Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (366)

plakát

Chraň nás od zlého (2014) 

Poslouchání The Doors už nikdy nebude jako dřív. To mrazení... Sakra to mrazení!

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Britský gentleman, anální sex, mozkovej ohňostroj, Luke Skywalker a masakr v kostele. Absurdní a úžasný zároveň, takže za mě za 5.

plakát

Americký sniper (2014) 

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all. Výborný film o válce, který má blízko i k takovým peckám jako Černý jestřáb sestřelen. Bradley Cooper jako redneck z Texasu, pro kterého je vlast důležitější než vlastní rodina, kterou jen jako voják může zachránit, je parádní. Flashbacky skvěle fungují a končí to v tom nejlepším (přehnaná doslovnost by vedla ještě k většímu patosu po americku). Clint Eastwood protiválečný a opět nejlepší.

plakát

Jako sen (2012) 

Íránská verze rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Tleskám!

plakát

Harmontown (2014) 

Neuvěřitelná pecka. Pro neznalce Community a Harmonova pravidelného podcastu to asi bude jen něco jako malý a dost divný exkurz do života kreativního ale línýho maniodepresivního opilce. Za to pro Harmonians je to něco mnohem víc. My Harmona berem za svého vyvoleného, toho, který má navrátit rovnováhu Galaxii a svést dohromady všechny ztracený geeky světa a nechat nás uvědomit, že naše existence možná má trochu smysl. Nejvíc to je potom vidět na Spencerovi, náhodně objevenému Dungeon masterovi, který získal neskutečnou popularitu během podcastů, a následně i v rámci živý tour. Právě on je příkladem všech těch ztracenců čekajících na někoho kdo je ocení, objeví. Spencer má potom několik krásných a dojemných scén, a jak Harmon říká, to on je hrdina celého dokumentu, zatímco Harmon sám je ten záporák. Se závěrečnou scénou Spencerova camea v Community (SE5E09 - VCR Maintenance and Educational) se tak uzavírá právě to, co ten ožralej a sám sebe nenávidící se magor dokázal. Hodně emotivní a osobní zážitek, který nekončí ani po zrušení Community. Pořád máme Rick and Morty a týdenní Harmontown.

plakát

Frank (2014) 

V podstatě dost normální film. Postava Domhnall Gleesona jakožto hudebníka bez talentu konečně dostane příležitost hrát s jakože avantgardní kapelou plnou mentálů. Řeší se co je mainstream a co ne, za jakou cenu stojí dělat něco líbivýho, a jaký to asi je být nula s pár tisíc followerama na Twitteru ve skupině neskutečně kreativních a talentovaných lidí. Sem tam si to trochu protiřečí; nadává se na popovou hudbu a ukulele, a přesto je to právě ta hudba, která soundtrackově doprovází celý film. A Sherlockovský trend s cpaním všeho co máme na našich smartphonech na obrazovku už taky trochu prudí. Takže, Frank je vlastně trochu jako Gleesonův characker; strašně se chce líbit a být něco víc, ale nakonec je vlastně dost obyčejný.

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

Trend posledních let v komiksových adaptacích je být pokud možno temnějším, a dotýkat se vážnějších témat (Viz chaos v Nolanově Batmanovi, postraumatický stresový syndrom v Ironmanovi 3, politická konspirace ve Winter Soldier), a tak právě návrat k barevnějšímu, a komiksově věrnějšímu teen zpracování většině divákům nesvědčí. Ale je důležité si uvědomit, že Spider-man přece jenom je jeden z nejmladších superhrdinů a jeho věk je logicky spojen s problémy dospívání, proto je taková váha kladená na romantickou linku. Postava Gwen je proto největší plus filmu. Konečně to jen není dobře vypadající postava, ničící homoerotické napětí mezi hrdinou a záporákem, je to konečně silná ženská hrdinka, umějící se nezávisle rozhodovat, a nemít za jediné poslání být někoho přítelkyní. A právě Gwen by měla být tím správným, inteligentím ženským vzorem. Její postava je dokonce i pointou celého filmu. Ani superhrdina nemůže zastavit ČAS (film začíná záběrem na tikající hodiny a climax filmu se také odehrává v hodinové věži), a jeho moc opravdu vyžaduje zodpovědnost, s všechno má svoje následky. A jak Marc Webb v jednom rozhovoru poznamenal, vypravování a příběhy jsou tak skvělé v tom, že pomájí prožít, poučit se, a vyrovnat se i s tím nejtragičtějším. A právě v tom je se svojí "jednoduchostí" Amazing Spider-man 2 mezi letošními komiksovými filmy nejlepší. (V IMAXu je to mimochodem o to větší zážitek).

plakát

Český žurnál - Dělníci bulváru (2014) (epizoda) 

Bulvárně o bulváru. Je to ale točený pod záštitou České Televize, takže je to přece intelektuální, žejo. a Time Lapse od Michaela Nymana a dlouhý intelektuální montáže s running sushi to nezachrání.