Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (291)

plakát

Úsměvy smutných mužů (2018) 

60% - David Švehlík je můj oblíbený herec a v roli recidivujícího alkoholika (opět) exceluje. Bohužel, scénář není schopen vykreslit vedlejší postavy dostatečně hluboce a věrohodně. Snaha o ozvláštnění vedlejších postav, aby nesplývaly v jednu, je hodně patrná, ale není příliš úspěšná. Valí se na nás plejáda epizodních událostí, nemajících mezi sebou nijak valné propojení. Svoji výchovnou roli film bezpochyby splňuje naturalistickým vykreslením alkoholických delirií a přešlapů, ale o moc dál se film nedostane.

plakát

Mission: Impossible - Fallout (2018) 

80% - Poctivá akční podívaná s poměrně kompilovaným dějem. Ale děj asi není v tomto případě to nejdůležitější. Celé dvě hodiny a čtvrt je na co se dívat, akce stíhá akci a když člověk moc nepřemýšlí nad logikou, tak se celou dobu královsky baví.

plakát

Prezident Blaník (2018) 

20% - Naprosto slabé. Místy jsem se sice pochechtával, ale většina humoru nefunguje ani teď, v době, kdy je aktuální, natožpak za pár týdnů/měsíců/let. Marek Daniel už několikrát ukázal, že se nebojí ničeho a je dobrý i zde. Ale nestačí to. Zoufale to nestačí. Pár kameí s osobnostmi a celebritami mě opravdu nepřesvědčí.

plakát

Pračlověk (2018) 

50% - Nenáročný, místy vtipný animovaný film o tom, jak se v pravěku hrál fotbal. Což pochopitelně muselo milovníka fotbalu jako mě zaujmout. Možná více než moji osmiletou dceru. Je pravda, že film obsahoval nemalé množství pomrkávacích fórků pro fanoušky fotbalu. Ale humoru mohlo být celkově více. Na druhou strany byl film relativně krátký, takže rychle utekl, bez větších útoků nudy.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

40% - Jak jsem po shlédnutí prvního dílu filmového Hobita byl nadšen, tak jsem po závěrečných titulcích dílu druhého podlehl hluboké deziluzi. První díl byl natočený citlivě, pokorně, dějem se hodně přibližoval ději knihy. Zato díl druhý se od děje knihy odchýlil výrazně. To by mi samo o sobě vadilo jen trochu, ale to odchýlení je bohužel samoúčelové, aby připravilo půdu pro natočení velkolepých scén. Ještě bych toleroval snahu o vypíchnutí několika hlavních postav, kterým se dostalo většího prostoru než v knize, aby měli diváci více času se s nimi sžít. Ale například "boj s drakem", kde se všichni účastníci včetně draka samotného chovají jako retardovaní idioti, je zde jen proto, aby Jackson mohl ukázat, jak skvělé dokáže natočit trikové akční scény. Takže za mě palec dolů a doufám, že třetí díl bude lepší.

plakát

Učitelka (2016) 

80% - Dvojice Hřebejk/Jarchovský konečně po mnoha letech natočila něco, co se mi hodně líbí. A není určitě náhodou, že se nejedná o jednu z hořkých vztahových komedií, které sypou jako na běžícím páse, ale o syrové drama. Vskutku, při sledování tohoto filmu běží člověku po zádech mráz. Film krásně vystihuje připos*anou atmosféru pozdní normalizace, kde se lidi bojí nahlas ozvat, protože jiní lidé mají moc rapidně zhoršit už tak pochybnou kvalitu jejich životů. A jedinci, kteří pochopí a přijmou pravidla hry, jsou velice zvýhodněni. Paní učitelka nám předvádí krásné ukázky manipulace dovedené až do vědecké dokonalosti. Projde jí to? Lví podíl na kvalitě filmu má Zuzana Mauréry v titulní roli. Její výkon je bravurní, naprosto uvěřitelný a dechberoucí!

plakát

Paddington 2 (2017) 

70% - První díl se celé naší rodině hodně líbil, takže jsme byli velmi zvědaví na druhý. A dle mého názoru se jedná o důstojné pokračování. Skvělých vtípků už nebylo tolik jako v prvním díle, ale tu a tam se přece jenom nějaký vyskytl. Závěr byl velmi emociální a působivý. Líbilo se mi, jak si Hugh Grant tak trochu dělal legraci sám ze sebe. No a natočit medvěda, který si dokáže rychle udělat přátele i mezi drsnými vězni, může dopadnout velice trapně, ale tady se to tvůrcům skvěle podařilo.

plakát

Návrat do budoucnosti (1985) 

60% - Z dnešního pohledu (2018) poněkud úsměvná komedie o cestování v čase, která obsahuje zajímavé a originální prvky. Například postava šíleného vědce s neustále vykulenýma očima je dokonalá. Dobře se autoři také popasovali s tématem mezigeneračního "incestu". Nemohl jsem si též nevšimnout zadních dvířek do druhého dílu, které zde byly rovnou umístěny.

plakát

Blade Runner (1982) 

80% - To nejlepší na filmu Blade Runner je jeho atmosféra. Režiséru Scottovi se podařilo vybudovat hodně uvěřitelný svět plný vyspělé techniky a zoufalých lidí, kteří z různých důvodů nemohou opustit naprosto přelidněnou Zemi pro lepší mimozemské kolonie. S tímto světem na pozadí se odehrává dramatický příběh lovu replikantů, který má i silný filosofický přesah o tom, na jakém stupni rozvoje už roboti začnou mít stejná práva jako lidé. Z dnešního pohledu (2017) je komické umístění děje do roku 2019. Evidentně nebyl vývoj tak převratně rychlý, jak před pár desítkami let očekávali tvůrci sci-fi filmů.

plakát

Hurvínek a kouzelné muzeum (2017) 

60% - Po přečtení hodnocení a nějaké té recenze jsem neměl nijak vysoká očekávání. Možná i díky tomu jsem byl jednoznačně pozitivně překvapen. Na rozdíl od jiných hodnotících či recenzentům si myslím, že film děj má. Není dokonalý, ale pro cílovou skupinu je podle mě dostatečný. Snad jen konflikty Spejbla a Hurvínka byly uměle přeeskalované a Bábinka/Mánička se obě unisono chovaly jako slepice, které existují jen proto, aby posloužili mužům. Režiséra (či v tomto filmu multiřemeslníka) Kotíka nemusím a Pánskou jízdu považuji za nejhorší film všech dob, ale tohle je zatím to nejlepší, čím přispěl do fondu kinematogafie.