Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 "Co mi lezeš do snu?!" Nepochyboval som o tom, že ma táto česko-slovenská rozprávka pobaví, ale takúto bombu som skutočne nečakal - nádherná atmosféra podporená úžasnými hereckými výkonmi a okorenená geniálnymi hláškami a rozhovormi. "Přidejte jedno, nebo dvě vejce." "To sou dohromady tři!" A keď sa všetká tá krása skončila, želal som si, aby sa takéto filmy robili ešte aj dnes - určite by som ich pozeral radšej ako všetkých tých X-Menov, Spidermanov a Lovcov pokladov. Čo že som? Malé decko? Blbec? Tajtrlík? "Za prvý nevím, co to je, a za druhý mně to uráží!" ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Perfektní pohádka, jedna z nejlepších, výborní herci..= ***** Maličký nedostatek, který ovšem nekazí dojem filmu - Když se Já I. topí v bažině, tak je namočen jenom po pás. Jakmile "najde pevnou půdu pod nohama" tak je jeho oblečení po pás od bahna. Ale v další scéně je od bahna až po krk. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Lidová klasika, které nemám to srdce ubrat ani hvězdičku. Ono ale také není proč. Už jen všechny společné scény s mistry Werichem a Burianem v čele s "přiměřeným" vařením zahánějí myšlenku na jakékoli nižší hodnocení. Takže- mám několik oblíbenějších pohádek, ale tahle veselohra se k pravé podstatě tohoto krásného žánru blíží snad nejvíce. 90% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

"Mám tě ráda jako sůl"....šprch, špruch, šum, šprach (lupání ve zvukové stopě). Komu by se nevybavila v souvislosti s touhle větou tahle notoricky známá pohádka, která se překvapivě jmenuje "Byl jednou jeden král", nikoliv "Sůl nad zlato", na jejíž motivy je natočena. Mně se na prvním místě vybaví neskutečný výkon Vlasty Buriana, který i v pozdějším hereckém věku prokázal, jak dokázal na první pohled slabší roli dát esprit a komický (nikoliv šaškovský) punc. Jistě, nebyl nejmenší problém přehrát Wericha v roli krále, ale Burian to neudělal a učinil z něj rovnocenného hereckého partnera. Ti dva jsou na tomhle filmu to nejlepší. Všechno ostatní kolem na ně nemá, a to je trošku škoda, protože filmu chybí celistvost, a dva kvalitní herecké výkony z něho trčí natolik, že po skončení si vybavím jen tohle a zbytek ani moc ne. 60% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší pohádka, kterou jsem kdy viděl a myslím, že už lepší nikdy neuvidím. Současní autoři nejsou schopni natočit pohádky podobného rázu (výjimkou je moje oblíbená Princezna ze mlejna). "Sůl nad zlato" --- hlavní motto celé pohádky je opravdu kultovní a nikdy jsme neříkali, že se jdeme dívat na "Byl jednou jeden král...". Skvělé herecké obsazení v čele s Janem Werichem dalo vzniknout špičce v daném žánru. Reálno se nápaditě mísí s fantastičností a špetka humoru tomu všemu dodává pestré okořenění. Werich a Burian nejlepší! 90% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Při natáčení scény snídaně pro tři prince řekli pánové Miroslav Horníček (princ krásný), Miloš Kopecký (princ chytrý) a Lubomír Lipský (princ chrabrý) režisérovi, že princové určitě nezapíjeli jídlo vodou nebo čajem a chtěli víno. Po páté lahvi režisér nařídil přinést čaj. (raininface)
  • Scéna královského vaření byla natočena napoprvé. Po dokončení scény údajně celý filmový štáb aplaudoval. (M.B)
  • Miloš Kopecký (princ chytrý) a Lubomír Lipský (princ chrabrý) si zahráli ještě v jenom filmu Jana WerichaTři veteráni z roku 1983. V obou filmech ztvárnili stejné role. Zatímco zde hráli nešikovné prince, ve Třech veteránech hráli kouzelné skřítky, kteří veteránům obstarávají dary a pomoc. Oba filmy pojí právě Jan Werich. Zatímco zde byl jedním ze scenáristů a zahrál si hlavní roli, ve Třech veteránech je autorem námětu. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama