Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Biografie (21)

Dennis Hopper (herec / režisér / scenárista)

29.05.2010

Herectví se začal věnovat už v raném věku, v televizi debutoval v sérii "MEDIC". V roce 1953 si odbyl filmovou premiéru v kultovním westernu JOHNNY GUITAR Nicholase Raye, jenž ho o dva roky obsadil i do REBELA BEZ PŘÍČINY jako chuligánský protějšek Jamese Deana. Hopper se s Deanem úzce sblížil a mohl si tak zahrát i v posledním… (více)

Gary Cooper (herec / producent)

12.09.2005

Tichý, vytáhlý westernový hrdina se světle modrýma očima. Konservativní republikán. Nenasytný jedlík s fenomenální chutí, jenž však čím více jedl, tím více hubnul."Táta byl pravý Zápaďan a já jsem se vyvedl po něm!" - Gary Cooper o svém otci - rozeném Angličanovi.Gary Cooper se narodil jako Frank James Cooper 7. května 1901 v… (více)

Harry Watt (režisér / producent / scenárista)

12.08.2005

Výborný britský režisér známý především svojí válečnou a ekologickou dokumentaristickou prací.Harry Watt, narozený roku 1906 ve skotském Edinburghu, kde byl i vzdělán na místní universitě, začal svoji kariéru u britského General Post Office natočením úspěšného dokumentárního snímku NIGHT MAIL (1936), který podrobně popisuje,… (více)

James Stewart (herec)

26.06.2005

Podle mnohých nejuniversálnější herec americké kinematografie, který však nikdy neabsolvoval jedinou hereckou hodinu, James M. Stewart se narodil 20. května 1908 v domě svých rodičů na Philadelphia Street v pennsylvánské Indianě jako jediný syn Alexandera a Elizabeth Stewartových. Malému Jamesi se později dostalo ještě dvou… (více)

Errol Flynn (herec / spisovatel / scenárista)

21.06.2005

"Mám rád starou whiskey a mladé ženy." - Flynnova životní filosofiePrapraprapravnuk slavného vzbouřence Fletchera Christiana, jejž si zahrál ve svém prvním filmu IN THE WAKE OF THE BOUNTY. (Pra)*24-vnuk Roberta De Vere - historické předlohy Robina Hooda, kterého ztvárnil ve svém nejslavnějším filmu DOBRODRUŽSTVÍ ROBINA HOODA /… (více)

Conrad Rooks (režisér / scenárista / producent)

19.06.2005

Autor dvou za oceánem kultovních snímků. U nás naprosto neznámý. Beatnik - svého času přítel Jacka Kerouaca či Allena Ginsberga.Narodil se roku 1934. Již brzy svůj život dělil mezi alkohol a období naprostého znechucení a rezignace. Alkohol, drogy, iluze, deziluze - americká šedesátá léta. Tehdy přišel Rooksův autobiografický… (více)

Spencer Tracy (herec)

19.06.2005

Miláček publika. Oblíbenec kritiky. Žádný krasavec, avšak charakterní hvězda, jež svým rolím takřka vždy vtiskla tolik lidskosti. Podobou občas zaměňován s Jamesem Whitmorem - herecky však naprosto nezaměnitelný. Svým významem srovnáván s Laurencem Olivierem či Marlonem Brandem. V anketě britského časopisu Empire o největší… (více)

Clark Gable (herec)

16.06.2005

"Jsem jenom šťastnej prosťáček, kterýmu se podařilo být ve správnej čas na správným místě." - Clark GableWilliam Clark Gable se narodil 1. února 1901 v ohioském Cadizu. Matka mu zemřela v sedmi měsících a otec - příležitostný vrtař na ropných polích - ho poslal na vychování ke své švagrové do Pensylvánie, kde Clark zůstal až do… (více)

Charlton Heston (herec / režisér)

31.05.2005

Michelangelo, Ben Hur, Mojžíš - těžko si vybrat. Jedno je však jisté, na většinu postav tohoto chlapíka s ostře řezanými rysy a pádným, velitelským hlasem se jen tak nezapomíná!Vyrůstal v michiganské Svaté Heleně, městečku o sto obyvatelích. Rodina se později přestěhovala do illinoiské Winnetky, kde Heston navštěvoval New Trier… (více)

George Stevens (režisér / producent / kameraman)

22.05.2005

Režisér známý jako úzkostlivý umělec s výjimečným citem pro kompozici, jenž je jedním z největších amerických filmařů všech dob. Jeden ze stvořitelů klasického Hollywoodu, přestože jeho filmy nebyly určeny pouze pro masovou zábavu. Jeden z nejctěnějších a nejrespektovanějších režisérů hollywoodské historie. Již od začátku své… (více)

Paul Fix (herec / scenárista)

22.05.2005

Co se vám vybaví, když se řekne Paul Fix? Nejspíše lehce zapamatovatelné jméno, které se podezřele často objevuje ve westernových titulcích, i když rozhodně ne mezi těmi prvními. Ano, i ty vedlejší role a roličky ochránců zákona, průměrných padouchů a neřádů i nemastných zbabělců musel někdo zahrát. A právě Paul Fix byl v této… (více)

Nick Adams (herec)

19.05.2005

Tahle zajímavá postava vedlejších rolí padesátých a šedesátých let byla pojmenována jako Nicholas Aloysius Adamschock, což není pro hereckou kariéru zrovna nejvhodnější jméno, a tak se z Nicholase Adamschocka "nepatrnou" abreviací naráz stal ryze americky znějící Nick Adams, jenž je americkým pamětníkům známý nejspíše jako… (více)

Sal Mineo (herec)

15.05.2005

Jeden ze symbolů revolty padesátých let, milovaný a obdivovaný, jenž byl často obsazován do rolí nervózních mladíčků beze smyslu pro humor, jejichž samota v krajních situacích zapříčiní násilné excesy nejrůznějšího charakteru. (Nezapomenutelná role Deanova "malého přítele" v REBELU BEZ PŘÍČINY). Ve skutečnosti však byl Sal… (více)

Richard Widmark (herec / producent / režisér)

12.05.2005

Richard Widmark vyrůstal v Princetonu a navštěvoval Lake Forest College, kde byl předsedou svého ročníku a kde se poprvé začal věnovat hereckému řemeslu. Herectví se nejen učil, nýbrž ho tu i vyučoval, a to až do svého newyorského rozhlasového debutu v roce 1938 v "Aunt Jenny's Real Life Stories". Svůj hlas propůjčil… (více)

Chill Wills (herec)

26.03.2005

Slavný charakterní herec amerických westernů. Své jméno Chill (zima) získal jako ironickou připomínku toho, že se narodil do nejteplejšího dne roku 1903. Od mládí se věnoval hudbě a od svého dvanáctého roku vystupoval v nejrůznějších estrádách. Vytvořil hudební skupinu Chill Wills and his Avalon Boys, která během svého… (více)

Rock Hudson (herec)

22.03.2005

Jedna z posledních velkých filmových hvězd, jež se zrodila ze studiového systému. Dřívější listonoš, mechanik a řidič nákladních aut se rozhodl prorazit do filmu plně spoléhaje na svůj vzhled. Původním jménem byl sice Roy Scherer, ale lovec talentů Henry Wilson pro něj vymyslel kombinací zeměpisných názvů Rock of Gibraltar a… (více)

Carroll Baker (herečka)

17.03.2005

Narodila se jako dcera obchodního cestujícího. Rok strávila na vysoké škole, poté pracovala jako tanečnice a asistentka kouzelníka. Po krátkém manželství si zahrála malou roli v EASY TO LOVE (1953), působila v televizi i na Brodwayi. Studovala v Actors Studio slavného Lee Strasberga a provdala se za režiséra Jacka Garfeina, s… (více)

Elizabeth Taylor (herečka / producentka)

14.03.2005

"Jedni z nejdůležitějších mužů v mém životě byli psi a koně."Elizabeth Rosemond Taylor spatřila světlo světa v Londýně 27. února 1932. Ačkoliv se narodila jako Angličanka, její rodiče byli Američané ze Saint Louis, kteří tu obchodovali s uměleckými předměty. Otec přišel do Londýna, aby zde založil galerii. Matka byla divadelní… (více)

Sterling Hayden (herec / spisovatel)

14.03.2005

"Nepotřebujete talent na to, abyste zazářili ve filmu. Všechno, co potřebujete je trocha inteligence a schopnost otevřeně vystupovat před kamerou. Proč se chovám vždy tak chladně? Prošel jsem válkou. Vyskočil jsem z bombardéru. Hrál jsem si na honěnou s německými rychlými čluny, když všechno, co jsme měli, byla zavšivená vlečka… (více)

Mercedes McCambridge (herečka)

22.01.2005

Již třicetiletá, s bohatou minulostí rozhlasové herečky, avšak bez filmových zkušeností, se Mercedes úspěšně ucházela o roli Sadie Burke v adaptaci, Pulitzerovou cenou ověnčeného, románu Roberta Penna VŠICHNI JSOU ZBROJNOŠI KRÁLOVI(1949) režiséra Roberta Rossona. Film je příběhem populistického politika Willyho Starka … (více)

Reklama