Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (649)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Excalibur nechávám stranou, zde se jedná o pokus zachytit Artuše jako postavu historickou. Po opětovném zhlédnutí si musím přiznat, že většina artušovských filmů je daleko mizernějších. Kromě válečných scén mi utkvěl v hlavě především přechod zamrzlého jezera - mrazivě působivé. Cenzurovaná verze, která proběhla kinem i TV by ode mne měla o hvězdu méně. Nebažím po násilí, ale vystříhat ze syrového příběhu všechny krvavé scény je opravdu trestuhodné! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Král Artuš je pro mě dalším filmem, který považuji zdejšími statistikami za podhodnocený. Samozřejmě, není to sice možná ta nejpreciznější a nejmistrovštější ukázka historického velkofilmu, ale i tak se jedná poctivý žánrový přídavek, jehož nejsilnější stránkou je mezinárodní herecký casting. Clive Owen pro mě patří mezi jednoho z nejcharismatičtějších britských herců, ale musím říct, že v tomto filmu mi přišlo, jakoby ho ostatní silná herecká sestava výrazně přebíjela. Za zmínku stojí například velký souboj severských "vlků" mezi Stellanem Skarsgårdem a Madsem Mikkelsenem. ()

Reklama

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Jak kdosi napsal: "Mohutnou bránu Hadriánova valu nejdříve stěží otevírali 4 koně, pak hrdina sám a nakonec se otevírala sama od sebe." Tady si dovolím opravdu historicky hodnotit, protože film o sobě bezuzdně tvrdí, jak moc z historie vychází. Předně Římané odešli z Británie cca o 50 let dříve, než se film odehrává, Germáni pronikali do Británie z jihu, a to tak od roku 500, o takových 50 let později, výzbroj a výstroj ve filmu užitá příliš neodpovídá době (např. svalové krunýře Římanů, kuše Sasů). Ani z hlediska filmového nejde o zázrak, děj nelogický, chování postav určené scénáristou (že by si Římané zakládali sídla za zdí?), bitvy nedomrlé a špatně sestříhané. Clive Owen se snaží, ale kde nic není ani smrt nebere a Keira me vyloženě sra - ehm, kakala. Samotný proklamovaný záměr ukázat Artuše jak to mohlo být je sice chválihodný, ovšem díla by se musel chopit někdo úplně jiný než Fuqua, který na historický výpravný film asi nemá buňky, a Franzoni, který už podobně scénáristicky zařízl Gladiátora. Když tak měli zkusit zfilmovat Cornwellovu Kroniku válečníka. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jsem v rozpacích právě jsem se vrátil z filmu na který jsem se dost těšil a(i přes moje kladné hodnocení) jsem zklamaný.Čekal jsem něco ve stylu Pána Prstenů nebo Troje ale to jsem nedostal.Nobudiž to bych ještě překonaže je to trochu jiné jenže to by si ten film nemohl hrát na to jaj je vážný.Opak je totiž pravdou tento film byl měl odlehčující zábavou jenže on si hraje na něco úplně jiného a tento přehlédnout.Tak si asi řikáte proč jsem dal na konec 4 hvězdy.Je to kvůli 3 věcem.Za 1.Kvůli dobrým bojům.Hlavně ta bitva na ledě mě dostala.Ta poslední u Badon Hillu už nebyla tak dokonalá ale i tak stála za to.2.Jsou tu výborní herci.Clive Owen je výborný a charisma by mohl rozdávat.Keira Knightley je sexy ale to neni její jedinou předností.To je i herectví a způsob s jakým pouští do bitev.A paj je tu ještě Stellan Skargard který je v roli hajzla číslo jedna dokonalý.No a za 3.Vždyt je to Brukheimer :-) tak jestli se přenesete i přes zápory co jsem jmenoval tak budete jenom spokojení ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Velkem vydařený historický film s Clivem Owenem v hlavní roli. Působilo to na mě sice jako trošku béčkový film, ale ocenil jsem vhodné lokace a především povedené obsazení. Ze všeho nejlepší byl asi Stellan Skarsgård, kterej si to dával neskutečným způsobem. Jo a taky se mi hodně líbil soundtrack (no shit :D)...70% ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • Ve filmu se Saská armáda vyloďuje, když Římané opouštějí Británii. Ve skutečnosti Angly a Sasy pozval do Británie až jeden z britských vládců Vortigern okolo roku 450 n. l., kdy již byly Římané už 40 let z ostrova pryč. (ajaxx)
  • Když tlupa Sasů vyráží zlikvidovat Artušovy (Clive Owen) rytíře, vytáhne králův syn meč. Krátce na to, když se dá skupina do pochodu, má však měč opět v pochvě. (Terva)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 51,9 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 203,6 mil. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama