Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu velice dobrý film s nádhernými kulisami, ale nečekejte válku jako takovou. Vše se prakticky odehraje v onom zámku, nebo teda spíše Orlím hnízdě a když už se nějaká akce urodí tak spíš díky přestřelkám, kterých je dost, ale na svojí délku by jich mohlo být poněkud více. A to je právě to, co mi na filmu vadilo, její délka a k tomu zmatenost, která právě oné délky s radostí využívá. Ale což, přesto je film Kam orli nelétají velice povedené, řekl bych, spíše válečné drama, které z historie čerpat má co a na svojí dobu je natočené se vší zručností, kterou neméně skvěle podporují slušné herecké výkony hlavně dvouch hereckých jmen: Richarda Burtona a Clinta Eastwooda. I když si ale vzpomenu na Kubrickovi Stezky slávy, mohlo to akčně i tak být o něco lepší a vyspělejší. --- Někteří lidé mají 6. smysl. On má 6. 7. a 8. Proto je nejlepší ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k veľmi zábavnému faktoru tohto diela sa nakoniec prikláňam k štvrtej hviezde, aj keď mi takto prehnaná dĺžka viac sadla k Huttonovmu nasledujúcemu dielu o DSV Kellyho hrdinovia. Možno preto, že šlo o road movie a tu sme viac menej uväznení v hraniciach jednej širšej lokality. Predpríprava, realizácia a útek, to sú tri pevne dané a značne predvídateľné časti filmu, ale popravde práve v takto koncipovanom filme je dodržovanie pravidiel na mieste. V tej dvojito-agentskej zápletke sa bude vyznať málokto, ale dodáva to predsa len tej priamočiarej akčnej dejovej línii na zaujímavosti a o čo tu v skutočnosti ide, je pomerne dosť komplikované, ale k užitiu si filmu v podstate nepotrebné. Osobne ma potešila zimná a horská atmosféra, neocitáme sa v mestách, pri mostoch a vo veľkých bitkách ako v drvivej väčšine anglo-americkej produkcie zo 60.-70. rokov o tomto vojnovom konflikte. Ak prijmete fakt, že ide o čisto komerčný film a tým pádom má v prvom rade zábavnú funkciu, tak sa primerane zabavíte aj vy. Ak chcete nejaký zžieravý filozofický traktát o nezmyselnosti vojny, poobzerajte sa niekde inde, na výber je toho dosť. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ach tomuhle filmu určitě dám ještě jednu šanci, protože se mu nesešla dobrá konstalace hvězd, pořád na mě někdo zvonil a s něčím otravoval a ve finále, když tam byla ta blondska a vypadalo to že se slíkne, tak na mě zazvonil svědek Jehovův, nevím jak se dostal do baráku, ale měl štěstí že vystih mou momentální náladu a vzdal to dřív než začal, protože když se těšíte na ženskou v podvazkách a najednou čumíte na svědka johovova, jak se vás chystá zaangažovat hrozí velmi agresivní reakce. Zajímalo by mě kterej kreten ho vůbec pustil do baráku a proč musel jít smrdět hned ke mě. No a pak přišla sousedka, že je zlevněný zelí v Holešovicích, bylo 21:15 a já dostávám informace, že bych se posral. Čili i tohle všechno ovlinilo mé hodnocení. Film mě přišel překombinovaný, často jsem se neorientoval, kdo je nácek a kdo je nenácek. Občasná naivita některých scén mě taky nepřišla příliš štastná a navíc se přidal klasický neduh dabingu válečných filmu, amíci, angláni, němci, veverky všichni mluví česky, do toho zpráva o levným zelí, svědek Jehova, takže v tom aby se prase vyznalo, jenže já se v tom tentokrát moc nevyznalo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, nesouhlasím s názory, že mu neprospěla jeho dlouhá stopáž- atmosféra i příběh jsou natolik brilantní, že divák chvílemi zapomíná dýchat. Je to vskutku nevšedně složitá zápletka, takže v jedné scéně není dlouho jisté, kdo je na čí straně. Konec má daleko do happyendu. Akční jako blázen :-) Spousta zabitých fašounů, krásné prostředí. Velmi dobré herecké výkony. Doporučuju všem, kteří mají rádi střelbu ze zbraně s tlumičem :-) A taky všem, kteří mají rádi napětí. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Tři negativa: Němci nemluvili německy, čímž si to režisér dost usnadnil a občas byli trochu nevšímaví a natvrdlí. Jinak hezká mise, na které se mi v některých fázích moc líbila promyšlenost plánu a ostatně ani scénář nebyl tak přímočarý, jak jsem čekal. # [monitor, 5.1] # příběh **** | hudba **** | humor – | akce **** | napětí ** | pustil bych si znvou **** ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Ve scéně, kdy Burton s Eastwoodem přelézají pevnostní zdi je vidět, jak je Burton, těžký alkoholik, klidný. Bylo to způsobeno tím, že Burton byl nahoru tahán speciálním jeřábem, který po dokončení filmu tvůrci vymazali. Mladý Eastwood nahoru lezl z vlastních sil a bez pomoci jakékoliv techniky. (Javert)
  • Kaskadér Alf Joint přišel při natáčení scény na lanovce o tři zuby. (Marek06)
  • Za vznikem filmu údajně stojí nevlastní syn Richarda Burtona, který ho chtěl vidět v nějakém dobrodružném filmu „starého střihu“. Burton s nápadem přišel za producentem Elliottem Kastnerem a ten přesvědčil Alistaira MacLeana k napsání nového příběhu. Za šest týdnů byl scénář na světě (většina MacLeanových románů byla v té době už zfilmována nebo před zfilmováním). (džanik)

Reklama

Reklama