Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 251)

Radko 

všechny recenze uživatele

Manieristický režisérov štýl sa opäť prejavil v kostýmovom spracovaní legendy o bezhlavom vraždiacom jazdcovi. Mestský vyšetrovateľ, predstavujúci racionalistu, s neomedzenou vierou vo výdobytky vedy je konfrontovaný so svetom kúziel, znamení a nevysvetliteľných javov. Príbeh samotný, najmä v druhej polovici, nie je veľmi originálny ale zároveň ani príliš dôležitý. Podstatné je omračujúce výtvarné riešenie a desivo-komická atmosféra počas celého filmu podporená napudrovanými tvárami skvelých hercov. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Několik problémů: jalový děj štosuje vatu; periodická kadence stínaných hlav tlumí divákovu zainteresovanost; konstábl Johnny Depp, sic kulantní, docela bez hloubky, ke všemu nezapadá komediant Depp do ponuré scénografie; svůdná Katrina okatě a dramaturgicky nešťastně šroubovaná do příběhu; bezhlavý jezdec nevyprofilovaný; a křiklavé kulisy nenasvědčují pokusu o parodickou reminiscenci, nýbrž kramářskému morytátu. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Typicky temnogroteskný Burton. Výtvarná stránka filmu je naozaj úchvatná, film je patrične strašidelný, ale stále máte pocit, že niekde za kamerou sa Burton dobre rehoce. Čo mi až tak nesadlo je príbeh. Na rozdiel od Burtonových najlepších filmov (Big Fish a Ed Wood) nie je príbeh nijako úderný a zaujímavý. Johnny Depp a Christina Ricci sú ako vždy excelentní, potešil ma Christopher Lee v šteku sudcu, ktorý Cranea pošle vyšetriť prípad a samozrejme ako vždy ľadovoľadový Christopher Walken. Toto si predstavujem pod pojmom oddychový film. 9/10 ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Burtonovu charakteristickou výtvarnost a bojím se, že kdyby tomu tak nebylo, asi by ode mne Sleepy Hollow dostala v nejlepším tři hvězdičky. Dojem z překrásného a promakaného vizuálu, tradičně dobrého Johnnyho Deppa a pohádkově-hororové atmosféry mi totiž na moha místech kazila scénaristická klišé. Tolik jsem se chtěl nechat filmem pohltit, ale prostě to nešlo, protože se co chvíli stalo něco, nad čím jsem jen musel zakroutit hlavou a přemýšlet kolikrát jsem už podobný "nečekaný zvrat" viděl. KDyž se rozdávala fantazie, Burton si šel asi dvakrát...A na Walkera mnoho nezbylo. Dodatek po několika týdnech: Vzhldem ke kritizované triviálnosti děje má Sleepy Hollow až neuvěřitelně silný a trvanlivý dozvuk. Už se tedy těším na další projekci, doufám, že tentokrát v širokoúhlém podání, protože nyní je ta pátá hvězdička na spadnutí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejburtonovější Burton. Slavnou a mnohokrát profláknutou legendu Sleepy Hollow zpracoval zcela po svém. Výsledek je velmi svérázný a skromně řečeno úžasný. Nechá se nazývat hororem, ovšem nikoli smrtelně vážným. Nad hororovostí vítězí strašidelnost, černočerný morbidní humor a romantika. Do role Ichaboda Cranea si nemohl vybrat nikoho lepšího, nežli Johnnyho Deppa. Miranda Richardsonová zde nemá se svou cáklou královnou z Černé zmije II. společný ani vlas na hlavě. Její macecha je neuvěřitelně svůdná, zvrhlá a ďábelsky tajemná zároveň. A za zvláštní pozornost stojí hessenský žoldák Christopher Walken. Je snad tou nejdémoničtější hororovou postavou, ovšem nejde ho brát pouze jako odpornou zrůdu. V určitých chvílích je znát, že má srdce (má rád svého koně) a jeho postava je zahalena i určitou porcí tragiky (ostatně jako téměř všichni záporáci z Timových filmů). Ospalá díra je nejen na dobu vzniku neuvěřitelný film - snad ta nejlepší pocta gotickým hororům a černá komedie zároveň. 100%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (51)

  • Ve filmu je celkem 18 useknutých hlav. (zdenur)
  • Ospalá díra měla být původně nízkorozpočtovým hororem, v němž by se každých pět minut odehrála okázalá vražda. (Duoscop)

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Reklama

Reklama