Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za prvé: film naprostou fikcí není, Němci se o Churchillovu osobu "zajímali" dost pozorně a vícekrát. Za druhé: zajímavý a dnes - v době deziluzivních antiválečných snímků "všedního dne" - dost odvážný pohled na válku jako extrémní situaci, kdy má člověk nebývalou příležitost realizace, s níž může jenom vyrůst. Pokud je voják inteligentní a oddaný své věci (rozhodně se to nevylučuje), je už vlastně jedno na jaké straně bojuje, při čemž strany nedělím na dobré a špatné, nýbrž na poražené a vítězné, či zda přežije, nebo nikoliv. Naopak taková smrt při plnění úkolu, co může být důstojnější a pro inteligentního člověka vhodnější? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, proč to Němci před pětašedesáti lety projeli. Neměli v armádě sympaťáky typu Michaela Cainea a Roberta Duvalla, nepomáhali jim zrzaví irští grázlové jako Donald Sutherland... A Himmler nebyl Donald Pleasance. Orel přistál je fikce s dobrým nápadem, senzačními herci (a to na obou stranách, včetně Hagmanova bojechitvého rangera), Schifrinovou návykovou hudbou a Sturgesovou precizní režií. Film má všechno - povedený příběh, skvělé dialogy prvotřídní přestřelky i závěrečné zamyšleníhodné "co kdyby" vyústění.__P.S. DVD vydání ze 14.6.2010 je narozdíl od někdejší zprzněniny bezproblémové. Obraz není oříznutý, na disku je původní i český dabing a české i slovenské titulky. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to. Hlavne tak trochu netypický a málo videní vojnový film s takým príbehom. Príbeh s pohľadu nacistického Nemecka, kde Michael Cain vedie skupinu svojich vojakov do Británie prezlečených za Poľsku armádnu jednotku, aby uniesli Winstona Churchilla, je niečo čo som nie len nevidel, ale ani nepočul. Prvá hodinka je taká strategická a manévrová, zato ta druhá je už akčná, správne vypätá a skvelý plukovník Steiner v podaní vynikajúceho Michaela Caina sa už blíži k svojmu cieľu. 80% - 4* ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Má to sice trochu pomalý rozjezd (těch 134 minut je mírně znát), ale jakmile Orel doopravdy přistane, je z toho netradiční válečná podívaná ze staré školy s výborně obsazenými hereckými esy a takovým trochu konspiračním pohledem na jisté aspekty druhé světové války, ale nebudu víc prozrazovat, to se musí vidět. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

COLONEL, MY ONE CONSOLATION IS THAT THANKS TO MY SISTER, YOUR PLOT HAS FAILED! REALLY? I THOUGHT THE PLOT FAILED BECAUSE ONE OF MY MEN DIED SAVING THE LITTLE GIRL OUT THERE!! Naprosto výborný válečný film. Jak to, že jsem o něm až do dnes neslyšel. Naprosto zapamatovatelná scéna hned ze startu, kde Steiner zachraňuje židovskou dívku před SS-Obergruppenfuhrerem a vojáci stejné armády proti sobě míří zbraněmi. Neskutečný. Dále. Robert Duvall je tu naprosto vynikající a nic mu už nikdy nepřistane tak jako německá uniforma s páskou přes oko. Sutherland není můj nejoblíbenější herec a znovu mi to tu dokazoval jak dokáže být slizký, to když balil 18 letou dívku v minovém poli, ale navýšil si u mě kredit, když praštil toho debilního faráře za ty jeho stupidní kecy. Akční scény neskutečné a když Rangeři přijedou ve svých Willysech do malebné anglické vesničky v čele s velícím důstojníkem J. R. Ewingem, tak se začnou dít věci. Chcípají jako kuřata na farmě u Colonela Sanderse a německá výsadková jednotka bez ztráty jediného muže, má kostel i s jeho zajatci pevně pod kontrolou. Ale jak už to tak bývá. I umřít se musí umět se ctí. I HAVE NO INTENTION OF DYING NOW, BUT IF I'M GOING TO, ALLOW ME TO CHOOSE WHERE AND HOW!! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Kvůli přípravě na roli strávil herec Treat Williams týden s americkou jednotkou Rangers. (ČSFD)
  • Keď kapitán Clark (Treat Williams) po prepadnutí kostola podáva veliteľovi hlásenie, za jeho nadriadeným je na vlajke USA 50 hviezd. Má ich však byť len 48 (Aljaška a Havaj boli k USA pripojené až v roku 1959). (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama