Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V základním táboře pod K2, druhou nejvyšší horou světa, která si vyžádala nejvíc lidských životů, se chystá k výstupu výprava financovaná miliardářem Elliotem Vaughnem. Ten chce akci využít k reklamní kampani na svou leteckou společnost. Do tábora přichází Peter Garrett, který pracuje pro časopis National Geographic a fotografoval nedaleko sněžné leopardy. Ke svému překvapení se v táboře setká se svou sestrou Annie, která sice patří k nejuznávanějším horolezkyním, s bratrem však už tři roky nemluví. Nedokáže mu totiž odpustit, že poslechl otcův rozkaz a odřízl ho z lana, na němž viseli po nehodě dvou horolezců. Další den se Annie vydá s Vaughnem a zkušeným horolezcem Tomem McLarenem k vrcholu. Během cesty se začne zhoršovat počasí a horský vůdce Skip Taylor žádá Vaughna, aby sestoupili zpět do tábora. Ten však odmítne. Počasí ho nakonec přinutí výstup přerušit. Během sestupu strhne prudká bouře lavinu, která srazí část výpravy. Přežije pouze Vaughn, Annie a zraněný Tom, kteří se zřítí do ledové jeskyně, kde je lavina uvězní. Peter okamžitě zorganizuje záchrannou výpravu. Ví, že má pouhých šestatřicet hodin, jinak sestra i ostatní zahynou na vysokohorskou nemoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem snad 2x v životě a napoprvé na mě ve své době Vertical Limit zapůsobil, neboť fungoval ve všech ohledech, které by měl dobrodružný thriller mít. Podruhé to již nemělo takové kouzlo, avšak stále se jednalo o zdařilou podívanou. Prostředí hor a tím pádem extrémních podmínek mám obecně ve filmech rád a tudíž mohu s klidným srdcem dát 4*, byť potřetí bych si již tento počin nepustil. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pokud se rozhodnete nebrat tenhle film příliš vážně a pojmout ho jen jako odlehčenou, adrenalinovou a především vizuálně strhující podívanou, neměli byste být zklamaní. Aspoň já tedy tuhle roztomilou koninu děsně žeru, prostě nenáročná oddechovka jedoucí ve svižném tempu, nabušená horolezeckou akcí, nádhernými exteriéry, působivými triky a okořeněná velkou porcí nadsázky i humoru. Výrazně vyniká třeba v porovnání s jiným "kádvojkovým" filmem K2 z roku 1991. Několik dobrých hlášek ("Je čas probudit Indy!"), skvělá je postava buddhistického horolezeckého askety, zavilce a pomstychtivce Scotta Glenna (na buddhistu byl ale dost podivně fixovanej hledáním pomíjivýho těla svojí ženy), nezapomenutelné je i "zjevení se" jeho mrtvé ženy a jahůdkou na dortu je krvavá sněžná bóje. Nemám co vytknout, to znamená - bez nějakého falešného pseudointelektuálního upejpání - minimálně 90%! ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Mohl to být akční nářez, ale omezilo se to jen na dvě výborné akční scény. Jedna je hned na začátku a druhá někde uprostřed filmu. Zbytek je dost podivný a nelogický. Některé scény jakoby na sebe ani nenavazovaly a o nějakém napětí nebo dynamice si může režisér Campbell nechat zdát. Film dost zprasil. Obsadit Chrise O´Donnella nebyl rovněž dobrý tah. Do role se nehodil. Pochvalu zaslouží kamera, která vykouzlila několik dobrých záběrů, výše zmíněné dvě akční scény a snesitelný hudební doprovod. Jenže nemíním chválit technickou stránku filmu. Scénář byl hrozný a režie to nijak nevytáhla nahoru. 40% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí zvedám na ****. Akční scény jsou vyložená chuťovka, sněhové bouře, drtivé laviny a všudypřítomný křik dodávají filmu tu správnou, mrazivou atmosféru. Dokonce ani začátek odehrávající se na amerických skálách nepůsobí vůbec špatně. Jednoznačně nadupaná paráda!:-) Ale pokud nemáte rádi klišé, tak si to raději ani nepouštějte.XD ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn obsadene ľadové záchranárske šplhanie na vrchol, ale žiaľ ja som tu ten vrchol akosi necítil. Síce ma to bavilo, ale aj plagát je viac adrenalínovejší ako Vertical Limit. Úvod a záver je jasne predvídateľný a jediný, kto celému filmu dával grády bol Scott Glenn a James Newton Howard. 65% - 3* ()

Galerie (48)

Zajímavosti (18)

  • Jako pozadí pro horské scenérie posloužila hora Mt. Cook (3754 m) na Novém Zélandu a její štít taky ve filmu představoval štít K2. Skutečná hora K2 (8611 m), druhá nejvyšší hora světa, se nachází v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny. (džanik)
  • V scéne, kedy sa otec Petra Garretta (Stuart Wilson) odreže v strachu o ich život, sa nemal čoho báť. Všetky frendy (istenie, na ktorom viseli) majú podľa normy udržať v ťahu 2,2 tony. V konečnom dôsledku by však toto istenie pri tak veľkom páde dvoch ľudí nevydržalo za žiadnych okolností a zabili by sa všetci. (Jumar)
  • Předlohou pro bratry Benchovy byla dvojčata Burgessovi, Alan a Adrian, horolezci z anglického Yorkshiru. (džanik)

Reklama

Reklama