra by se dala stáčet. V začátku jsem filmu nevěřil, přišlo mi to strojené, hrané, říkal jsem si: hlavně teď nezačínejte pitvat jednotlivé smutné příběhy (Freimanová), ale bylo toho akorát tak dost ke ztotožnění se s kauzou, a nic víc. Atmosféra strachu postupně převálcovala televizní formát. Líbila se mi vyšetřovací skupina včetně namachrovaného státního zástupce a spojky se soudci, nejvíc ze všech Vasil Fridrich. Za všechny postavy stačí říct, že u někoho jsem si nebyl jistý, jestli je hercem a nehraje sám sebe. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Příjemně ztvárněná nepříjemná kauza, kterou si dobře pamatuju. Včetně toho, jak do naší oblíbené karvinské hospody v pátek 14. září 2012 zavítal policista a oznámil obsluze zákaz podávání tvrdého alkoholu. Víc mě bavil asi první díl, kdy sebranka vychcaných hovad míchá smrtící směs a prodává ji dál. Zaujala mě především pro mě neznámá Kristýna Ryška (i když Zlatou labuť jsem už díky manželce po oku sledoval). Soudní výpověď její postavy o tom, že za otravu může finanční situace obětí, které si nemohou dovolit kvalitnější alkohol, poukazuje na mentální chudobu, která podle mě dokáže napáchat více zla než chudoba materiální. Přece si nikdo normální nedonese ze stánku a nevypije atrapu rumu za pár korun, proboha… No, asi nemá smysl předstírat, že tomu tak není. (1 416.) ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Momentálně nejlepší česká televizní režisérka se obula do všeobecně známého případu, o němž prakticky nikdo neví mnoho z jeho pozadí. Velmi zajímavé bylo i seznámení s výběrem z poškozených, s opilými povaleči by se divák těžko identifikoval, takhle jen koukal a říkal si, že se to mohlo stát i jemu. Druhá část by si zasloužila i rozdělení do dvou dílů, tolik v ní bylo informací. Ale vše podáno srozumitelnou formou, byť ve velmi ostrém tempu. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Česká televizní tvorba vystrkuje růžky a v krátkém sledu za sebou vypouští dva kvalitní počiny Metanol a Dukla 61. Metanol se zabývá tématem metanolové aféry, která před pěti lety ochromila Českou republiku, na svědomí měla desítky životů a zapříčinila prohibici. Poměrně ambiciozní projekt kladoucí si za cíl popsat průběh této aféry, jejíž strůjci nakonec vyfasovali dlouhé roky ve vězení. Ukázka české vyčůranosti a zároveň blbosti a touhy urvat si pro sebe alespoň pár korun, za kterou zaplatilo životem nemalý počet lidí v především sociálně slabších regionech a slabších vrstvách, kde konzumace levného alkoholu probíhá ve velkém. Po technické stránce solidně provedené, ale co film sráží je vyloženě béčkové herecké obsazení, které je opravdu znát. Jediný, kdo snese nějaké přísnější měřítko je Lukáš Vaculík, ale i tak hodně povedený český televizní projekt. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to úplně na 100%,ale v rámci české televizní tvorby je Metanol opravdu zjevení.Dobře zahraný,dobře natočený kousek,který se nebojí neokoukaných herců ani modernějších postupů.Osobně se mi hodně líbilo i to,že každý díl je jiný.Ten první ukazuje jak to celé vzniklo (a nad tím fakt zůstává rozum stát) a druhý pak funguje jako hodně dobrá procedurální detektivka,kdy se policie snaží dát dohromady všechny věci.Když navíc vezmu v potaz co za zvěrstva chodí do kin je ta pátá hvězda zasloužená...80% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)
  • Hlavního distributora si zahrál Lukáš Vaculík, přičemž ve skutečnosti se tato osoba jmenuje Jiří Vacula. Je tedy zajímavostí tato podoba jmen. (Jim008)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama