Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

H34D 

všechny recenze uživatele

Začíná to slibně, sympatické duo Damon + Affleck nás uvedou přímo do "božského" příběhu, který, nejen v tom negativním slova smyslu, paroduje a všemožně jinak naráží na Bibli a celé náboženství. Místy velice trefné a místy bohužel i zdlouhavé, avšak, než bychom se stačili začít nudit, svižně na scénu přiskočí Jay a Silent Bob s jejich BOŽSKÝMI vtípky (které naštěstí nejsou o BOHU, ale, jak u nich bývá zvykem, povětšinou o sexu). Celkově se jedná určitě o originální a nápaditou komedii, ale ve srovnání s další Smithovskou tvorbou, se mi zde jeho osobitého kouzla dostalo trochu méně. 7/10 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Alan Rickman, Alanis Morissette a Salma Hayek v jednom filmu? Přidejte ještě will-huntingovskou dvojku Damon-Affleck coby padlé anděly v road movie, kde jim jde po krku roztomilý čertík Jason Lee a exkrementový démon z Golgoty. Vyjde vám hodně netradiční film, který hezky kope do církevních dogmat. Rozhodně stojí za vidění. Pokud se vám bude líbit, přečtěte si Dobrá znamení od Gaimana a Prattcheta, odkud, mám ten dojem, si Kevin Smith vypůjčil námět. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak trochu 'jiná' Smithovka. :) Mojí největší výtkou je asi délka trvání..i dvacetiminutové zkrácení by - upozorňuji k MÉMU USPOKOJENÍ (mluvím o uspokojení z filmu, NE uspokojení filmem:D) - pomohlo. Ovšem padlí andělé Damon s Affleckem jsou dokonalí (hlavně scéna, kdy Damon předvádí voodoo..SPOILER a pak všechny zabije:), Jay a Silent Bob jsou zkrátka Jay a Silent Bob (Jayovy neustálé narážky na sex jsou jednoduše vtipné i po stopadesáté..jen mi tentokrát chyběl nějaký jeho pořádný taneček:D), Alan Rickman jako 'hlas boží' (či snad Hlas Boží?!) je charismatický až hanba (už se těším na dalšího Pottera:), Salma Hayek jako bezpohlavní striptérka-múza pobavila a Alanis jakožto TA Bůh mě naprosto zaskočila, potom znechutila (a to ji mám opravdu rád), ale nakonec mě dostala při stojce na rukou. :D Ale hlavně!! Hlavně bych vystřihl - podruhé, viď Bobe :) - Kevina Smithe, tedy režiséra. Jeho velmi inteligentní a dá se říci, že i trefné, narážky na církev jak ji známe (tj. zprofanovanou..), jsou geniální, originální a rozhodně takovým způsobem ještě neopotřebované..BRAVO! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Příjemná a místy velmi vtipná kritika církve, která pobaví i snad i nejotrlejšího křesťana. Střídají se zde vážné, lehkovážné, směšné a přehnaně směšné scény, což je skoro Smithovým poznávacím znamením. Je zde dost charismatických herců, kteří svou práci odvedli víc než dobře. Ovšem Jay a Mlčenlivý Bob opět vítězí na plné čáře! Jen tak dál. PS. Alan Rickman v roli otráveného anděla rulez! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem v poslední době dal šanci snímku Hledám Amy aby mě přesvědčil o svých kvalitách. Udělal jsem to samé s filmem Dogma. Zatímco Amy v mých očích povyrostla, tak Dogma možná ještě více spadla. A musím tudíž prohlásit že se jedná o režisérův nejslabší kousek. Dobře chápu že Kevin Smith si s tímto filmem musel dát dost záležet. Ale tohle téma mi prostě nesedí a pravděpodobně asi sedět ani nezačne. Nezajímají mě moc řeči o Kristovi, Bohu, Apoštolích atd. Kevin Smith tohle všechno pojal po svém a vloudil do dialogů hodně těch svých pitomin. Přesto chvílemi dost nuda, přestože se jedná o herecky nejlépe obsazený Smithiho filmík. 65% ()

Galerie (65)

Zajímavosti (36)

  • V úvodní scéně na letišti je možné všimnout si Gwyneth Paltrow, sedící pár míst vedle postavy Bena Afflecka. Na natáčení se s ní nepočítalo, přišla jen jako Affleckova kamarádka, kterou pozval na filmování. (Ice123)
  • Alanis Morissette měla původně hrát hlavní roli Bethany Sloan, ale kvůli svému světovému turné to musela odříci, ale byla jí nabídnuta role boha jako odškodné. (Kulmon)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama