Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (198)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi priemerny a sterilny film, ktory pojednava o nejakom dôlezitom probleme. Aj ked cela ta zapletka o CTE mi tu pripadala nejak naviac a film sa viac sustredil na samotneho Benneta Omalu a jeho sukromny zivot, co teda nebolo ani trochu zaujimave. No a popri otravnom zblizovani s jeho milou pomalicky zistil vec, ktoru vsetci kompetentni uz davno vedeli. To je šok. Dalsia velka korporacia srala na jednotlivcov a zaujimal ju len vlastny prospech. Keby sa film namiesto nudneho zivota Benneta Omalu radsej do hlbky venoval tomu jak to v tej korporacii fungovalo, jak to tajili a jak sa to zmenilo jej fungovanie po odhaleni, tak by z toho mohol byt strhujuci film. Namiesto toho tu mame nudnu rozpravku o chrabrom africanovi, ktory poukazal na dôlezity problem. Nuda. No a Will Smith si teda nezasluzil ani len oscarovu nominaciu. Zaco ju chcel? Za to, ze sa naucil africky prizvuk z ktoreho niekolkokrat behom filmu vypadol a k tomu cely cas smutne pozeral do blba? Uplne ho na ploche par minut zatienil David Morse v ulohe zmagoreneho hraca. Tomu by som aspon nominaciu za vedlajsiu ulohu doprial stokrat radsej. Ale to by bol dalsi beloch naviac bielovlasý s nominaciou a to by uz Will Smith asi neprezil. 5/10. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Will Smith sa môže durdiť koľko chce, ale faktom je, že Concussion jednoducho na Oscara nemá, ani na tu nomináciu. Síce je evidentné, že bol za týmto účelom natočený, ale skôr v tom negatívnom slova zmysle. Od začiatku je totiž vidieť, že tu sa prvoplánovo útočí na ceny. Celé je to prikrášlené, maximálne uhladené, nekonfliktné, neustále sa ospevuje aká je Amerika úžasná krajina, v ktorej sa oplatí žiť a bohužiaľ tým sa vytráca aj akýkoľvek emočný dosah. Samotná téma je síce zaujímavá a o problematike by sa u nás pravdepodobne málokto dozvedel nebyť Concussion, keďže americký futbal u nás nie je takmer nijako populárny, no film skôr než na hlavný problém o tom ako to funguje v rôznych športových organizáciách, aký nátlak museli zo začiatku vyvíjať, aby sa všetko ututlalo a čo sa zmenilo po odhalení problému s otrasmi mozgov sa Concussion venuje výhradne postave Benneta Omalu a často rozoberá pre príbeh jeho pomerne nepodstatný súkromný život. Keby sa celá línia s jeho partnerkou vypustila filmu, ani samotnému príbehu by to nijako neuškodilo. Namiesto strhujúcej drámy o boji s veľkými organizáciami tu tak máme takmer až rozprávkovú story o jednom Afričanovi, ktorý si prišiel do USA splniť svoj american dream, občas mu niekto podhodil polená pod nohy, ale nakoniec sa dočkal kúzelného happy endu. Príde mi, že Bennet si musel v skutočnom živote prejsť podstatne náročnejším bojom, než to zobrazuje tento film. Samotný Will Smith je v úlohe síce dobrý, ale na Oscara skutočne nestačí naučiť sa africký prízvuk. Vo výsledku tak priemerný, príliš štandardný životopis, ktorý síce absolútne ničím neurazí, ale ani ničím nezaujme. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Tak moc jsem se těšil a tak veliká byla moje očekávání. Ve výsledku je pro mě Concussion obrovské zklamání. Další nálepka "Based on True Story" a rozbíhá se drama o nemocničním spor(t)u. Na Smitha jsem se opravdu těšil ve sportovním dramatu. Ale jeho podivínský doktor se silným přízvukem mě většinu času spíš iritoval, než bavil. Ano uznávám, že hrát odlišnou postavu zvlášť celou dobu se silným přízvukem není snadné. Pro mě ale ve výsledku je ten přízvuk otravný. Dvouhodinový příběh mě taky nezaujal. Místo, aby to bylo skvělé drama ze sportovního prostředí, tak z toho režisér udělal druhý Moneyball (2011). Absolutně nezáživnou interakci jednoho doktora a radu NFL. Pořád mi nejde do hlavy ani český překlad. Jednoduše mě film nebavil a nevyvolal ve mě jedinou emoci. Nebyl jsem smutný ani z chování lidí, nebyl jsem dojatý z rodinné tragédie, já byl pouze naštvaný, že to má dvě dlouhé nezáživné hodiny a film, u kterého jsem si myslel, že dám pět hvězdiček, tak stěží dosáhnul na dvě. (40 %) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a místy hodně silné. Myslím tím hlavně některé dialogy, které se opravdu moc povedly. Sice Will Smith nepatřil k těm lepším hercům a jeho přízvuk byl, no, v jeho podání takový zábavný, ale herci okolo něj to i tak drží vysoko nad průměrem. Silné jsou i dobové reálné záběry. A na to, že ve filmu není takřka žádná akce, uplynou dvě hodiny jako nic. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní příběh jednoho silného člověka, který se postavil do cesty přesile zastávající americký fotbal podle skutečné události. Tak ,takhle přesně funguje Amerika. Příběh o tom, že „money“ a „sláva“ jsou důležitější než zdraví. Podle mě super příběh, parádně natočený s důrazem na to důležité, fajn hudba. Will Smith zase jednou dokazuje, že může být velkým hercem. Smith měl být nominován na Oscara. Další skvělé výkon Baldwina . Moc pěkné pokoukání. Nejhorší na tom všem je, že i nadále NFL od všeho dává ruce pryč a frajeři si stále dávají do těla (palic). Dle mého názoru dokonce podhodnocený film. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Alternatívnymi názvami filmu boli aj Game Brain či Commotion. (MikaelSVK)
  • Filmování probíhalo v Pittsburghu ve státě Pensylvánie. (Dio_Padre)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama