Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (620)

plakát

Richard Jewell (2019) 

Výborný film, vtáhne do děje během pár minut a udrží pozornost až do konce. Velmi dobře napsané, odrežírované a zahrané. Nijak nemoralizuje, jenom velmi civilně ukazuje příběh, který napsal život. Stará dobrá filmařina.

plakát

Mizerové navždy (2020) 

Nastavovaná kaše. Na akční film tomu chybí opravdové napětí, na komedii je to zase málo vtipné. Veškerý humor jsou rozhovory dvou hlavních hrdinů, ale po hodině už je to jenom otravné, pořád to samé. Po hodině jsem začal koukat na hodinky. Po technické stránce téměř dokonalé. Vítězství formy nad obsahem.

plakát

Kolo zázraků (2017) 

Asi druhý nejslabší film WA. Začíná to jako klasický film WA. Hudba, zajímavé dobové kulisy, postavy s problémy... vztahová zápletka, která se komplikuje... A těším se, kdy do toho vpadne klasický woody allen moment, který vše posune netušeným směrem a udělá z toho pěknou intelektuální taškařici, která mi vykouzlí úsměv na tváři. Čas postupoval a říkal jsem si, že to tedy asi bude něco jako Hra Osudu. Jenomže tak jako tomu chybí Woody Allen jako herec, tak tomu ještě více chybí jako originální scénárista a režisér. Má to většinu rysů typických pro filmy WA (kamera, hudba, casting, typ postav...), ale chybí tomu to co, Woodyho Allena vždy činilo mimořádným - originální, ideálně poněkud praštěný nápad a taková ta “intelektuálština”. Čekal jsem, trpělivě čekal, ale najednou titulky, konec a zbývá otázka: “A co jako?!?”

plakát

Seal Team 6 (2017) (seriál) 

Dobrý balanc mezi vztahy, příběhem a akcí. Celkem reální lidé s reálnými problémy, zápletka, která není úplně banální a průhledná a akce, která je realistická a skvěle natočená. Vynikající oddechovka pro toho, kdo má rád válečné seriály.

plakát

Železná lady (2011) 

Bohužel zvolený způsob vyprávění je velmi nešťastný a je to tak zejména film o starém člověku stiženém Alzheimerovou nemocí. A je to bohužel většinu času pomalé a nudné k nepřežití. Kdyby to nebylo o člověku, na něhož můžeme mít různé názory, ale nemůžeme popřít, že ovlivnil Velkou Británii a 20. století jako málokdo, asi bych byl ještě před půlkou utekl. Dobré jsou v podstatě jenom některé retrospektivní scény, zejména z období nástupu M. Thatcherové k moci a události okolo Falklandských ostrovů. Je obtížné u toho vydržet, ale celkově nelituji, že jsem to viděl. Ať už proto, že jsem si doplnil některé znalosti o životě a kariéře M. Thacherové, či pro pochopení života starého člověka stiženého Alzheimerovou chorobou. Myslím ale, že při jiném způsobu vyprávění a trochu rychlejším střihu by to mohlo být daleko silnější a koukatelnější.

plakát

Babylon Berlín (2017) (seriál) 

Absolutní bomba, jedna z nejlepších věcí co jsem kdy viděl. Scéna v klubu MOKA EFTI v druhém díle vystihuje téměř všechno (https://m.youtube.com/watch?v=30PPdLTLlko). Chvílemi úžasná dekadence, hudba a reálie Výmarské republiky, latentně obcházející hrozba nacionalismu a komunismu, chvílemi skvělá vztahovka, nervy drásající drama a většinu času výborná detektivka. Snad jen jeden z prostředních dílů mi přišel maličko slabší uprostřed té jízdy. Plné překvapivých zvratů a nebojí se i zásadních drsných momentů. Autoři strávili mnoho času pečlivým studiem historie a reálií Berlína a jeho kriminální a politické scény té doby a je to opravdu vynikající.

plakát

Přání k mání (2017) 

Přání k mání pro mě bylo obrovským pozitivním překvapením. Český film, který netrpí typickými neduhy českých filmů a který je bez problémů promítatelný pravděpodobně kdekoliv na světě a bude se líbit. Celé to začína zajímavou stylizací. Chytrou a kreativní kombinací kostýmů, rekvizit a lokací + trikové animace je dosaženo toho, že děj není možné jednoznačně zasadit do nějakého času a místa. Něco ukazuje na nedávnou minulost, něco na současnost a do toho tam občas projede pohádkově futuristická vysutá lanovka. Například krásné školní aktovky ze 70. let a Chrysler z roku 2008. Kostýmy a stylizace jsou skvělé, v něčem to jakoby maličko připomínalo třeba Grandhotel Budapest, nebo Čtyři pokoje, v některých aspektech je to až vizuálně opulentní a chvílemi zase mile poetické. Příběh není příliš komplikovaný, ale má jasné poselství, je chytře vystavěný a je to pravděpodobně jeden z mála českých filmů na němž pracoval nějaký dramaturg. Postavy mají vývoj, ale uvěřitelný. Casting je velice podařený a většina herců podává skvělé výkony. Zejména vynikající je casting a herecký výkon v dětských rolích, což je opět v současnějších českých filmech velká vzácnost. Dialogy jsou přirozené a mnohdy vtipné. A dokonce to obsahuje spoustu opravdu chytrých myšlenek a úvah (například když se kluk s tátou baví o využití přání na to, aby se líbil holkám - ale kdy a jakým!?). Žánrově je to něco jako rodinný film - pohádka - komedie. Má to po potenciál líbit se opravdu širokému věkovému spektru, každý si v tom asi najde něco. Má to tedy bohužel i některá slabší místa. Třeba postava, kterou hraje Milan Šteindler je slabá a jenom ubohá karikatura. Podobně poněkud zbyteční jsou ti dva v beranicích s multikárou. Snad jen že činí to panoptikum ještě pestřejším. Celkově vynikající film, velmi se líbil dětem i dospělým, pro rodinu na Vánoce mě nenapadá moc lepších.

plakát

Diagnóza: Šampión (2015) 

Slabší 4*. Příběh zajímavý, byť celkem předvídatelný. Někteří herci poněkud prkenní (Gugu Mbatha-Raw). Ke konci už to bylo trochu dlouhé a nudné. Je to zajímavé spíše tak trochu jako dokument o lékařském výzkumu a o střetu s vlivnou zájmovou skupinou.

plakát

Gunman: Muž na odstřel (2015) 

Kvality Krvavého diamantu, nebo Spy Game to nedosahuje, ale je to celkem slušná žánrovka, která nepřekvapí, ani nezklame.