Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (620)

plakát

Dr. No (1962) 

První bondovka. Typické rysy a pravidla tohoto žánru se formovala postupně, ale již první film položil velmi solidní základy a spoustu toho definoval. Úvodní titulky ještě nejsou uměleckým kusem sami o sobě, ale jsou již velmi výrazné, doprovázené silným hudebním motivem. I ikonická animace s pohledem skrze hlaveň už tady je, a samozřejmě ústřední hudební motiv. Není tady ale ještě typická scéna předcházející titulky. Ve filmu se objevuje i fenomén silného produkt placementu partnera filmu. Tentokrát Smirnoff vodka. V tomto díle také 007 přijde o svoji původní oblíbenou Berettu a vyfasuje Walther PPK ráže 7.65, který jej bude nadále provázet. Předá mu ji hlavní zbrojíř MI6, který ještě ale není nazýván Q, a ve filmu se ani neobjevují žádná speciální udělátka z dílny tohoto génia. Je tu typický „suchý“ britský humor a také první bond-girl v podání Ursully Anders. A také zazní poprvé „Bond, James Bond“. Myslím, že spousta následných bondovek je vydařenějších, ať už dynamikou, napětím, originalitou či humorem. V tomto případě nenastal efekt nastavované kaše, ale Dr. No je počátkem série, která nemá žádné obdoby a má tedy mimořádnou historickou hodnotu. Pozoruhodné je, jak se desetiletí trvající série, na níž se vystřídali zástupy režisérů různého typu, drží určitých formálních pravidel, až šablony a zároveň dokáže být stále relevantní a atraktivní. A nutno zdůraznit, že tato šablona nemá původ v literární předloze. Je spíše výsledkem osvícené producentské kontinuity.

plakát

Hotel Transylvánie (2012) 

Celkem svěží rodinný animovaný film. Film tentokrát nenese až zas tak silné poselství, je to spíše platforma pro spoustu vtípků a gagů a myšlenka hotelu, kam si jezdí strašidla odpočinout od lidí, dává velké možnosti. Děj je svižný gagy a komické situace, vtípky a hlášky jdou jedna za druhou, baví se děti i dospělí. Není to asi film, který bych si vysloveně zamiloval, ale klidně ho rád uvidím znovu a myslím, že se budu dobře bavit. Jediný detail, který mě trochu otravoval, byly některé songy, zejména rapové. Naštěstí jich není moc. Text raději neposlouchat a odpočinout si od jinak vysokého tempa.

plakát

Nepřítel pod ochranou (2012) 

Je to sice tak trochu špionážní thriller, ale hlavně je to akční film. Střílí se opravdu hodně, odhadoval bych tak minimálně polovinu stopáže. Autoři si s nějakou detektivní zápletkou hlavu moc nelámali. Hlavně, že je pěkná střílečka a rvačka. Po většinu času není tedy moc zřejmé proč, kdo je zlý a kdo je dobrý ...ale závěru se přece jenom dozvíme proč to celé. Nevím, mě to přijde málo a hlavně by nebylo třeba moc, aby to byl daleko lepší film. Takhle je to velmi slabá trojka, je to tak dobré na hodně pozdní večer, kdy už opravdu o ničem nechcete moc přemýšlet.

plakát

Zevlovat a prudit (2009) 

Je to více než stupidní komedie, tahle je stupidní a iritující nějak jiným, hlubším způsobem. Hlavní hrdina je opravdu mimořádné hovado. Chvílemi je to i vtipné. Velmi dobře to zachytil ve svém hodnocení Markotter. Nicméně ve výsledku mě to moc nenadchlo.

plakát

Norman a duchové (2012) 

Normalni horor, akorat kresleny. Lehce strasidelne i pro dospele. Par vtipnych momentu. Pribeh je na jednu stranu jakoby jednoduchy, zaroven ale trochu neprehledny a mensi deti jej nemohou pochopit. Vysvetlit vztah mezi malou holcickou a "jezibabou" se mi nepodarilo a po mnoha zvidavych dotazech jsem si uvedomil, ze ani ja vlastne nevim koho a jak chtela trestat a o co slo vlastne zombikum. Takze podivana vyzivna, ale ponekud neprehledna ...

plakát

Proměny (2009) 

Nakonec to nebylo uplne spatne, ale po 45 minutach jsem vazne uvazoval, ze to ukoncim. Je na tom znat, ze je to debut, tak trochu skolni film. "Podmaniva vizualizace" je vetsinou samoucelna, skolska a akorat rusi. Reziser by udelal lepe, kdyby se vice zameril na vypraveni a pribehy zacal propojovat drive nez 20 minut pred koncem. Prijemnou strankou filmu jsou herecke vykony a hudba.

plakát

Ve stínu (2012) 

Začíná to jako stará dobrá detektivka, ale postupně se to vyvine ve drama z padesátých let. Pěkná noir atmosféra, Ivan Trojan tentokrát hraje úsporněji než normálně, což je dobře. Tváří se to jako film z padesátých let a celkem to funguje. Filmu by se možná dala vytknout nedostatečná rafinovanost, a to že ve vyšetřování případu hrají až příliš významnou úlohu náhody. Jenomže oni zase nehrají úplně zásadní roli, jen možná děj urychlují. Myslím, že určitá přímočarost a nekomplikovanost prostě patří k žánru. Ve výsledku skvělé retro detektivní drama se silným morálním poselstvím.

plakát

Bůh masakru (2011) 

Světovou kinematografii to kupředu neposune asi ani o píď, ale musím říci, že už hodně dlouho jsem se u filmu takhle nebavil. Skvělý scénář a výborně napsané dialogy, skvělá režie a čtyři skvělí herci podávající maximální výkony. Je znát, že jde o adaptaci divadelní hry a moc rád bych to někdy viděl i na divadle. Film jsem viděl během 24 hodin dvakrát a podruhé jsem se bavil ještě více než poprvé. Blazeovaný Christoph Waltz by dokázal vytočit asi úplně každého. A Jodie Foster moc nepotřebuje...

plakát

Fighter (2010) 

Klasické sportovní respektive boxerské drama jakých jsem viděl už asi pět. Tady je to ještě okořeněné sociálním dramatem. Děj je od začátku až do konce plně předvídatelný. Přesto to celkem slušně funguje a dá se na to koukat. Oproti jiným podobným dílkům je to pojaté trochu méně pompézněji, civilněji. 70%

plakát

Zažít Woodstock (2009) 

Je to něco hodně jiného, než jsem čekal. Čekal jsem film o květinové generaci, Janis Joplin, Grateful Dead etc. A dostalo se mi pohledu z druhé strany a hipícké kultury vlastně jen velmi málo. Chudá vesnička bojující o přežití a spíše shodou okolností dostane místní židovský chlapec nápad, nabídnout místo organizátorům slavného festivalu. A pak už to tak nějak začíná žít vlastním životem. Celé to sledujeme z pohledu Eliota a jeho rodiny. Film tak trochu osciluje mezi žánry. Chvílemi komedie, karikující židovskou matku a vesnický lid ... a pak velmi mysticky pojatý LSD trip. Trochu divné a nefunkční jsou časté spilt screeny. Působí jenom jako pokus ušetřit čas. Celkově je film trochu nekoherentní celek s velmi rozdílnými momenty. Chvílemi se mi líbil, chvílemi mě nudil. LSD trip je vynikající, asi nejsilnější moment filmu.