Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Pohádka

Recenze (2 825)

plakát

Tři přání pro Popelku (2021) 

"Nějaká norská zpěvačka přece nenahradí Libušku!", "Proboha, oni se tam líbají chlapi!" Ale jděte. Tak aby bylo jasno, sama jsem tomu moc nevěřila, ale tak povedenou pohádku jsem neviděla roky. Norové tady vzorně odkazují na Vorlíčkovu verzi, takže ano, některé scény jsou prakticky obraz od obrazu totožné. V detailech ale došlo k mírné aktualizaci a rozhodně ne k horšímu. Například postava Popelčiny zlé sestry Dory není tak úplně zlá a divák ji může vnímat spíše jako nešťastnou dívku, která je manipulována matkou. Macecha je oproti předloze výrazně démoničtější a v některých momentech mi z její představitelky až běhal mráz po zádech. Popelčino třetí přání se od našich "Oříšků" liší docela výrazně (nebudu spoilerovat), ale vše mi zapadalo do nenásilné snahy tvůrců příběh aktualizovat a trochu emancipovat. Pětadvacetiletá Astrid S sice nevypadá úplně jako mladinké pískle, její výkon byl ale sympatický a zvládla jak něžnější polohu, tak tu "mysliveckou". Líbila se mi taky hudba, úplně jiná než Svobodova, a přesto kouzelná a do pohádky pasující. A co vlastně ten homosexuální polibek? Myslíte dvouvteřinový záběr na upřímnou radost dvou mladých mužů, kteří k sobě během celého filmu mají evidentně hodně blízko? Ano, tak ten tady je. A rozhodně nemá šanci nikoho pohoršit. Věřím, že až tahle kontroverze trochu opadne, najde si nová "Popelka" cestu i k českým divákům, rozhodně si to zaslouží.

plakát

Klan Gucci (2021) 

Režisérský velikán Scott loni uvedl do kin dva filmy a navzdory všem očekáváním je tenhle rozmáchlý epos o rodinném impériu známé módní značky tím horším z dvojice. Na "Gucciho" jsem několik měsíců dopředu vídala v kinech zběsile a lákavě sestříhané upoutávky, dočkala jsem se však "jenom" konverzačního dramatu s poctivými hereckými výkony, ale podivně rozmělněným vyprávěním. Násilný čin, ke kterému směřuje více než 150minutové (!!!) vyprávění, je směšně odbytý několika okamžiky a následující vyšetřování a soudní proces by si zasloužilo mnohem více prostoru. P. S. Gagu zbožňuju, ale zrovna tady nepředvedla nic světoborného a určitě ji zastínil Driver.

plakát

Encanto (2021) 

Děj nastíněný v synopsi zní docela originálně, je doplněn chytlavou úvodní písničkou (představením celé rodiny), všechno ve filmu je přesně tak krásně barevné jako plakáty, ale co je to platné, když si druhý den nepamatujete jedinou zajímavou scénu. Encanto je rozhodně příjemná podívaná na jedno podívání, ale je možné, že děti se u ní budou trochu nudit (téměř dvouhodinová stopáž nemá žádné opodstatnění). Disney studio loni představilo také film Raya a drak, který mě pobavil (a dojal) mnohem víc.

plakát

Daleko od stromu (2021) 

Roztomilý malý mýválek za zvuků příjemné hudby objevuje svět navzdory zákazům tatínka. Dojemné, pravdivé, hezoučké.

plakát

West Side Story (1961) 

Klasický muzikál, který mě dlouhá léta míjel, se bohužel mým oblíbeným nestal. Hudební stránka je samozřejmě skvělá, choreografie a výprava na svou dobu vzniku také. Ale co je to platné, když mi byly postavy totálně ukradené, a to zřejmě kvůli jejich nevýrazným hereckým představitelům. Padla mi ovšem do oka jistá Rita, a to jsem ještě netušila, jak mě uchvátí v o padesát let (!!!) mladším remaku.

plakát

Zbožňovaný (2021) 

Od nového Kolečkova filmu jsem po prezentaci v Karlových Varech čekala o dost víc. Třeba inteligentní zábavu, uvěřitelné postavy a tak. Nebýt paní Kronerové a klasika Kozuba, šla bych s hodnocením ještě níž.

plakát

Případ Roubal (2021) (seriál) 

Díky důmyslně sestříhaným televizním upoutávkám jsem očekávala podobnou podívanou, jakou byl před lety Příběh kmotra - snaha vyšetřovatelů o chycení zločince spolu s vyobrazením jeho brutálních činů. Minisérie z produkce TV Nova, respektive její platformy Voyo, ale zachycuje prakticky jenom okolnosti soudního řízení s titulním záporákem. Čermák v hlavní roli nemá absolutně co hrát, může se maximálně tak zle tvářit během výslechů nebo diskuzí s advokátem. Nejvíce prostoru v minisérii tak dostává mladá koncipientka asistující právě Roubalovu advokátovi. Její herecká představitelka je ale bohužel stejně nevýrazná a mdlá jako další postavy. Dočetla jsem se, že celková příprava minisérie od napsání scénáře až po premiéru trvala půl roku. Asi to bylo málo.

plakát

Hvězdy nad hlavou (2021) (seriál) 

Jeden z nejlepších seriálů Primy hlavně díky rozumnému rozhodnutí tvůrců napsat a natočit opravdu jenom těch 16 epizod a uměle nenatahovat děj několik let (zdravím Slunečnou). Retro soundtrack přesně dokresloval vesnickou atmosféru, z postav se mi nejvíce líbily ty nejmladší (syn hlavní hrdinky) spolu s nejstaršími (báječní pan Nárožný s panem Vlachem). V záplavě kriminálek příjemná oddychovka k vaření. Skoro 4*.

plakát

Třicet let lady Diany (2021) (seriál) 

Princezna Diana byla takový fenomén, že dokonce i moje maminka plakala, když se dozvěděla o její tragické smrti. Abych si rozšířila obzory a neměla na princeznu názor jenom na základě filmu s Naomi Watts, podívala jsem se na České televizi na jeden z novějších dokumentárních cyklů. Možná jsem si ale nevybrala dobře, protože jeho zpracování nebylo příliš atraktivní a někdy mi nebylo jasné, proč mají takový prostor módní návrháři nebo lidé "z ulice".

plakát

Noc plná zázraků (2011) 

Podívala jsem se až po zhlédnutí české verze, což je asi kámen úrazu, protože čeští herci a české reálie mi pochopitelně vyhovují více. Můj dojem příliš nevylepšil ani český dabing. Hodnotím ale smířlivě, protože se jedná o neurážející podívanou, která v adventním čase mnoho lidí potěší.