Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o jednom manželství a trampotách s bytem... Studentka vysoké školy Marta (I. Andrlová) se rozhodne zpečetit svůj vztah se Zdeňkem (V. Dlouhý) tajnou svatbou. Zbývá jen oznámit tento fakt oběma rodičům. Rodiče nevěsty (S. Budínová a R. Hrušínský) jsou velmi zajímavá dvojice – přísná maminka učitelka je velký pedant na pořádek, tatínek, jehož láskyplně oslovuje něžná polovička „tatíčku“, si zase neláme s ničím hlavu a svůj čas tráví skládáním básniček. Rodiče ženicha (Z. Hadrbolcová a J. Vala) momentálně nejvíce zaměstnává, jak co nejvýhodněji provdat dceru Marcelu (D. Veškrnová), jejímž životním idolem je zpěvák Jiří Korn. Do těchto všedních starostí obou rodin jako blesk zasáhne sňatek jejich ratolestí Marty a Zdeňka. Kde asi bude mladý pár bydlet? Marta přichází s praktickým řešením – bydlet budou u jejích rodičů. Co na tom, že přes bývalý dívčí pokojík vede cesta přímo do spíže, a tudíž je mladá dvojice několikrát za noc vyrušena veršujícím tatínkem toužícím po kyselé okurce. Je tedy skoro s podivem, že i přes tyto „bojové podmínky“ se rodina brzy ještě rozroste… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Strašné. Na normalizační socialistické brutky se specializuji, ale tohle nebylo ani nechtěně vtipné jak tomu občas bývá. Jasně, v sedmdesátkách a osmdesátkách byla krize s bydlením, leckdo bydlel ještě s prarodiči a tak když se to večer všechno porůznu poukládalo na postele, rozložené gauče a válendy, šel do nějakých těch intimností s novomanželkou asi jen veliký natěšenec .-)... Již toto samo, novomanželé v malém bytě s rodiči kreslí zajímavé kulisy pro komediální zápletky, ale tady to jaksi vyšlo úplně někam až do blba.... S hrůzou jsem sledoval pana Hrušínského jak se jako kapr na břehu rybníka bezmocně plácá v předepsaném textu, se kterým prostě nešlo hrát. A to pan Hrušínský nebyl jediným skvělým hercem v této ,,komedii''. Mihli se tam i Cimrmanovci atd... Film tak poslouží spíše milovníkům knížek pana Petrova - RETRO, kdy si na té malé ploše bytu leckdo vybaví co všechno jsme měli i my doma z toho tehdejšího vybavení domácnosti od květovaných závěsů počínaje po jasně oranžové plastové stínítko lampy konče... Já naštěstí od mala žil v obrovském bytě a tak jsem tyto peripetie nemusel zažívat. Proto asi nejsem schopen ocenit to humorno z nějž opravdu vyčnívá snad jen ten Hrušínský tu si jdoucí do špajzu pro okurku či feferonku... A další co zaujalo byl gay pár Kanyza - Trávníček... Bohužel to celé ale nebylo zábavné a to ani nechtěně .... Dávám tedy za jednu mrtvou korelu či co to bylo. * ()

otík 

všechny recenze uživatele

Milá televizní komedie z doby, kdy bytů nebylo a dostávaly se přídělem, podobně jako auta. Tato sonda do národa socialisticky československého je navíc podpořena velkou mírou "velkých" pánů a paní hereček a zajímavostí v podobě prvních televizních gayů. Snad jen to mohlo být o deset minut kratší, přeci jen tempo je pomalejší. Jedna z "nejrychlejších" rolí páně Čepelky a Synkové. ()

Reklama

xenopus 

všechny recenze uživatele

Komedie (alespoň se to v závěrečných titulcích tvrdí) o rodinných vztazích všeho druhu komplikovaných studiem, manželstvím, hledáním společného bytu a těhotenstvím. Atmosféru 80. let jsem si příliš nevychutnal (film vznikl ve stejném roce jako jsem se já narodil), a tak mi reálné problémy hlavních hrdinů přijdou sice dobře popsané (i když ne tak geniálně jako v Na samotě u lesa), ale dnešního diváka už to moc neuchvacuje. Přemýšlím, kolik lidí se tehdy mohlo ztotožnit s ústřední dvojicí Dlouhý - Andrlová; naštěstí je dnes už trochu jiná doba. Celý film tak spíše zachraňuje každou chvíli cosi slavící (a řádně napitý) Rudolf Hrušínský podávající skvělý komediální výkon, i když je tu možná až moc normální - větší exoti (Kopfrkingl nebo dědeček ze zámku v básnické sérii) jsou prostě nezapomenutelnější... I tak se na to dá koukat a sledovat proměny ve vztazích (až žádost o rozvod) způsobené pouze a jenom absencí vlastní domácnosti, takže pánové, pokud nemáte vlastní byt a tučné konto, nežeňte se a nepočínejte dvojčata, protože jinak je vše moc komplikované. (...) Scénář: H. Pawlowská, Hudba: Karel Svoboda. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Tak jsme měnili, až jsme vyměnili..." Na můj vkus trošku přihlouplá komedie.  Rudolf Hrušínský svými opileckými hláškami zvedá film skoro až k průměrným třem hvězdičkám, ale jinak mi ten celý příběh o mladých manželech, co se nejdříve bez oznámení rodičům vezmou a pak si bez rozmyšlení (hlavně bez bytu) "pořídí" miminko, přišel dost praštěný na hlavu (včetně v tom, kdy se dotyční snaží stůj co stůj o soudní výpověď z bytu, aby jim socialistický stát musel přidělit nový byt - vše nakonec marno). A když v jeden moment Slávka Budínová řekne větu "mě už je to všechno jedno," mluvila mi z duše... ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Heleďte, já vám něco řeknu. Já svůj životní standard snižovat nebudu." Tak mi to trošku připomnělo pohádku o tom, jak stařeček měnil až vyměnil, ale ta je určitě mnohem zábavnější, než tato bytová krize jedné pražské rodinky. Jediné ponaučení, které jsem si z ní tedy odnesl, je to, že by se člověk neměl bát analyzovat a zase naopak syntetizovat, systematizovat a hlavně kompilovat, a komparovat a generalizovat, a kvalifikovat a synchronizovat, a redukovat a abstrahovat, a konformovat a konkludovat, aplikovat, argumentovat a absolutizovat. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama