Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Biografie (44)

Andrea Čunderlíková (herečka)

31.12.2006

Andrea Čunderlíková se narodila 6. května 1952 v Praze. Její jméno okamžitě vyvolá snad u každého televizního diváka stejnou reakci - vzpomene si na zasněnou a mlčenlivou sestru Inu z Dietlova legendárního seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1977), který Česká televize vždy s úspěchem vysílá . Herečka se v jednom rozhovoru… (více)

Anjelica Huston (herečka / režisérka)

31.12.2006

Anjelica Huston je dcerou herce a režiséra Johna Hustona a jeho čtvrté manželky baleríny italského původu Enriky Somové, která r. 1969 tragicky zahynula při autonehodě. Své dětství prožila na několika místech – Irsko, Kalifornie, Londýn. Do její první role – šlechtičny Claudie v romanci PROCHÁZKA S LÁSKOU A SMRTÍ ji jako… (více)

Anne Ramsey (herečka)

18.01.2010

Anne Ramsey, rodným jménem Anne Mobley, se narodila 1. září 1929 v Omaze, největším městě amerického státu Nebraska. Její otec byl úspěšným vedoucím pracovníkem v oblasti pojišťovnictví, matka měla předky u náboženského hnutí Pilgrims, tzv. Poutníků. Rodiče zajistili své dceři kvalitní vzdělání, absolvovala exluzivní školy v… (více)

Brenda Fricker (herečka)

10.11.2007

Brenda Fricker se narodila 17. února 1945 v irském Dublinu. V době dospívání měla autonehodu, díky které jí později museli odebrat ledvinu. Trpěla také tuberkulózou. První zkušenosti s herectvím získala na různých irských scénách. Mezitím pracovala jako novinářka pro „Irish Times“. Posléze se vypracovala v charakterní herečku a… (více)

Eileen Heckart (herečka)

15.11.2007

Eileen Heckart, rodným jménem Anna Eileen Heckart, se narodila 29. března 1919 v Columbu, stát Ohio. Byla jedináček a brzy dostala přezdívku Heckie. Když jí byly dva roky její rodiče se rozvedly. Od té doby vyrůstala s matkou, která byla alkoholička a často měnila své partnery (celkem byla pětkrát vdaná). Dobře se necítila ani… (více)

Eliška Balzerová (herečka)

08.09.2008

Eliška Balzerová (roz. Havránková) se narodila 25. května 1949 ve Vsetíně. Zájem o divadlo v ní probudila a soustavně prohlubovala její maminka, která hrála v ochotnickém spolku. Po studiu na brněnské konzervatoři a absolvování katedry herectví a režie JAMU, nastoupila roku 1971 do svého prvního angažmá v Jihočeském divadle v… (více)

Frances Fisher (herečka)

25.01.2008

Frances Fisher se narodila 11. května 1952 v hampshireském Milford-on-the-sea ležícím na jižním pobřeží Anglie. Její matka byla ženou v domácnosti a otec pyšnící se titulem Sir byl vedoucím stavby v naftařské rafinerii. Právě kvůli otcovu povolání se velmi často stěhovali. Tak se stalo, že se celá rodina dostala až do malého… (více)

Frances McDormand (herečka / producentka / režisérka)

27.10.2007

Frances McDormand je dcerou kazatele a značnou část svého dětství strávila na cestách. Studovala na Bethany College v Západní Virginii a dramatické umění na Yalu. Posléze začala hrát na regionálních scénách, kde slavila úspěch například v Čechovově Třech sestrách, Shakespearově Večeru tříkrálovém, Shawově Živnosti paní… (více)

Geraldine McEwan (herečka)

31.01.2009

Geraldine McEwan se narodila 9. května 1932 v Old Windsoru v Anglii. První divadelní roli získala už ve 14 letech v Královském divadle ve Windsoru a o čtyři roky později se začala objevovat na jevištích v londýnském West Endu. V roce 1961 se stala členkou Královské shakespearovské společnosti, kde hrála např. s Albertem… (více)

Geraldine Page (herečka)

31.12.2006

Jedna z nejvýznamnějších amerických divadelních, ale i filmových hereček Geraldine Page, rodným jménem Geraldine Sue Page, se narodila 22. listopadu 1924 v Kirksville, stát Missouri. Herectví vystudovala na „Goodman Theatre Dramatic School“ v Chicagu, ale už v sedmnácti letech se objevila na jevišti. Systematičnost herectví… (více)

Gina McKee (herečka)

27.10.2007

Gina McKee je velmi dobře známá hlavně ve Velké Británii, kde se narodila. Tam se proslavila především rolemi v televizních seriálech „OUR FRIEND IN THE NORTH“, „THE BRASS EYE“ a „THE LENNY HENRY SHOW“. Hlavně první z uvedených seriálů z roku 1996 byl pro Ginu McKee velmi důležitý. Za roli v něm totiž následujícího roku… (více)

Glenda Jackson (herečka)

02.11.2007

Glenda Jackson pochází z presbyteriánské rodiny zedníka a uklízečky. Jako své povolání si chtěla zvolit práci knihovnice, ale nakonec pracovala jako prodavačka v drogerii, což jí moc neuspokojovalo. V šestnácti se náhle nadchla pro divadlo a už od devatenácti studovala do roku 1957 herectví na londýnské Royal Academy of… (více)

Hana Bělská (herečka)

31.10.2008

Hana Pravdová se narodila 29. ledna 1916 v Praze. Její původní jméno je Hana Marie Becková, později vystupovala také pod jmény svých dvou manželů – a sice jako Munková a Pravdová, ale také pod uměleckými pseudonymy Bělská a Alexandrová. Byla dcerou právníka, ruského legionáře a zakladatele Legion-banky Josefa Becka. Již od… (více)

Hana Hegerová (herečka)

31.12.2006

Hana Hegerová se narodila 20. října 1931 jako Carmen Farkašová v bratislavské rodině bankovního ředitele Jano Farkaše a Margity Čelkové. V letech 1937 – 1942 navštěvovala baletní školu při Národním divadle v Bratislavě. Po úspěšném dokončení gymnázia v Komárně v roce 1950 pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a jako… (více)

Helga Čočková (herečka)

31.12.2006

Helga Čočková se narodila 26. listopadu 1941 v Ostravě. Od malička se zajímala o herectví, navštěvovala ostravské recitační a dramatické kroužky a dostávala také dětské role v tamním rozhlasovém studiu a státním divadle. Ve 13 letech se stala první dětskou hlasatelkou ostravského vysílání Československé televize. Hlásila se na… (více)

Jana Preissová (herečka)

11.01.2008

Jana Preissová, rodným jménem Drchalová, se narodila 7. února roku 1948 v Plzni. Už jako malá ochotničila s rodiči. Po ukončení studia herectví na pražském DAMU v roce 1970 dostala angažmá v Divadle Na zábradlí, kde se brzy vymanila ze stereotypní kategorie naivek, k nimž jí předurčoval křehký vzhled. Díky svému dramatickému… (více)

Jane Fonda (herečka / producentka)

06.11.2007

Jane Fonda je dcerou slavného herce Henryho Fondy a tím pádem patří do slavného hereckého rodu. Její mladší bratr Peter Fonda se také uplatnil jako herec a v 80. letech i jako režisér. Své dětství Jane trávila na otcově farmě v Kalifornii. V patnácti letech jí však tragicky zemřela matka a od té doby vyrůstala u své babičky v… (více)

Jessica Tandy (herečka)

31.10.2007

Jessica Tandy (pravým jménem Jessie Alice Tandy), se narodila v Londýně roku 1909. Doma bývala často jen s matkou, protože otec byl obchodním cestujícím a tak byl neustále na cestách. Herectví studovala na londýnské Ben Greet Academy of Acting a už v šestnácti letech debutovala na jevišti ve hře Mandersonova děvčata.… (více)

Jiřina Bohdalová (herečka / scenáristka)

28.11.2007

Dáma českého filmu Jiřina Bohdalová se narodila 3. května 1931 v Praze. Její otec František Bohdal byl vyučeným truhlářem, matka Marie Bohdalová (roz. Brunnerová) pracovala jako služebná a ve volném čase se s oblibou věnovala ochotnickému divadlu. V tomto ohledu měla velký vliv i na svou dceru: jako malou ji zapsala do baletní… (více)

Josephine Hull (herečka)

24.11.2007

Josephine Hull, rodným jménem Josephine Sherwood, se narodila 3. ledna 1886 v Newtonville v Massachusetts. Studovala na „New England Conservatory of Music“ v Bostonu, „Radcliffe College“ a „University Cameridge“ v Massachusetts.V roce 1905 Josephine debutovala na jevišti. Po několika letech se jako členka jevištního dívčího… (více)

Reklama