Reklama

Reklama

Saw X

  • USA Saw X (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (267)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím ke skalním fanouškům série a upřímně řečeno celé mi to přijde na jedno brdo. Ale tady jsem se překvapivě bavil víc, než bych čekal. Samozřejmě mustr je stejný jako u předešlých dílů, ale tím, že je to pro Kramera hodně osobní, získává film trochu odlišný nádech. A to mě bavilo. Naví jeho hlavní oponentka v podání Synnøve Macody Lund byla fantastická svině, které nelze přát nic jiného než vraždu, smrt, zabití. Samotné procedury byly podány tématicky, byly nápadité a řádně brutální. Jedinou výtku mám k finále. To už bylo moc překombinované a zúčtování s hlavní záporačkou velmi neuspokojivé. Škoda. Ale v rámci celé série se i tak jedná o jeden z nejlepších dílů. Ne-li úplně nejlepší. 75% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za dvojkou až čtyřkou i jakousi snahou o svěží reboot (2021) vyčpělé hororové série stál režisér Darren Lynn Bousman. Společně s uječeným Chrisem Rockem to od kritiků i diváků naposledy solidně schytal. Producenti ale nehodlají o stále potenciálně výdělečnou látku přijít, o „nakopnutí“ se tak pokouší střihač řady dílů (i režisér dvou pokračování) Kevin Greutert. A z velké části se mu to i daří. Franšíza nejprve divákovi nutí jakési tklivé drama o umírání a záblesku naděje v podobě experimentálního lékařského zákroku. Jenže důvěřivého Johna Kramera není radno naštvat, tudíž to bude tým „odborníků“ hodně bolet. Jednička těžila z toho, že divák předem nic neví. Mixovala režijní invenci, nervní atmosféru a násilí. Další díly byly lacinější a lacinější. Bylo vidět, jak moc se na nich spěchalo, jak moc šlo zejména o zlaťáky z pokladen kin. To sice zůstává, nicméně první velké plus: ikonický Tobin Bell, druhé menší plus: snaha dodat mu lidskou stránku, třetí střední plus: gore scény a brutální pasti. To okolo je tradičně prázdné, samotný úvod (Kramer a jeho rakovina) zbytečně dlouhý, samotné mučení hříšníků s postupem času už utahanější. Trikaři a maskéři se znovu výborně vyřádili, finální vysvětlovačku si ale tvůrci mohli odpustit. Jedenáctý díl má nicméně cestu pečlivě umetenou. ()

Reklama

Steven47 

všechny recenze uživatele

Saw nemám příliš nakoukané a desítka naštěstí zásadním způsobem nestojí na znalosti předchozích dílů, ačkoliv fanoušci určitě ocení hned několik pomrknutí. Příběh se točí okolo Johna Kramera a je překvapivě dost osobní. Úvodní expozice je delší, ale pěkně ukáže důvod toho, co se odehraje v následujících dvou třetinách. Efekt je až takový, že po celou stopáž působí Kramer svým způsobem jako sympaťák a tvůrci se ho až nuceně snaží vyobrazit jako někoho, s kým má divák soucítit. Film je paradoxně nejvíce napínavý a děsivý když se teprve schyluje k celé „hře“. Ta totiž nenabízí příliš zajímavých pastí a kromě občasného znechucení spíš nudí. Nepomáhají tomu ani postavy, které mě absolutně nezajímaly, protože scénář dává od začátku jasně najevo, že to jsou slušně řečeno parchanti. Přesto je závěrečné odhalení za zvuků známé hudby povedené a celkově bych novinku rozhodně neoznačil za vyloženě špatnou. Spíš si říkám, jestli může výrazněji zaujmout kohokoli, kdo není vyloženě milovníkem série. 5/10 ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se tvůrci rozhodli nepokračovat ve "Spirále", která vyšla před 2 lety, a místo toho se zaměřit na události, které se staly mezi "Saw" a "Saw II". Je to chytrý nápad, že ústřední postavou tohoto příběhu je John Kramer. Film pojednává o vnitřním boji lidí, kterým byla diagnostikována rakovina, o tom, co znamená, když vám někdo vyrve naději z rukou, a o tom, jak můžete pokračovat, když už vám v životě nezbývá mnoho času. Nemohu psát o tomto filmu, aniž bych zmínil skvělý výkon Tobina Bella, který naprosto ztělesnil Jigsawa/Johna Kramera. Jeho hvězdný výkon je v tomto příspěvku oceněn více díky tomu, že je přítomen 90 % filmu. Také se vrátila Shawnee Smith jako Amanda, která film příjemně nostalgicky okořenila. Ostatní herci podávají trochu prkenné výkony, ale tu bolest, kterou v pastech snášejí, jim prostě věříte. Pasti byly opět skvěle promyšlené a vynalézavé, rozhodně se jedná o jedny z nejpropracovanějších pastí, které se v sérii objevily (je fakt šílené, co vše za těch 10 dílů tvůrci byli schopní vymyslet), gore je nádherné a hodně intenzivní (musím říct, že i já jako milovník krve mi tentokrát chvílemi mrazilo v zádech, a to jsem viděl ledacos). Tyto mrazivé momenty by nebyly možné bez skvělého týmu speciálních efektů. Kamera, osvětlení a střih byly velkým návratem k původním filmům "Saw" a zároveň působily poměrně moderně. Film využíval špinavě zelenou, žlutou a oranžovou barvu prostředí, abyste měli pocit, že je vše nehygienické, což je technika používaná již v prvním filmu série. Musím také zmínit, že se vrátil Kevin Greutert, který režíroval i "Saw VI" a "Saw 3D", ale svůj režijní a vizuální styl vylepšil ve všech směrech, vzhledem k tomu, že jeho předchozí díly patřily k mým méně oblíbeným. Menší výtky mám k finále (ta zákeřná svině si zasloužila rozhodně něco ultimátně morbidního, a navíc se tam opět vytvořil prostor pro další díl, takže to působí neuzavřeně). Celkově mě "Saw X" mile překvapil. Od hereckých výkonů přes gore efekty až po úžasný sound design a brilantní volbu příběhu, musím tento film fanouškům Saw/hororu doporučit. Pro všechny ostatní, kteří neznají nebo neviděli předchozí díly série, je to skvělý odrazový můstek a určitě nebudete litovat diváckého zážitku. Nyní mohu oficiálně říci, že se jedná o můj druhý nejoblíbenější příspěvek do série, přičemž pouze originál ho překonává o malý kousek, ale to se může změnit při opakovaném zhlédnutí. /80%/ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Leporelo oblíbeného antagonisty a povědomých propriet a přihrávačů kolem na pozadí banální a po stránce obohacení série chudé historky. Sice mě fascinuje návrat k originálu a po tolika dílech i usilovné pokračování či předpokračování něčeho, co už několikrát skončilo, ale je to málo. Nejlepší dojem mám opravdu jen z toho, že se netočíme v opakovaných restartech, což je v současnosti unikát. Chci ale víc, tedy zvraty, které mě rozhodí, ne pointy, které vidím od prvních minut a nefér pasti, u kterých jen krabatím čelo. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (11)

  • Do závěrečných titulků je vložena ještě jedna scéna. (fisus)
  • Jedná se o dosud nejdelší minutáž filmu této série. (PenguinTom)
  • Jedná se o první díl série, ve kterém se neobjevuje policie vyšetřující vraždu. (Claw)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama