Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Neunavující tříhodinový pobyt před mistrovskou freskou, která je současně historickým líčením i oslavou hrdinství. Hrdinové – od velitelů po bezejmenné vojáky a odbojáře – jsou představeni v dokonale výstižné psychologické zkratce. Epizody, které nechají diváka pohlédnout do těch tváří, se citlivě spojují s celkovým vyprávěním, a to tak působí celistvě a nerozbojně. A v neposlední řadě také důkaz, že pathos a humor si ve svých nejčistších formách neprotiřečí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Za velké pozitivum lze zajisté považovat absenci patosu, dále to, že američtí vojáci nebyli pohádkové bytosti a jejich protivníci se jimi nenechali s prostoduchostí sobě vlastní pobít jen tak pro radost. Za negativum bych považovala to, co vyčítám i filmu Hoří v Paříži? Přehršel hereckých hvězd je zajímavá v nějaké estrádě, ve filmu ztrácí význam, pokud všechny dostanou takřka zanedbatelnou roli, aby nedocházelo mezi slavnými umělci ke zbytečným třenicím. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

To, co tady sledujeme tři hodiny, zvládl o 36 let později Spielberg odvyprávět v Ryanovi za necelou úvodní půlhodinu. A mnohem působivěji... Pro tyhle klasické hollywoodské válečné velkofilmy se superhvězdným obsazením (viz Příliš vzdálený most), rekonstruující stežejní události druhé světové války, zkrátka asi nemám buňky, abych si je dokázal adekvátně užít i desítky let po jejich vzniku. Daný žánr se od té doby vyvinul několika různými směry a tenhle styl výpravných a produkčně obdivuhodných, ale současně dost uniformních a hlavně “beznázorových” epik mě holt ze všech oslovuje asi nejméně. 65 % ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Nie hurávlastenecký, ale vlastenecký megaskvost dokumentárneho rázu úchvatne podáva prípravy na vylodenie spojencov, priebeh jedného z najdlhších dní, aké pozná história, 6. 6. 1944 a vojenské stratégie všeobecne. Patrí a bude patriť až do konca k tomu naj, čo som na vojnovom poli videla. Bez debaty. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Možno najlepší film o Dni "D", jediná chyba, že nebol vo farbe, hoci už mohol byť. Inak herecky zvládnuté na jednotku, Nemci naháňali tými ksichtami a pokrikmi fašistickú hrôzu, Anglosasi ako slušní osloboditelia a Francúzi silní milovníci vína. Prepísknutá dĺžka a niektoré evidentne umelé scény s hercom v štúdiu a za ním hrané scény na plátne, to sa dá vzhľadom na rok výroby tolerovať. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Americká, britská a francouzská armáda poskytly dohromady 23 tisíc vojáků, Francouzi přispěli jedním tisícem. (HellFire)
  • Film byl záměrně natočen černobíle v době, když už byl barevný film snadno dostupný. Režisér chtěl zachytit vzhled dobových filmových týdeníků. (sator)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno