Reklama

Reklama

Spider-Man 2

Trailer
USA, 2004, 127 min (Special Edition: 135 min)

Režie:

Sam Raimi

Předloha:

Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)

Scénář:

Alvin Sargent

Kamera:

Bill Pope

Hudba:

Danny Elfman

Hrají:

Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Donna Murphy, Daniel Gillies, Dylan Baker, Bill Nunn, Willem Dafoe (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tobey Maguire je tu opět coby Spider-Man, který jako jediný může zachránit New York. Skvělý fyzik, dr. Otto Octavius (Alfred molina), se nešťastnou náhodou promění v zuřivé, osmiramenné monstrum, Doc Ocka. Superinteligentní robot s chapadly na jeho zádech ovládá jeho mysl a nic nemůže zastavit práci na silném elektrickém zdroji. Město volá svého hrdinu na pomoc, ale Spidey nikde není! Být dál Spider-Manem je pro Petera Parkera (Tobey Maguire) téměř nemožné a on se musí rozhodnout, jestli opustí studium a lásku svého života, MJ (Kirsten Dunst). Jenže když Doc Ock unese MJ, aby se dostal ke Spider-Manovi, Peter Parker nemá jinou možnost. Vrací se zpátky do akce plné dobrodružství a vzrušení, jaké ještě sám nezažil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (764)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

co se týče nadhledu, vtipnosti a sebeparodování, nemá tenhle film konkurenta. A nejlepší na tom, je že scénař je přesto dost chytrý, neupadá do nějakých smyček a násilných překrutů, akce je přesně taková (a možná i lepší), jaká má být, záporák je správně rozpolcený a hlavní hrdina? Ten je ve středu toho všeho, přičemž vybrání Maguireho do role Spideyho bylo to nejlepší co kdo kdy udělal.. Lépe ho zahrát asi nikdo nemohl. Škoda té neustále opakované lince s Mary-Jane, ale to v klidu odpustím, protože tenhle film prostě miluji a po mnoha stránkách je lepší než jednička. Na poli komiksových filmů něco nevídané (X-meni jsou zase dokonalí ve svém poli) a hudba a hlavně základní intro motiv pana Elfmana je super ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Větší, "lidštější", stále o tomtéž a pro mě stále stejně o ničem aneb druhý díl mě zanechal stejně chladným a suchým jako jednička. Čímž neříkám, že bych se nemrknul jak Kirsten Dunst zahraje Wildea nebo že při výstupu Bruce Campbella nekrotím cukající koutky. Říkám jen, že toho, co režisérovi a scénáristům nežeru, je tu víc než toho, co by mělo povznést pavoukovitého zrzkomila někam na úroveň kteréhokoliv z X-Menů nebo Batmana (myšleni netopýří muži v prvním, druhém, pátém a šestém filmu, samozřejmě;)). Naivita ze Spideyho v cárech odpadává a na Raimiho hru prostě nějak ne a ne přistoupit. A že mi to občas nedělá problémy nejen u producenta mnou nadšeně očekávané 30 Dní Dlouhé Noci;) Ale tohle byla fakt ztracená dvouhodinovka, a to ani nemluvím o tom močálu komerčního bahna, kterým se to ještě nastavovalo. Ale v rámci jakési objektivity, abych třeba neprošvihl nějakou úchvatnou scénu, která by mě vzala za srdce, jsem si tím pěkně pochodil od začátku až do konce; a i když Elfmanovo hlavní téma patří ke stálicím mého playlistu, filmu dám 60% a víc prostě ani bohovi. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Ja teraz na dievčatá nemám veľa času.“ – "Prečo? Si mŕtvy?“ Monštruózny komiksový veľkofilm Sama Raimiho nadchne každého, komu sa páčil priemerný originál a vďakabohu prekvapivo aj tých, ktorým sa nepáčil. Raimi sa konečne poriadne a naplno odväzuje a ponúka strhujúce akčné sekvencie, plné pôvabných nápadov (vrátane odkazov na samého seba - motorová píla). Plus brutálne dobre kombinuje gigantické akčné scény (prelet auta až do reštaurácie alebo obrovské ručičkové hodiny) s komediálnymi/sitkomovými scénkami (Spider-Man vo výťahu, BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID). Je to správne temné, pestrofarebné, odviazané a tentokrát dokonca o čosi lepšie fungujú aj inak dosť trápne patetické dialógové dojemné scény s ryšavou Kirsten Dunstovou a tetou May (používajúcou v obrane pred hovoriacimi chobotnicami výlučne starý dobrý parazol). Lepšie triky, lepšia akcia, lepší zlosyn (Alfred Molina z FRIDY). Lepšie ako originál, lepšie ako „prehnaná“ (v úplne všetkom) trojka. Najlepší je ale stále J.K. Simmons (šerif z TAKMER DOKONALÉHO ZLOČINU) ako šialený šéfredaktor novín Hlasná trúba J.J. Jameson. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/158781/Spider-Man-2-80.html ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

No nevím, je třeba uznat, že druhý Spider-Man nechal první díl daleko za sebou. Je mnohem nabušenější, příběh je zajímavější a záporák není jen směšná loutka, i když jeho monolog je opravdu nepovedený. Na druhou stranu přibyla spousta zbytečností, které snímek spíše poškozují, než aby mu pomáhaly. Například neustálé omílání ztráty schopností, přičemž ten přihlouplý zvuk vylétavajících pavučit Peterovi zůstal. Tento díl se také mnohem více věnuje psychologii jednotlivých postav, i když stále nejde nijak do hloubky. Většina pocitů je nám vysvětlena buď trapným monologem nebo nějakým únavným snem, což rozhodně není správný přístup. Pokud bych se měl ještě k něčemu vyjádřit, tak je to úroveň humoru, kterž je opět velmi pokleslý a nefunkční, i když Spider-Man ve výtahu legrační opravdu byl - nejspíše nejlepší scéna z obou dílů. Obrovským zklamáním pak byl Alfred Molina, který opět ukázal, že s herci do Spider-Manovských to nebude nijak snadné. Nechci psát, že neumí hrát, ale tohle mu prostě nevyšlo. Stejně tak souboje s ním nejsou dehberoucí podívanou, ale jen obyčejným skotačením na věži, respektive střeše vlaku. Celé je to táhlé a odehrává se to bez větších emocí a překvapivých zvratů. Pokud však bude třetí díl pokračovat ve vzestupném trendu čeká nás opravdu úžasná podívaná. 60% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil Spider-Mana je zhruba na stejny urovni s prvnim dilem, s tim rozdilem, ze zaporak je lepsi. Ale tim myslim postavu Doc Ocka, ne herectvi Alfreda Moliny. Sice se do role perfektne hodil a hraje super, ale Dafoe hral podle me lip. Ostatni herci tu pak hrajou podobne dobre jako v prvnim dile, takze na Tobey Maguirea, Kirsten Dunst, Bruce Campbella, J.K. Simmonse, Teda Raimiho, Stana Lee si nemuzu stezovat. Prekvapil James Franco, kterej byl hodne dobrej. Parkeruv zivot uz pokrocil, takze se film spis venuje tomu, jak se Parkerovi zije v roli Spider-Mana a to je trochu problem. Misty je toho kecani zbytecne moc na ukor akce a uz neni tak zajimavy, jako v prvnim dile, ale ono taky co vymyslet, kdyz jak komiksy, tak animovanej serial, jsou kazdej dil o bitce Spideyho se zaporakem. Akce spolu s trikama je opet bezchybna. Navic pribilo vic odlehcujicich scen a sou fakt docela vtipny, ale misty jsou nevhod. Nekomu mozna vadi az moc dobrej happy-end, ale me se libil. Jen bylo debilni, jak se ukazal Spidey bez masky asi 30 lidem. Jedina vytka, a vsiml jsem si toho uz pri prvnim dile, je to, ze tu snad nepadne ani jedno sprosty slovo a i kdyz se rubou hlava nehlava kusama nabytku, baraku, atd. a odnasi to civilisti, nikde neni ani kus tela nebo cakanec krve, jako by to ani netocil reziser uchylnejch Evil Deadu. Opet jsem se dobre bavil, uz se tesim na treti dil. ()

Galerie (171)

Zajímavosti (107)

  • Ve filmu se v jedné scéně ve výtahu objeví také Hal Sparks, který v seriálu Queer as Folk (od r. 2000) hraje velkého fanouška komiksových superhrdinů. (nerrti)
  • Pre natáčanie bol skonštruovaný špeciálny kamerový systém zavesený na lanách nazvaný Spydercam, ktorý umožňoval vytvoriť efekt pádu z 50. poschodia a skákania medzi domami. Tento systém bol v skutočnosti vyrobený už pre prvý film, ale bol použitý iba pre záverečný záber. (Greenpeacak)

Související novinky

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

08.12.2020

Po dřívějších zprávách, že ve třetím samostatném filmu o Spider-Manovi s tváří Toma Hollanda se má objevit herec Jamie Foxx znovu jako Electro, tedy postava, již ztvárnil už v roce 2014 ve snímku… (více)

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Komiksové novinky

Komiksové novinky

03.02.2007

Restarty se v poslední době těší velké divácké oblibě, je to patrné na úspěšnosti Batmana, který začíná a Casina Royale. Proč nezkusit nový přístup k látce, i když máme za sebou teprve jeden díl? To… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama