Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší herecký výkon Glenn Close a to hned na rozjezdu její kariéry. Myslím si, že předvedla takový výkon, že hodně zahýbavých manželů si svojí férku rychle rozmyslelo. Skvěle hrál i Michael Douglas, mrzí mě, že ten si žádnou nominaci neodnesl, alespoň jednu by si zasloužil. Ale tomuhle filmu prostě velí žena a je to bez pochyby Glenn, bez ní by ten film nebyl nic. Mrzí mě, že Lyne neodkáže rovnoměrně rozprostřít ty lepší body filmu tak, aby film jako celek byl zajímavý. Takhle byla super první polovina (spousta sexu) a závěr filmu. Za mě nejlepší scéna z celého filmu jde, kdy Michael honí Glenn po jejím byte a chce říct sbohem. Silný a epický. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nevěra se prostě nevyplácí. Tak to je. Ženské umí být někdy pěkné bestie. A když některým přeskočí kolečko v mozku, pak to stojí za to. Glenn Close byla velmi přesvědčivá.To se musí nechat. Mohla být ale mnohem ďábělštější. Zatopit mu mnohem víc. Nejsem pomstychtivá, ale když už, tak už. Vidím to očima dnešního diváka. Takový závěr jsem očekávala. Vlastně je to jasné už od samého začátku. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa po vlažnejšom začiatku asi v polovici preklápa do trilerovejšej podoby, ktorá má naozaj chytala. Tempo a gradujúci záver rovnako. Pochváliť tiež musím kvalitu spracovania, ktorá pôsobí áčkovo. Síce dobre nechápem, prečo si hlavný hrdina vyberá na spestrenie svojho života tak málo atraktívnu ženu, keď má doma krásnu feminu (Anne Archer), no ale to je vedľajšie. Konflikt ale išlo riešiť aj jednoduchšie - mal jej dať pár do zubov a hneď by ju prešla chuť po jeho osobe. Veď ktorá by chcela násilníka? No ale keďže bol mäkký a ona šialená, mala nad ním navrch. Každopádne spokojnosť. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dívala na šialene presvedčivý výkon Glen Close, zdá sa mi prinajmenšom trestuhodné, že za stvárnenie psychicky narušenej ženy nezískala Oscara. Toto je typický psycháč, ktorého jedinou zbraňou proti - divákmi nenávidenej - predvídateľnosti, sú hlavní hrdinovia - nikto iný sa do pozície uhladeného gentlemana nehodí viac než Michael Duglas a nikto iný by vzbrklú a nervóznu Alex nezahral lepšie ako Glen Close. Nie príliš objavný námet je teda zatienený perfektne gradovanou atmosférou a hereckými výkonmi, čo si 4* rozhodne zaslúži. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Glenn Close hrála přesvědčivě, což jí vynahradilo větší sexuální kouzlo, protože part psychopatky je přesně její parketa a předvedla se výborně. Douglas taky dobrej, ostatní vedlejší role solidní. Film pěkně ubíhá, Glenn Close se nádherně mění v magora a Douglas pomalu a jistě chápe, že si těžce zavařil. Konec je hodně zábavnej a trochu směšnej, hlavně scéna, kdy Douglas popíjí u krbu, podívá se na strop, zjistí, že přes strop protíká voda a nevzrušeně odkráčí, zatímco nahoře jde jeho manželce o život, ale co by se nějakou kapající vodou vzrušoval, že... 60% ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Film logicky vyvolal mnoho kontroverzních ohlasů. Kritika s oblibou psala o "nejhorším filmu o námluvách" či o "skutečnosti, že bezpečný sex vlastně neexistuje". Filmu bylo také vytýkáno množství chyb a děr ve scénáři. (-bad-mad-wolf-)
  • Glenn Close konzultovala profil svojej postavy trpiacej istou formou obsesie (známej pod označením De Cherambaultov syndróm) s niekoľkými psychiatrami. Po natáčaní musela pomoc psychoanalytikov vyhľadať znova – tentokrát pod tlakom vedomia, že ju americká verejnosť stotožňuje s najnenávidenejšou ženou USA. (marlon)
  • S Glenn Close se do role Alex původně nepočítalo, nicméně poté, co se dokázala na konkurzu během necelé půlminuty proměnit z vyrovnané ženy v absolutního šílence, byla bez námitek přijata. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama