Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme som si uvedomil, aké je ťažké nakrútiť film o vojnovej operácii tak, aby vynikla jej mohutnosť a súčasne aby sa poskladali desiatky drobných mozaikovitých príbehov do jedného celku. Ako nakrútiť masové bojové scény bez počítačovej techniky. Ako zapojiť množstvo slávnych hercov do deja tak, aby v ňom nevytŕčali upozorňujúc na svoju dôležitosť. Ako dosiahnuť anonymitu a súlad štyroch režisérov. Ako zabezpečiť nutnú opisnosť udalostí, ilustratívnosť epizód a vierohodnosť akcií tak, aby divák nevnímal, že sleduje trojhodinový film. To všetko sa podarilo na veľmi slušnej úrovni a ostalo dlho neprekonaným vrcholom filmov tohto žánru. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pečlivo budovaná príprava, enkláva hviezd a štatistov, ktorý vyobrazili relatívne hodnoverne udalosti operácie Normandie. Avšak zväčša v akčnej a technologickej rovine. Kvitujem, že tvorcovia nezašli do nechutností a že je nemožné sa priamo stotožňovať s konkrétnymi postavami. Skrátka naratívny koncept je viac rozložený v dokumentarizme, akoby im predhadzovali pasáže z historických pamätí. A samozrejme s patričnou dávkou "správnosti" výkladu. Z dĺžky, kompozičného ladenia ako i spojovníkom celej operácie možno konštatovať úspech, na žiadosť US ambassy našťastie nebolo žiadaná vždycky len primárna, banálnejšia dejová linka a zvýraznenie ideových protipólov. I tu sú výrazné, ale nie až tak. Nemyslím, že budem tento film vidieť v živote viackrát než možno ešte raz. ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Paráda vidět takovýto snímek. Film, se kterým si spousta lidí muselo opravdu vyhrát. Všechno co vidíte je opravdu skutečné a ne jen nějaká počítačová animace. A i když je tam několik málo více či méně absurdních scén a sem tam je vidět, že se jedná pouze o triky a né o skutečnost, tak to vidím jako nejrealističtější válečný film co jsem zatím viděl. Možná mi tam trošku chybělo napětí a nějaký hlavní hrdina, ale ty efekty a příběh... Nelze hodnotit jinak. Ten film si to opravdu zaslouží. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Vím, že se budu opakovat ale miluji ty válečné filmy ve kterých jsou několika tisícové armády skutečně lidé a ne počítačem vytvoření naskenovaní panáci.Vím, že technické možnosti před více jak 40 lety nebyly takové jako dneska (obzvláště, když se nacističtí pohlaváři procházejí po pobřeží je za nimi vidět plátno) ale když si uvědomíte, že i ty tisíce lodí na obzoru působí úžasně i po těch letech je napováženou jak otřesné triky mají dnešní filmy.Navíc je dělán s láskou a precizností a ne pro prachy(viz.Pearl Harbor, Zachraňte vojína Ryana) a pokud ano, tak to tvůrci brilantně zamaskovali.1 polovina filmu ukazuje den před invazí, šifrované zprávy pro odboj, seskok parašutistů.A v druhé půlce to začne: 156 215 vojáků na tisíci lodích se vylodilo na pobřeží Normandie a začala tak největší válečná akce v dějinách lidstva.Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword.Na těchto plážích se odehrává herecký koncert hvězd první kategorie v mém nejoblíbenějším válečném filmu.Neubrání se srovnání se začátkem Ryana.Tento film samozřejmě není tak naturalistický a realistický jako Spielbergova operace Overlord ale to po něm nemůže nikdo normální chtít.Byla jiná doba a navíc v tomhle eposu jsme odproštěni od tun patosu a amerického hrdinství jako v Ryanovi, kde je ho dostatek na 3 další filmy.Vždy mě bude fascinovat nálet dvou letadel Luftwafe na pláž a hlavně postup spojenců přes Sainte- Mere - Eglise za palby skopčáků v jednom dlouhém nepřerušeném záběru jakoby z pohledu racka kroužícího nad válečnou vřavou.JAk to dopadlo, snad každý i ten poslední historický analfabet ví.Film začíná záběrem na opustěnou helmu na pláži a tak i končí.A k tomu hraje geniální pochodový song Paula Anky: Many men came here as soldiers Many men will pass the way Many men will count the hours As they live the longest day Many men are tired and weary Many men are here to stay Many men won't see the sunset When it ends the longest day The longest day the longest day This will be the longest day Filled with hopes and filled with fears Filled with blood and sweat and tears Many men the mighty thousands Many men to victory Marching on right into battle In the longest day in history ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film z druhé světové. Film má výbornou dějovou linii a nevšiml jsem si, že bych se někdy byť jen trochu nudil. Vše je dotaženo až do konce což je, vzhledem k několika režisérům, skutečně obdivuhodné. O hercích a jejich výkonech se tu rozepisovat nebudu, myslím, že jména toho řeknou dost - John Wayne, Robert Mitchum, Bourvil, Richard Burton, Sean Connery, Henry Fonda ci Rod Steiger. Prostě se zde sešli ti nejlepší a na filmu to bylo znát. Dále se mi líbil náhled jak na spojeneckou tak na německou stranu fronty a hláška německého důstojníka: " To se bude novinářům skutečně líbit, prohrajeme válku, protože vůdce si vzal prášky na spaní" mi bude v uších znít ještě hodně dlouho. Kamera je zde také nekompromisní, zvláště záběry zničených budov a nebo samotné vylodění ale i jině scény jsou díky tomu velice realistické. Mnoho lidí tento snímek nezná a tak považují za vrchol kinematografie 2. světové Spielberguva Ryana, ale myslím, že po shlédnutí tohoto filmu, by to nebylo tak jednoznačné. 90% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • S rozpočtem 10 milionů amerických dolarů byl film do doby uvedení Schindlerova seznamu (1993) nejdražším černobílým filmem. (HellFire)
  • Film sa odohráva od 5. júna do 6. júna 1944. (westerns)
  • Jeden z prvních filmů z druhé světové války natočený Američany, ve kterém členové každé země mluví svým jazykem. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama