Reklama

Reklama

Velké nesnáze v Malé Číně

  • USA Big Trouble in Little China (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Burton: užvaněný, velkohubý, umolousaný hejsek a řidič milovaného kamionu, který se neochvějně plouží do náruče San Franciska. Kuriózní spojení toho nejlepšího (a nejhoršího) z Johna Waynea a Indiana Jonese v jedné osobě vyhraje sázku nad restauratérem Wangem. Aby se ujistil, že mu Wang nepláchne, Jack svolí, že jej zaveze na letiště, kam přilétá Wangova snoubenka. Než by vypečená dvojice řekla štandopede, Jackovi ukradnou náklaďák, Wangovi snoubenku a na krku budou mít naráz nejen čínskou mafii, honosící se bohulibým názvem Vládcové smrti, ale také trio čarodějných mordýřů, Bouří, a především – více jak 2000 let starého démona Lo Pana. Ten potřebuje ke svému plnokrevnému vzkříšení právě Wangovu zelenookou snoubenku… Výrazná tvář a veterán amerického žánrového filmu, John Howard Carpenter (Přepadení 13. Okrsku, Halloween, Mlha, Útěk z New Yorku), hudebník, scenárista a režisér, minulý rok oslavil 70. výročí. Při dané příležitosti Česká televize začala výrobu nového, kvalitativně odpovídajícího dabingu, Velké nesnáze v Malé Číně (1986). Hororovou komedií Carpenter utnul období, kdy se věnoval vážnějším (a váženějším) produkcím typu Věc či Starman, a vrátil se ke svým kořenům, datovaným až ke sci-fi komedii Temná Hvězda. Inspirací pro natočení Velkých nesnází v Malé Číně byly vyšinuté hongkongské kung-fu snímky typu Xin shu shan jian ke anebo účelově triviální fantasy a komiksy á la Flash Gordon. Výroba Carpenterova v pořadí devátého – a v té době jeho nejdražšího – kinofilmu se od počátku potýkala s problémy. Studio 20th Century Fox, coby „továrna na sny“, a Carpenter, coby vizionářské individuum, se vzájemně nedokázali sladit. Zároveň se na scénáři podílelo hned několik autorů a text byl ustavičně přepisován. Velikášské natáčení s přemírou speciálních efektů, extravagantních kostýmů a rekvizit pak mimo jiné zápolilo, aby bylo dokončeno dříve než ve stejné době natáčené Zlaté dítě, jimiž Paramount Pictures chtělo Carpenterovu opusu konkurovat... Určitou měrou bezděčně vznikla opalizující „kinematografie atrakcí“, která se publiku předvádí a vábí jeho pohled opojnými lákadly, aniž by se přitom omezovala na logické, soudržné a hodnověrně působící vyprávění, jak je obyčejně u Hollywoodu zvykem. Ačkoli je dnes snímek zařazen do zlatého fondu americké kinematografie a mezinárodně nese pečeť kultovního díla, dobově se toto akční fantasy utržené ze řetězu setkalo s vlažným přijetím. Zisky ze vstupného nadto nedokázaly ani zdaleka dorovnat produkční výdaje a film skončil v hluboké finanční ztrátě. Následující Carpanterovo tvůrčí období proto značilo návrat k nezávislým či minoritním produkcím, z nich vzešly neméně originální horory jako Vládce temnot, Jsou mezi námi a Ve spárech šílenství. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (366)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Já jsem věděl, proč si tenhle film nechávám uležet. John Carpenter mě v něm svým pojetím naprosto dostal Kurt Russell je v jeho filmech prostě pořádný frajer a skvěle mu to v tomhle filmu sedne. Na tohle se prostě hodil a možná pořád hodí. Ale na filmu je nejlepší jeho forma, jeho pojetí. Tohle je parádní ukázka akční imaginace. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Film mého dětství, který jsem vyděl, když jsem měl nějakých deset let, dodnes vzpomínám jak jsem měl hubu otevřenou a oči hypnoticky upřené na plátno. To bylo mé prvé letmé seznámení s Johnem Carpenterem, kterého od té doby miluju. Ve filmu je vše: rvačky, čínská kultura (tj. exotika), mafie, magie a samozřejmě ironický Kurt Russell (jinak to oblíbený režisérův spolupracovník). Taky nelze přehlédnou (vlastně přeslechnout) mistrovu skvělou hudby, i když někteří lidé ji nemají v lásce, ale já ji miluju. Vždy když jej opět vidím, tak na mne dýchne kouzlo těch časů, kdy jsem ho vyděl poprvé a je to nádherné. Někdo mě může označit za sentimentálního nostalgika, alespoň se za to nestydím jako někteří. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Etalon chlapeckého dobrodružství 80. let s mentalitou osmi až desetiletého dítěte, kterou nejlépe shrnuje dialog, ve kterém se Jack Burton nedůvěrhodoně snaží přesvědčit své parťáky, že do podzemí Čínské čtvrti se nevrací přece kvůli ženský, ale kvůli svýmu autíčku. Celý zbytek je převedení oldschoolového herního dungeonu do filmového tvaru. Ze zamřížovaného okénka z boční uličky se dostanete do zašpiněného sklepa, z něj skrze světlíky prolezete do zapomenutého skladu. Tam vede výtah jenom dolů, kde je středověká mučírna, staletá kanalizace, kuplířské klece, obří chrám a mezi tím se dá pohybovat skrze všemožné šachty, trubky a tajné chodby. Kdo hrál gamebooky z edice Fightning Fantasy bude za chvíli jako doma. Navíc Russell tady opravdu strašně ruluje jakožto parodie na osmdesátkový macho, který sice má stejný způsob namachrovanýho uvažování jako jiný protagonisté toho typu, nicméně je to po celou dobu matlák, který se několikrát sám vyřadí z boje. O to více jsem vybuchl smíchy při scéně, kdy vyřídil hlavního záporáka. Mimo jiné kvůli tomu, jak je tahle scéna nemilosrdně rychle sestříhaná. Spousta lidí tu koukám píše, že za mlada na tom hodně ujížděli a teď už se za to nějak stydí nebo co. Já jsem zařval hrůzou, když jsem si všiml, že jsem tomu tady někdy před lety dal pouhé tři hvězdy s nějakým přihřátým komentářem zpruzelého filmového kritika. Opraveno. Je suis Jack Burton. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Carpenterova béčková šílenost Velké nesnáze v Malé Číně údajně ovlivnila herní vývojaře z Midway k jejich legendárnímu titulu Mortal Kombat. Slovy herního designera Johna Tobiase se mělo jednat o poctu filmu, protože se tvůrcům líbil mix mezi mytologií východu a racionálnějším západním světem. Z pohledu na snímek je to dost patrné a inspirace je vidět přímo ze všech hlavních postav. Samotný film mě ale upřímně vůbec nebavil. Ač je naprosto jasné, že se nebere vážně a sází na "béčkově" vtipné momentky, tak měl efekt opačný. Nejedná se o nic, co by mi vyloženě utkvělo v paměti nebo přineslo příjemné večerní odreagování. Potěšila mě účast Kim Cattrall, kterou drtivá většina bude znát jako tu blonďatou nymfomanku ze Sexu ve městě a celkový fantasy nádech. Výsledek je ale prostě takový nemastný neslaný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Taká hovadinka pre puberťákov, ktorú som hltal keď som mal 13 rokov a chcel som byť cool ako Kurt Russell. Dnes by som si to už nepozrel. VIDENÉ ZNOVA 7/19: Takže klamal som, pozrel som si to znova. A na mojom postoji k filmu sa ani po 25 rokoch nezmenilo vôbec nič. Pozerateľná wtf blbosť, kde občas poteší Russellova hláška a jeho "nadhľad", ale scenár mu predsa len mohol predpísať vtipnejšie bonmoty. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (25)

  • Hlavný antagonista David Lo Pan (James Hong) poslúžil ako inšpirácia pre niekoľko postáv (Shang Tsung, Raiden) z prvých dielov hernej série "Mortal Kombat". (Sunwheel)
  • Závěrečnou píseň "Big Trouble in Little China" zpívá skupina Johna Carpentera, "The Coupe de Ville" ve složení John Carpenter, scénarista Nick Castle (Útěk z New Yorku) a producent a režisér Tommy Lee Wallace (Halloween 3, To). K písni byl natočen i videoklip poskládáný ze záběrů z nahrávacího studia a ukázek z filmu. (LION-MR.T)

Související novinky

John Carpenter chystá návrat

John Carpenter chystá návrat

03.08.2008

Hororová legenda John Carpenter, tvůrce filmů jako Halloween, Věc nebo Velké nesnáze v Malé Číně, poslední dobou pracuje především pro televizi (jeho příspěvky do série Mistři hororu patřily k těm… (více)

Reklama

Reklama