Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (648)

castor 

všechny recenze uživatele

K téhle filmařsky vděčné legendě jsem přistupoval s opatrností, nicméně takový průšvih to rozhodně není!! Historická fakta šla sice mnohdy stranou, ale co na tom.. Producentský matador Jerry Bruckheimer je především spolehlivou značkou pro nenáročné pobavení širokého diváckého stavu. Tudíž tu na Artuše a jeho věrnou skupinku rytířů čeká po patnáctileté službě pod římskými vlajkami ještě jedna nebezpečná mise. Barbarští Sasové ale záhy vystrkují pečlivě nabroušené drápky. Historie podle Bruckheimera se tak pouze opírá o několik autentických jmen a například na takové cizoložné pletky Lancelota s Guineverou se tu vůbec nemyslí. Učesaný projekt (skoro) bez kapky krve navíc bohužel nefunguje tam, kde by se to od něho nejvíce čekalo. Herecky (zajímavých hvězd tu skotačí požehnaně) je to pouhý standard, více se vydařil casting záporných figurek a taková Keira Knightley nechá diváka dlouho v očekávání a když už se na plátno dostane, nejistá milostná linie jakoby ji zabraňovala hrát. Bohužel nevýrazný Clive Owen naopak spíše rozlítí svými planými heroickými proslovy o víře a zdánlivě se blížící svobodě. Akce není nejmíň, místy docela zaujme (digitální zamrzlé jezero), hudba Hanse Zimmera nezklame, nicméně opět mísí ženské sbory s elektronikou a její oposlouchatelnost není hodna delšímu zapamatování. Antoine Fuqua je solidním akčním rutinérem, místy ale neví kudy kam, nicméně Bruckheimerova taktovka (byť se vytratila mystika nebo magie) určuje tempo, relativně působivé bitevní sekvence (pokud se tedy občas spokojíte jen s nesmylným máváním mečů bandy nalíčených kaskadérů) a neméně zdařilou kameru spojuje nezáživná vata okolo, které chybí spád, napětí i ona temná atmosféra kruté doby (make-upová stylizovaná „špína“ to nenahradí). Žádný zázrak, ale na *** to stačí. PS: Keiře zřejmě není nikdy zima. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

To jsem si mohl myslet že je pod tímhle podepsaný Jerry. Celý film jsem marně hledal nějakou krev nebo snad setnutou hlavu či končetinu. A to je příběh dle legendy situován do 5. století, tedy doby, která jistě nebyla procházka růžovou zahradou...... filmový příběh není napsaný nejhorší, herci byli vybráni bych řekl znamenitě (za všechny je potřeba zmínit nezapomenutelného Stellana Skarsgärda), přesto jsem si moc nepochutnal. Kdo chce dostat upřímnou historickou řežbu nechť raději přesedlá na Statečné srdce, popřípadě Gladiátora. 55% ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Doslova Pánubohu do oken hvězdně obsazená parodie historického velkofilmu, kterou, jak odhodlaně předpokládám, nemysleli ani tvůrci samotní doslovně. Něco málo sice zachraňuje slušná akce na zamrzlém jezeře a Zimmerova heroická hudba, přetěžko to ale ospravedlňuje tu ohromnou paletu amatérských prasečin. Co ta kamera? Co ten scénář? Co to splachovací herectví? Co ta prsní bandáž? Panenko skákavá! Třebaže se amatér Fuqua poměrně zdárně popasoval s řadou drobných gangesterek na jedno použití (viz. překousnutelný Training Day), jeho připouštění k rozsáhlejším projektům dokazuje, že na něco podobného nemá a nikdy nebude mít ledví. Jerry, konečně si to také uvědom a dej mu spočinout na hřbitově filmových patolízalů... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nejslabší snímek, který Fuqua natočil. Celý film postrádá výraznější moment, vysoký rozpočet rozhodně znát není a krásné exteriéry jsou většinu času zahaleny mlhou (asi ta byla digitální, jinak vážně nevím, kam ty prachy šly). Ač je ve filmu hned několik charismatických herců, ani jeden z nich nestojí za zapamatování, je to neskutečná přehlídka zapomenutelných figur. Prostě film bez výraznější scény a postavy, jehož slabiny korunuje Merlin jako křovák... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No krome toho, ze totalne prekopali legendu, mi to zas tak strasny neprislo. Owen hraje dobre, ale do role Artuse mi moc nesedl, sice ma slusny charisma, ale vic se mi libil Mads Mikkelsen nebo nacelnik sasu Stellan Skarsgard. Nejvetsim kladem filmu jsou krasna hudba a pekne prostredi deje. Bitev tam melo bejt vic, na to ze ma film dve hodiny a jen dve maly + jedna velka bitva je malo. Tyhle tri co tam jsou, jsou zpracovany dobre, ale nemuzu si pomoct, ta uvodni se mi proste libila nejvic, taky byla nejkrvavejsi. Vsichni se rubou hlava nehlava. Moc me nebrali dialogy, prisli mi takovy o nicem, kazdej dlouze okecava co udela, chvili to nevadi, ale kdyz uz kecaj treba 20 minut v kuse, tak to zacne nudit. A je tu spousta nelogicnosti. Napriklad, kdyz bojujou v bitve, jsou vsichni od bahna, huby od krve, spinavy brneni a Modry jsou modry a chvily po tom jsou vsichni cisty jako by se zrovna vykoupali. Fuqua je celkem schopnej reziser, jenze proste do tech uzasnejch zaberu plnejch snehu, mlhy, blesku atd. vlozil krapet moc dialogu. Zkratit film tak o pul hodinky by jedine prospelo, ale i tak to sou slusny 4*. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • Ve filmu mimo angličtiny zazní také latina a galský jazyk. (imro)
  • Film měl původně režírovat megaloman Michael Bay, ale opustil jej kvůli neshodám ohledně rozpočtu a věnoval se raději akčnímu snímku Mizerové II (2003) (POMO)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama