Plakáty
Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.
Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.
Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)
golfista
Do knížky to má sice daleko, ale to lze v podstatě říct o každém filmu podle literární předlohy.... Jinak je to samozřejmě výborný film !(6.2.2003)
Houdini
Oscar 2 nominace: Kamera ČB, Výprava ČB(26.4.2004)
Radyo
Výborný film, popisující život v zajateckém táboře pro britské a americké vojáky. Skvělý scénář dává takřka zapomenout na výbornou knižní předlohu a nabízí hercům možnosti k rozvinutí a prokázání jejich schopností, čehož vesměs všichni využijí takřka beze zbytku.(28.8.2002)
lebowski
Dobrá adaptace románu Jamese Clavella, kde se do děje nevešlo jen pár věcí, která ale tak nevtáhne do děje (jak kniha, tak film) jako s podobným námětem výborný Most přes řeku Kwai(29.5.2007)
Renton
Scénář: Bryan Forbes .. Každé smetiště (vězení) má svého kohouta (krále), jehož vliv je však poplatný době a místu... Na výborných herckých výkonech postavená adaptace knihy popisující útrapy v asijském zajateckém táboře. Výprava, hudba a především kamera na mistrné úrovni. Kritizovat nejde více méně nic podstatného, ale na plné hodnocení jsem se do filmu tak moc, jak se říká, nezažral.(6.9.2008)
movie
Vynikající snímek, jehož hlavní domenou jsou především skvělé herecké výkony a velmi zajímavá atmosféra - a mile mě potěšilo, že snímek nejede na zaběhlém lišé a žádná z hlavních postav na konci nezemře!(2.9.2002)
flanker.27
Z tria Kniha - film - hra (Hubač) vychází film jako nejslabší, i tak však stále představuje velmi dobré vězeňské drama a zejména díky excelentní kameře přibližuje drastické podmínky tábora Čangi.(20.4.2006)
gudaulin
Na Králi kryse je silná především předloha, filmová podoba se nevyhnula určitým zjednodušením a problém jsem měl i s hereckým obsazením. Nicméně příběh vzestupu jednoho bezvýznamného vojáka, který v stísněných podmínkách zajateckého tábora prokázal neobyčejnou přizpůsobivost a podnikatelské schopnosti, aby později pochopil, že společenský status se v běžném životě překonat nedá a třídní rozdíly fungují spolehlivě, je sám o sobě tak silný, že na pět hvězdiček postačí. I když česká divadelní verze se mi na televizní obrazovce líbila víc. Celkový dojem: 90 %.(10.7.2006)
zelvopyr
Trochu nevyrovnaný film, ale chytí...(18.8.2008)
Boogeyman
Vyjímečný film, podle prý úžasné knihy - nečetl jsem, nemohu soudit. Ale to co se odehrává na plátně mě přímo strhlo. Hutná atmosféra, které pomáhá černobílé natočení, skvělé herecké výkony všech zúčastněných a vyjímečný a silný příběh dělají z tohoto filmu skvost, který se často nevidí!...A opět je to kousek, na který jsem náhodou narazil odpoledne na ČT2!(8.6.2006)
LiVentura
Klasika....(1.8.2009)
RHK
Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=rItwNkBk3nY(11.7.2010)
Asgy
Docela povedené zpracování výborného románu Jamese Clavella. Knihu jsem četl, takže jsem viděl, do čeho jdu. Musím ale dodat, že z filmu na mě atmosféra tábora dýchala mnohem méně než z knihy. Herecké výkony parádní, ale stejně doporučuji spíše přečtení knihy. Slabší čtyři hvězdy.(18.4.2010)
SLOTH
dobre opravdu dobre ale ta atmosfera jako by narozdil z knizky vyprchala...nemelo to ty koule!(7.7.2009)
Morloth
Kvalitní adaptace, jež mne překvapila formálně svěžím přístupem ke kameře, střihu a montáži. Velmi dobrá filmařina, jen je trochu vidět, co vše se do filmu nevešlo.(25.10.2010)
Terva
I nenávist může člověka držet při životě. Scénář - James Clavell a Bryan Forbes. George Segal v titulní roli slavné filmové adaptace válečného románu Jamese Clavella. Hudba - John Barry. Kamera - Burnett Guffey.(27.6.2011)
campix
Co se týče filmového zpracování románů z období krátce po 2. světové zabývajících se 2. Světovou válkou, je Král krysa zatím asi nejlepší. Jako adaptace románu Jamese Clavella naprosto dostačující. Díky černobílému zpracování poměrně atmosferické a není to dějově prázdné. Vidět dopad skončení války na lidi v zajateckém táboře bylo zajímavé.(13.12.2011)
klúčik
Výborný film, ktorý som videl vo filmovom klube. Veľký zážitok....85%.(2.2.2011)
NinonL
Nádherný film o lidské síle v nelidských podmínkách nejen přežívat, ale důstojně žít. Film o síle přátelství i o humoru, který pomáhal překonávat krutý čas. Knihu jsem nečetla, ale tuším, že skutečný konec nebyl vůbec tak (relativně) optimistický jako ve filmu. Protože ten, co se tolik vymykal davu, i za doby svobody vyčníval jako pochodeň. A že právě těm, kteří díky němu přežili tolik let, vadil nejvíc.(22.6.2010)
Lucas87
Ačkoliv se jedná o film podle knižní předlohy, kterou sem nečetl jedná se o kvalitní film.(7.2.2011)