Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Marvan s Kemrem jsou nenahraditelná „nesehraná“ dvojice, obě Andělova dobrodružství na ní velmi pevně stojí. Naopak téměř všechny vedlejší postavy jsou obyčejné figurky vyobrazené přesně v duchu komunistické propagandy, která oba filmy s tímto jedinečným morousem výrazně negativně poznamenala. Ale jako svědectví doby (samozřejmě ne jak to vypadalo, ale jaké filmy bylo „nutno“ točit) jde o poklad nesmírné hodnoty, protože na rozdíl od ostatních agitek se na Anděla velmi dobře kouká. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Ano, je to odporná agitka. Zatím co se točil tento film o tom, jak "je krásné žít a mít tak krásnou zem" umírali lidé v koncentračních táborech nebo byli popravováni po vykonstruovaných procecech. Kdo se ale dokáže povznést nad ten bolševický propagandistický hnus, může si vychutnávat skvostné výkony pánů Marvana, Kemra, Hlinomaze nebo režii Bořivoje Zemana. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co napsat a neopakovat se? Souhlasím s všemi, kdo film odsuzují jako obludnou agitku; člověk neví, jestli se má těm vážně míněným plamenným projevům smát (za komančů by to asi bylo trestné:-)) nebo nad nimi brečet (to by asi taky bylo na delší pobyt v Jáchymovských uranových dolech) nebo se rovnou pozvracet (to už by bylo asi rovnou na provaz;-)). Nudná propaganda s minimem humoru, 30% jen z úcty k (některým) hercům. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Soudruh Anděl je trochu nesdílný. Závodní rada Dopravního podniku tady v poukaze poznamenala, že za tři roky neměl ani hodinu absence a ve službě je příkladně svědomitý." Tak to mám mimořádnou radost, když revizoři vykonávají svou práci zodpovědně. Nicméně mne tento nejprotivnější rekreant baví a ještě zábavnější jsou rekreanti, kteří mají zakázáno o dovolené pracovat, ale nejde jim to. Já to chápu, že to celé vyznívá jako trapná komunistická agitka, ale s trochou nadsázky to taky tepe do systému, protože ve skříni je málo ramínek a občas tam nesvítí nějaká ta lampička. Pro mě to zkrátka vždycky bylo optimisticky nakažlivé sci-fi. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA HD - Příjemná zábava na Silvestra. Evidentní komunistická propaganda. Místama to bylo tak do očí bijící a trapné, že jsem se musel smát:) Ale Marvan opět zaválel. Není divu, že byl jedním z nejvíce obsazovaných československých herců. Barva filmu rozhodně neuškodila, ale černobílý byl taky dobrý. Za rok se zase rád mrknu :) 75% // 1.5.2012 - další repete :) Ten film je prostě srandovní :) // 25.12.2012 - Co jiného sledovat na Boží hod, než Gustava Anděla? :-) Opět jsem se skvěle pobavil a navíc chválím za vyčištění filmového záznamu a přidání barvy (což už před rokem měli lidé možnost vidět). Kdybych nevěděl, že je film z roku 1952, tak bych podle kvality obrazu řekl, že je film nový :) Protože na TV Nova to v HD rozlišení vypadalo moc pěkně a čistě. Zvedám na 80%. // (25.12.2013) TV BARRANDOV - Rok se s rokem sešel a máme tu opět Boží hod. Takže...opět Gustav Anděl. Já ten film mám prostě rád, i když uznávám, že komunistická propaganda byla zde maximálně přehnaná. Nicméně pořád si stojím za stejnými procenty. 80% (with J.) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Jaroslav Marvan (revizor Dopravního podniku Gustav Anděl) spomínal, že veľká popularita jeho postavy mu bola už časom aj nepríjemná a stavalo sa mu, že keď cestoval električkou, chodili za nim cestujúci a ukazovali mu cestovný lístok a chceli, aby ich zrevidoval. (Raccoon.city)
  • „Když bude pršet, děti mohou do hospody, je tam velký sál,“ říká předsedkyně MNV (Anna Kadeřábková). Montér (Josef Pehr) odpovídá: „Copak děti patří ho hospody?“ Ale objekt, ve kterém je školka, nese na fasádě paradoxně velký nápis „Hostinec“. (sator)
  • Skupina mladých osvetlovačiek splnila záväzok, že všetky aj zariaďovacie práce si budú robiť sami. Bolo to prvýkrát v československom filme, kedy osvetlovačky pracovali v exteriéroch úplne samostatne, bez odborného vedenia. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama