Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Mia... 

všechny recenze uživatele

Má nejoblíbenější verze tohoto období :) ... když jsem byla malá, často to dávali v televizi a já se na to vždy těšila a napjatě čekala ... je to jedno z nejkrásnějších fantazy, co znám. Já nehodnotím triky, ale příběh a ten je opravdu nádherný,neotřelý a naprosto originální. Výborné herecké výkony a ke všemu i krásné herečky. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V súčasnosti existuje mnoho verziíí legendy o Merlinovi, v priebehu storočí bol tento príbeh často prepisovaný a dopĺňaný rôznymi autormi. Musím ale priznať, že verzia, ktorú ponúklo toto filmové spracovanie, nebola vôbec zlá (aj keď niektoré postavy a udalosti okolo nich boli pomotané). Príbeh bol zaujímavý, epický, napínavý a čo je hlavné, pekne sa zahralo na strunu aj romantickej zložke tohto príbehu. Škoda, že výprava spolu s trikovými efektmi neboli na vyššej úrovni, aj v rámci svojej doby sa v tomto smere dalo urobiť predsa len viac. Solídny nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúci dobrodružný fantasy film. Má celkom dobrý príbeh o čarodejníkovi Merlinovi, ktorého vychovala zlá čarodejnica Mab, aby v budúcnosti poslúžil jej plánom, ale on sa jej vzbúri a odíde. Rozhodne sa konať dobro a tak chce hlavne nájsť dobrého a čestného kráľa pre Anglicko, okrem toho sa aj zamiluje, ale na tejto ceste ho čaká mnoho problémov. Spracovanie je skutočne perfektné, toto obdobie a legendy s ním súvisiace vždy pôsobili dostatočne atraktívne a tentoraz to už od začiatku pôsobí dobrým dojmom. Ale poteší, že úroveň filmu sa neustále zvyšuje, takže keď už Merlin dospeje, film sa celkovo vylepší a potom už pribúdajú mnohé zaujímavé prvky, chválim hlavne perfektne zvládnuté striedanie kráľov z rôznych dôvodov, pričom každý má dostatok priestoru a zaujímavú povahu a všetko to vyvrcholí časťou s kráľom Artušom, ktorá je rozhodne najlepšia. Chválim, že to úplne ideálne funguje v oboch hlavných žánroch, či už v historickom, ktorý ponúkne množstvo zaujímavých udalostí a postáv, ale aj fantasy, kde sú zase výborne podané všetky tie problémy, ktoré spôsobuje čarodejnica Mab, pričom sa navyše oba žánre dobre dopĺňajú. A k tomu poteší aj príjemná romantická línia. Takže tie tri hodiny sú skvelo zvládnuté, nájde sa tu množstvo perfektných scén, k tomu ten vynikajúci záver, toto sa mi skutočne páčilo. Čo sa týka akcie, občas sa nájde nejaká väčšia bojová scéna prípadne fantasy súboj, síce s drahou konkurenciou sa to objektívne moc nemôže rovnať, ale mne je to úplne jedno, v tomto filme je akcia to posledné, čo ma zaujíma. Herecké obsadenie je perfektné, vynikajúci Sam Neill vo svojej životnej úlohe, bavil ma neustále a množstvo skvelých a dobre obsadených vedľajších postáv ako Miranda Richardson v úlohe čarodejnice Mab, jej pomocník Martin Short, sympatická Isabella Rossellini, Helena Bonham Carter, Rutger Hauer, Lena Headey a viacero iných. Réžia a technická stránka sú skvelé, síce rozpočet viditeľne nebol najväčší, preto aj výprava nie je prvotriedna, ale ja som aj tak veľmi spokojný, má ta zaujímavý vizuál, perfektnú atmosféru a dokonca fungujú aj emócie, takže to plne vynahradí. A k tomu ešte tá nádherná hudba, ktorá celý film ešte o triedu povyšuje. Rozhodne sa nepovažujem za fanúšika tohto žánru, fantasy moc nemusím a aj jeho najslávnejší predstavitelia sú pre mňa väčšinou prinajlepšom priemerní, ale dva filmy som si veľmi obľúbil a to Kráľovstvo prsteňa a práve Merlin. Takže pre mňa je to nielen najlepšie spracovanie legendy o Kráľovi Artušovi a podobne, ale aj najlepší fantasy film vôbec. 88% ()

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 3....Vidíte všichni tento,pohádkový spíše nepovedený, výtvor moc kladně? Ano je to tak . Celé drama se odehrávalo v temném a zamlženém prostředí. Já jsem neměl tu možnost tuto pohádku slyšet v původním znění a možná i pro to se mi celkové vyznění zdálo vcelku bezcené a nezajímavé. Celkové herecké obsazení například Neila to se mi zdálo příšerné -ten se hodí spíše do hororu jako je Horizont události to byl skvělý horor no nic. prostě celkové nadšení fuč a beru to jako ztrátu času. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nebylo přítomno více finančních prostředků. Některé triky působí příliš okatě (což je ale v Boormanově verzi jakbysmet - na rozdíl od Barrona je ale v Excaliburu dovedli poměrně nápaditě zakrýt). Jinak - jedná se o film mého mládí, skvěle natočený, s výbornou hudbou, poutavě odvyprávěný a především - perfektně zahraný. Uznávám, že své zde dělá i špetka nostalgie, ale co... Minimálně Martin Short a Rutger Hauer si jí plně zaslouží. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Lynn Kressel soutěžil o cenu Artois v kategorii nejlepší casting. (Terva)

Reklama

Reklama