Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani neviem preco, ale tento film siel tiez cele roky mimo mna a dnes uz samozrejme ten zazitok nie je taky, aky by bol v obdobi, ked som mal 10 rokov, ale musim pochvalit Karla Zemana za obrovsku namahu pri tak malych financnych prostriedkoch a moznosti, ake vtedy mal. Pribeh je stale zaujimavy a nie je nudny, takze som bol spokojny... 24.03.2010 ______ Arnošt Navrátil - (Profesor Roch) +++ Lubor Tokoš - (Šimon Hart) +++ František Šlégr - (Kapitán pirátů) +++ Miroslav Holub - (Artigas) +++ Václav Kyzlink - (Inženýr Serke) +++ Jana Zatloukalová - (Jana) +++ Otto Šimánek - (Muž ve vlaku) +++ Hudba: Zdeněk Liška +++ ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru asi vrchol jedinečné tvorby velkého mistra. Vědeckofantastický film poukazující na nebezpečí apokaliptické činnosti lidstva, ale také projevující obdiv a poklonu technické tvořivosti člověka. Dokonalá ukázka přetvoření myšlenek Julese Verna v propracovaný film s detaily a trikovými zázraky. To vše doprovozeno příjemnými dialogy, na kterých spolupracoval básník František Hrubín. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* i když starý film, tak tentokrát hodnotím bez nostalgie, protože jsem před chvílí viděl remasterovanou verzi. Stylově jde opravdu o úžasný kousek a je na něm vidět ta kupa práce a směle se může srovnávat s takovými světovými výpravnými skvosty jako třeba Metropolis. Natočený je s velkým zápalem a vysoké hodnocení si rozhodně zaslouží. Čas mu ublížil hlavně na jednoduše vyprávěném příběhu, i když s fantazií a dětskou naivitou, lze přehlédnout tyto chybičky na kráse a naplno si ho užít. Za sebe trošku původní známku upravím, ale věřím že tím nesnížím jeho vysokou pozice v místní TOPce. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Karel Zeman bol prvým človekom, ktorého som začal vnímať ako režiséra, ako kreatívneho filmového tvorcu, ako osobitého umelca. Už ako malý chalanisko som sa vždy náramne tešil na to keď išiel niektorý z jeho snímkov v televízii. V časoch šedej socialistickej cenzúry boli jeho diela ostrovmi nespútanej, sci-fi dobrodružnej fantázie. Nádherné minúty strávené v animovanom, fantastickom svete boli pre mňa niečím fascinujúcim. Formovalo to môj filmový vkus. Okúzľujúco naivné príbehy ako z románov Julesa Verne. "Vynález skazy" bol jedným z mojich najobľúbenejších. **** ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

7/10. Kdyby se Karel Zeman nebyl býval narodil v Československu, ale třeba ve Spojených státech, jistě by jej dnes znal celý svět, podobně jako třeba Alfreda Hitchcocka, Stanleyho Kubricka či Stevena Spielberga. On se ale narodil u nás a prostředky pro filmovou tvorbu tak měl značně omezené. Přesto ukázal, jaký je to kouzelník, a ve své době uchvacoval triky z kategorie nevídané. Spojení reality, kulis a animace v tomto filmu je velmi zajímavé a především scény pod vodou jsou kouzelné. A poněvadž jsem milovníkem verneovek, oceňuji také skvěle zachycenou atmosféru, tak typickou pro knihy francouzského romanopisce. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Trikové zábery sú dielom Antonína Horáka. Tento filmár pociťoval ako veľkú osobnú krivdu, že nebol za svoj tvorivý prínos náležite oceňovaný. Jeho honorár za film bol základný mesačný plat 1200 Kčs a za jeden trikový záber dostával tri koruny. (Raccoon.city)
  • Jako u většiny přepisů románů Julese Vernea se děj film drží knížní předlohy jen velmi volně. Největší rozdíly se týkají prostředí ostrůvku Back Cup – v knize neexistují žádné továrny ani honosné hradní sídlo, způsob dopravy depeše inženýra Harta (Lubor Tokoš) je rovněž zcela jiný a závěr se liší od základu. V knize také není žádná ženská postava. (Robbi)
  • Natáčení Vynálezu zkázy bylo mimořádně realizačně náročné; i s přípravnými pracemi trvalo čtyři roky. (ČSFD)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama