Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Obcas mam neidentifikovatelnu /raz darmo, moju mentalnu orientaciu sa este nepodarilo objavit/ tuzbu slavnostne otvorit zumpu. Hned ma ovanula ta nezamenitelna aroma, zobral som si palicu a hladal som to hovno, ktore by mi bolo viacej sympaticke a pripadne menej smrdi. Dostal som sa az ku dnu no a na dne zumpy som objavil toto. 20 % ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Nedoceněná, správným způsobem "zhulená" pecka Richarda Linklatera která vás přenese do roku 1976 na jednu střední v Texasu. Poslední den školy před prádzninama, hodně trávy, nejlepší kamarádi, nadržené holky, plno "soon to be" hvězd a scénář, ve kterém nejde o nic, a přece o všechno. Ty Aerosmith jim závidím.... Pokud jste neviděli, koukejte to napravit. Po Before Sunrise a Before Sunset můj nejoblíbenější Linklater. ()

Reklama

noby 

všechny recenze uživatele

Každý je jednou mladý a jen se baví, a jednou dospěje a stane se zodpovědným. Nebo dospěje a přestane se svazovat zodpovědností a začne se bavit? | Kultovní americký kousek trochu ve stylu Amerického graffiti říznutého moderními teenage komediemi, poslední noc na střední, parádní hudba a tlupa zmateného mládí. | Škoda trochu dlouhého úvodu, než se člověk dostane do děje. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sice bylo strašně zábavný v televizi pozorovat, jak kníže Trautenberg spokojeně spí na pohřbu humanitárního bombometčíka Veškrny, ale nakonec jsem přímej přenos ze státního megasmutku vyměnil za týnejdžrovskou komedii. Už jsem si navyknul na to, že pokud navštěvujete "hááj skůůl" v USA, musíte se nutně stát členem nějakýho spolku (čim víc řeckejch písmen v názvu, tim víc Adidas), protože jinak se s váma nebude bavit ani klika na hajzlu. Pokud chcete do takovýho klubu patřit, obvykle to obnáší, že nováček musí třeba vykouřít péro staršímu členovi nebo nějakou podobnou záludnost. Ale nováčci to s radostí udělaj, takže žádnej stres. Holt amíci jsou prostě divný. Tady mě ale dost překvapilo, že skoro celej film je o tom, jak starší študenti se snažej chytit nový študentíky, aby jim slavnostně nakopali prdel, přestože nikdo z nich o to nemá zájem. Já sice nejsem žádnej Mirek Dušín, ale poslední školní den jsem se šel v klidu, v pokoji a míru vožrat s ostatními spolužáky a nikdo z nás neměl choutky neblaze zmasakrovat nějaký o hlavu menší a o 3 váhový kategorie lehčí prváky. Možná, že Linklater při týhle tradici dostal hodně ran do hlavy, protože všechny jeho filmy, co jsem zatim měl čest vidět, mi připadaly dost debilní. Tady dávám jednu hvězdu za opravdu parádní auta, přestože možná byly parádní až příliš (opravdu si nedokážu představit, jak všichni středoškoláci maj prakticky to nejlepší, co bylo v tý době na trhu) a druhou hvězdu za to, že jsem u filmu vydržel až do konce, protože jsem hledal Renée Zellweger (a nenašel). ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HEY MAN, I'M DAZED AND CONFUSED." ------------- Follow-up ku komentáru a filmu My Boyfriend's Back, ktorý som sledoval len kvôli ozrejmeniu pôvodu ikonického trojslovia Matthewa McConaugheyho. Ten v mnohých rozhovoroch tvrdí, že jeho úplne prvé slová vo filme boli 'Alright, Alright, Alright,' čo je pravda len čiastočne. Nezazneli vo finálnom strihu filmu ako prvé, iba počas natáčania. V Dazed bolo jeho úplne prvé slovo 'Alright,' nasledovali dve vety a až po nich prišla scéna so spomínaným 'Alright, Alright, Alright,' ktorá sa s ním natáčala ako prvá. Vážne neverím, že som kvôli tomuto "objavu" prišiel o štyri hodiny. Ale soundtrack bol ako z iného vesmíru, to sa musí nechať. --- (14.5.2021) Počas druhého zhliadnutia nastala nová vec. Postavy, ku ktorým som si ani po takmer hodine nedokázal nájsť cestu, sa mi so záverom filmu zdali bližšie a bližšie, až napokon prišiel aj ten sladkastý pocit, že tie postavy "poznáš" a tie dva dni si prežil s nimi. Toto je jedna z vecí, ktoré sú pre režiséra filmu, ktorý je predovšetkým a primárne o postavách, zrejme najťažšia úloha a Linklaterovi sa to podarilo, hoc až na druhý pokus. Tretí bude ešte sladší a už teraz sa naň teším. (x) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Během filmování v Texasu Milla Jovovich a Shawn Andrews utekli do Las Vegas a vzali se. Protože bylo Jovovich jen 16 let, bylo manželství její matkou anulováno. (Marek#33)
  • Filmári chceli veľmi obsadiť Claire Danes, avšak tá bola príliš mladá a tiež nemohla odísť zo školy. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama