Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (158)

plakát

Smyk (1960) 

Míra mé trpělivosti i vůle pokračovat završena ve 38. minutě. Nechci protože nemůžu, ale platí i opačně.

plakát

Obr (2017) 

Prolog hodně zajímavý (marně jsem přemýšlela, proč si takovej obr maluje nehty na černo...?), pak se to zvrhlo :));  epilog a pěkná animace to zachránily...

plakát

Svatá (2024) (TV film) 

Dialogová citace z filmu: "Udělala jsem chybu".  "Jakou chybu?" "Šla jsem na vaše přednášky." "Ale já těm lidem lžu." "Jenomže výsledkem toho vašeho lhaní je to, že poznávají pravdu. Možná jste lhářka, ale ta nejlepší jakou znám. Vy dokážete skvěle odvyprávět lidskou bolest." "To mám lhát dál?" "Říkejte to, co znáte. A je jedno z který strany plotu." (...)Tady je něco špatně, vážení. Žena vypráví příběhy formou prezentací před obecenstvem, které si "přisvojila",  dostane odškodnění, medaili za hrdinství od prezidenta republiky, napíše svým jménem knihu, která se prodává... To není podle mně ani pochopitelné ani přijatelné. A televizní film vybízí k tomu, aby to divák akceptoval, dokonce tomu fandil....(?)  Hvězda navíc je pro paní Bohdalovou, které uděluji takovou malou medaili já, za její vitalitu, činorodost, odolnost vůči plynoucímu času. Hudba pana Kocába snímku nesluší a postava pana Vondráčka je jako vystřižena z teleshopingu.

plakát

Jdi a dívej se (1985) 

Věta "Jdi a dívej se" předjíma jakousi výzvu/pokyn. Film "Jdi a dívej se" vás však donutí spolknout očima kus pozemského pekla. Postavy jako v tranzu vyvolají ve vás dezorientaci, ale zároveň působí hypnoticky; vnímáte chaos lidské zkázy a slyšíte zvuky, které slyšet nechcete. Kamera vás nenechá chvíli v klidu, řítí se sem a tam, na moment zastane v detailu, aby  vás posléze uvrhla do zmatku výbuchů. Je to i zkouška - kde se nachází limit utrpení, jenž ještě lze filmově zobrazit. To, co předvedl Alexej Kravčenko v hlavní roli (v době natáčení snad 15letý kluk), je nepopsatelně mimořádné - není to o tom, že se mu povedlo zahrát jak ve válce děti náhle dospějí, ale jak jsou válkou zmrzačeny, jak zestárnou a ztratí oduševnění, jiskru,vizi a v konečném důsledku i budoucnost. Jeden z nejsilnejších (proti)válečných snímků vůbec, bez glorifikace rudoarmějců s hruděmi plnými vyznamenání za hrdinství...

plakát

Král komedie (1982) 

Podle tvůrců kvalitního dokumentárního filmu "Mlčení jako zbraň",  Robert de Niro přijal nabídku hlavní role ve filmu, aby sa vymanil ze škatulky rolí, jaké do té doby ztvárňoval. Poháněla mě tedy zvědavost, jak se role zhostil a nastala situace podobná té s Dustinem Hoffmanem ve snímku "Na svobodě" - malinko mi tam ze začátku neseděl. Roli ale pečlivě studoval a připravoval se na ni přesně tak, jak vypadá, čili vmísil se do davu obdivovatelů, zkoumal jejich hysterii, psychologické pochody, důvody, reakce apod.. Takže: Rupert Pupkin "provozuje" stalking. Ano, je to tak. Vmísen do davu zběračů autogramů (v té době podpisy zaznamenávany do památničků), kteří podléhají až jakési davové psychóze, se snaží dostat do blízkosti svého idolu: stand-up komika Jerryho Langforda. Částečně se mu to i podaří, naváže s ním kontakt (vše předem nacvičuje formou "doma" monologů...), začne ho (v perfektně padnoucích oblecích) navštěvovat v sídle agentury, která ho zastupuje, následně doma, ač se "oběť" vehementně snaží od něho distancovat a zbavit se ho. Jenže tady nejde jenom o bezmezný obdiv, není to tak prosté - Rupert Pupkin je ctižádostivý, chce totiž také vystupovat v záři reflektorů, bavit obecenstvo, chce potlesk a fanynky a hromadu peněz, skrátka touží být tzv. celebritou. A tak vymyslí podle něho jediný způsob,  jak se dostat na scénu - unést a spoutat Jerryho Langforda. Vše se "podaří", on vystoupí v show, v podstatě má úspěch, následuje zatčení atd. no a po propuštění z VT  ► "úspěch po americku" - jeho knihy jdou na dračku, všude ho zvou, má svůj fanklub...hm. Původně jsem uvažovala o nižším hodnocení -  vadila mi jakási samolibost, nafoukanost a nadřazenost hlavní postavy vůči dalším v dohledu i otřepanost vtipů. Ale na straně druhé beru v potaz kvalitní scénář s bodavostí a ironií, týkající se žalostného stavu moderní (pseudo)kultury no a samozřejmě - herecký výkon Pana Roberta de Nira, protože/takže nelze jinak... :)

plakát

9. rota (2005) 

Afghánská jatka...Přemíra patosu a zpomalených záběrů, ale kvalitní režie i herecké výkony;  čitelný obraz lidského rozměru vojáka, jako oběti státního mechanismu.

plakát

O Tasqueiro (2012) 

Pan Kaurismaki ♡ jednoduše - hospůdka, (oproti přes ulici konkurence), pár štamgastů, menu o jednom chodu (přesolená polévka), ani lásočka nepřijela na dostaveníčko...(s originální portugalskou muzikou)

plakát

Rag Doll (2020) 

Schopnost mít sny je v této situaci shodná s pudem sebezáchovy, aby se mladý  člověk pod tíhou ubíjející nesvobodné reality nepokřivil, ne-li něco horšího...

plakát

Vedlejší produkt (2024) (seriál) 

Pravdou je, že velice přitažlivá osobnost herce, (jeho způsob hraní, mužný charismatický zjev i hlas) Tomáše Maštalíra funguje i tady. Je výborný a musím napsat, že jsem neviděla, aby  "někde" hrál špatně; či už to byl vynikající slovenský snímek Jozef Mak , nebo podhodnocený film Čára , velice lidský seriál Chlap , všechny série kriminálky Za sklem, anebo (jako vypravěč) v dokumentárním seriálu Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Samozřejmě, jsou tady i další mí oblíbenci: Bebjak, Žiaran, Dobrakov. Nicméně, ač je to inspirováno reálnymi příběhy a konzultováno s profesionálem-vyšetřovatelem (který se podílel na scénáři), vnímala jsem tam některé nelogické vsuvky plus testy a odposlechy "na tajňačku", no... nevím, ale pokud se to zakládá na skutečnosti, stejně jsou v konečném důsledku v rámci trestního řízení nepoužitelné. Tak ano, budu laskavá  :) - 4*.

Časové pásmo bylo změněno