Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 007)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Můj první pořádný zombie thriller na filmovém plátně. Kulhánkovy knížky a Resident Evil se nepočítají:) A ta podívaná stála za každou korunu na kterou mě ten lístek přišel. Temnota a tíseň, naivní figurky, tytéž chyby jaké jsme už tolikrát viděli, archetypální postavy, prostě klasa. I když si pořád myslím že správný zombák nemá běhat jako vítr:) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný akčný zombie horor, ktorý považujem za úplný vrchol žánru. Má výborný príbeh o skupinke ľudí, ktorí sa počas práve začatej rozsiahlej katastrofy, ktorá mení mŕtvych na vražedné zombie ukryje v obchodnom dome a premýšľajú nad ďalším plánom. So spracovaním som veľmi spokojný, po vynikajúcej úvodnej štvrťhodine predstavujúcej začiatok apokalypsy sa už dej presunie do obchodného domu, kde už samozrejme tempo čiastočne upadne, ale stále sa na to skvelo pozerá cez množstvo výborných situácií a prvkov, ktoré to celé osviežia, napríklad komunikácia s majiteľom obchodu so zbraňami a v perfektnej záverečnej polhodine sa to zase vylepší. Ale musím spomenúť celú situáciu s pôrodom, ako jedinú by som ju z filmu najradšej vystrihol, pôsobí na mňa príliš hlúpo, no našťastie okrem nej sa už vydarilo všetko. Chválim aj homornú stránku, toto rozhodne nie je žiadna zombie komédia, ale kvalitný a miestami atmosférický surový zombie horor, ale aj tak je tu slušná dávka vydareného obzvlášť čierneho humoru, ktorý nenarúša zvyšok filmu, skôr naopak, hlavne osvieži všetky tie časti, ktoré by inak zaostávali. Akcie je tu dosť a je perfektná. Nezameriava sa až tak moc na usmrcovanie ľudí zombiami, ale hlavne na likvidáciu zombií, čo mi vyhovuje viac, všetka akcia je perfektne natočená, dynamická, napínavá, nadmieru krvavá a plná skvelých drsných momentov. Najviac sa mi páči akcia z úvodnej a záverečnej časti, ale aj ten zvyšok je vydarený. Herecké obsadenie je na tom dobre, príjemná Sarah Polley, skvelý Ving Rhames vo svojej najlepšej úlohe a plno zaujímavých vedľajších postáv, hlavne postava vedúceho strážnika je skvelo pojatá, ako sa postupne mení. Réžia a technická stránka je prvotriedna, Zack Snyder to zvládol perfektne po všetkých stránkach, vydarili sa aj efekty a atmosféra, tu nemám čo vytknúť. Úsvit mŕtvych je rozhodne najlepší zombie film, aký som vôbec videl, skvelý príbeh, akcia, postavy, humor a aj vizuál, prakticky až na tú jednu scénu mu v rámci žánru ani nemám čo vytknúť. 87% ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Snyderovo pojetí zombií je mi sympatické. Už to nejsou ty mátožné mrchy, jako v Romerově klasice, ale setsakra rychlí dravci, ze kterých jde hrůza a je třeba míti se před nimi pořádně na pozoru. I úvod do filmu je dalším příjemným šokem - žádné dlouhé představování, žádné napínání diváka, ale hned po pěti minutách se jde zostra na věc. Děj okamžitě zařadí pátý rychlostní stupeň (počáteční chaos u rodinných domků a záběr na město s hustou bouračkou je parádní), po chvilce klesne na "čtyřku" a ta vydrží až do závěrečných titulků. Ten podvědomý pocit fanouška žánru, že právě zhlédl známé věci v exceletním kabátku, remake a krásnou poctu žánru zároveň, mu vyloudí na tváři úsměv a neopustí ho ani po odchodu z kina, jako by právě zkouknul nějakou romantickou komedii :o) ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmeček jsem si opravdu užil, a řekl bych, že i víc než samotní tvůrci jeho natáčení...Je pravda, že takhle kvalitní zombie horror tady chyběl. Atmosféra je výborná, to samé se dá napsat o hercích, režii, tricích, kameře a hudebním doprovodu, krev nám stříká taky pěkně, navíc pořádná dávka černého humoru, takže 4* jsou plně zasloužené. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení, kdy neznámý režisér s nevelkým rozpočtem dokázal natočit film, který je zábavný až do konce (včetně titulků!:) Všechny akční scény jsou natočeny svižně (jako od ostříleného profesionála) a dočkáme se i odlehčujícího humoru (ze střechy ostřílené zombie:) Přestože obecně nejsem nakloněn remakům, někdy je třeba učinit výjimku. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Název filmu se objeví až v jedenácté minutě. (michael2684)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „Have A Nice Day“ od Stereophonics. V 75. minutě hraje „Hangman's Song“ od Tylera Batese. Na konci filmu hraje „People Who Died“ od The Jim Carroll Band. (Duoscop)
  • V úvode filmu beží v televízii relácia o autách, kde v prestrihu vidno Subaru Impreza WRX, a moderátor hovorí, že sa jedná o turbodiesel. Subaru začalo tento model vyrábať s dieslovým motorom až od roku 2007. (tarponko)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama