Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem snad 2x v životě a napoprvé na mě ve své době Vertical Limit zapůsobil, neboť fungoval ve všech ohledech, které by měl dobrodružný thriller mít. Podruhé to již nemělo takové kouzlo, avšak stále se jednalo o zdařilou podívanou. Prostředí hor a tím pádem extrémních podmínek mám obecně ve filmech rád a tudíž mohu s klidným srdcem dát 4*, byť potřetí bych si již tento počin nepustil. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ze základního tábora se pod vedením Petera Garretta rychle vydává šestičlenná záchranná mise, hnaná navíc vidinou půl milionové odměny pro každého. Nejvíc naspěch má ale Peter, protože v ledu nad výškovou hranicí přežití je společně s miliardářem uvězněna i jeho sestra Annie. Za prázdninových veder, kdy se nedá dýchat ani večer v letním kině, by došel ocenění alespoň chladivý účinek amerického filmu Vertikální limit. Sotvakdo se však nadchne teď v zimě pro mrazem ojíněné hrdiny, kteří zhruba první hodinu lezou do kopce nahoru a druhou hodinu z kopce dolů - vlastně jen ti z nich, kdo přežijí. Jedinou obrazovou záchranou snímku je skutečnost, že "kopec" tu znamená vražedný štít K 2, druhou nejvyšší horu světa. Kdopak by rozeznal, že namísto himálajských osmitisícovek tu jsou občas vidět novozélandské třítisícovky, pokud se spojí obratná kamera s umem trikařů. No a když se malebnost srázů i děsivost lavin vyčerpají, ještě pořád se může zřítit vrtulník, nemluvě o explozích, které slibují zásoby výbušného nitroglycerinu na zádech záchranářů. Ovšem naprosto mechanická hra na lidskou vybíjenou, kterou si od sebe navzájem půjčují filmy akční, katastrofické a dobrodružné, má v případě snímku Vertical Limit jen velmi omezené možnosti. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Rozuměj, není to K2, že? Byla jsem na tom tenkrát v kině. Když hned v úvodní scéně po hned hrozné ztrátě a dramatické hudbě proletěl nahoře orel, který vypadal skoro jako sup s bílou hlavou a řval jako káně, řvala jsem já (smíchy) a vysloužila si tak nenávistné: pšššššt! No pak to focení zvířatek ve sněhu, dramatické odmítání lan, injekce do srdce, zavalení do proláklin, párty v prvním výškovém a já nevim, co všechno. To teda ne. Na jeden film prostě na mě hodně. Hvězda za chlápka starého horala a za ty dva bráchy, co byli aspoň vtipný. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Och, bože môj! 3* hlavne pre skvelú hudbu. Herci takmer všetci hrozní, žiaden náznak reality - hl. hrdina láme rekordy a pritom niekoľko rokov fotil tigre, kráska so zlomeným prstom si tiež nevšíma v akej je nadmorskej výške.... Hlúpe. Film sa snaží rozobrať aj hlbšie otázky, ale stroskotáva na svojej komerčnosti. Zábavka (režisér Zlatého oka :)), ktorú nemôžte brať vážne... Ak chcete poctivejší zážitok, radšej odporúčam K2, alebo PÁD DO TICHA... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sto tisíc spermií a ty žes byl nejrychlejší ??" ;) Nechutně nadhodnocený kousek hraničící s žánrovou parodií, který mi velmi silně asocioval Wynorskiho Smrtelnou lavinu s více než třikrát nižším hodnocením a desetkrát nižším rozpočtem, od níž se liší pouze jednoznačně vyšším rozpočtem a kvalitnějším hereckým obsazením, byť i v tomto směru by se daly vést sáhodlouhé diskuze, už totiž jen jméno panáka bez kouska charismatu a hereckého umu, Chrisse O´Donnella, napoví dost, vyznívá jako urážka všech horolezců, tím spíš těch méně šťastných, kteří se již ze svého dobrodružství nevrátili.. Do nebe volající scéna s mrtvou manželkou Montgomeryho Wicka, jehož si střihnul Scott Glenn, praktický jediný, kdo si zde zaslouží svůj honorář, svědčí o frontální lobotomii scénáristy Roberta Kinga, který svým veledílem téhle ukrutné snůšce zhovadilostí a klišé symbolicky nasadil korunu, protože pokud nejste přístupni myšlence ustoupit od žánrového zařazení thriller a pouze se bez přemýšlení občas bavit pár povedenými hláškami a odpudivě přepálenou svižnou akcí, nefunguje zde až na již tradičně nadmíru povedený soundtrack Jamese Newtona Howarda opravdu zhola nic, a tak Vertical Limit platí za jednoznačně nejhorší film jinak velmi schopného režiséra Martina Campbella.. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Vo filme používajú namiesto klasického osmičkového uzla, ktorý používajú všetci lezci, vodcovskú slučku, ktorá sa na lezenie neodporúča. (Jumar)
  • Ve filmu hraje sám sebe známý horolezec Ed Viesturs. (džanik)

Reklama

Reklama