Reklama

Reklama

Důkaz

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Catherine je sedmadvacetiletá žena, která je oddaná svému otci Robertovi, geniálnímu a proslulému matematikovi. Zatímco se Robertova obratnost ve světě čísel stále jeví jako neotřesitelná, jeho kontakt s realitou se pomalu vytrácí. Když Robert propadne šílenství, Catherine začne přemýšlet o tom, zda mohla po tátovi zdědit duševní chorobu společně s jeho mimořádným matematickým talentem. Po Robertově smrti se na Catherine obrátí Hal, otcův nadaný, ale příliš horlivý student, který chce nahlédnout do poznámek zesnulého muže v naději, že objeví jeho poslední významný počin. Zatímco Catherine se zdráhá ponořit hluboko do otcovy práce v obavách, že by tam mohla vyčíst něco o své vlastní budoucnosti, Halovi k tomu dá svolení. Odhalení matematického důkazu potenciálně historických rozměrů, který se skrývá v jednom z poznámkových bloků, vyvolá vlny šoku, a to v nejednom slova smyslu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

RAiken 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně typ filmu, který stojí a padá na hereckých výkonech a v tomhle případě je erekce výkonů velice silná. Gwyneth Paltrow hraje jako o život a konečně může dokázat, že není tak špatná herečka, jen si vybrat ty správné role. Ostatní herci ji v podstatě jenom neméně skvěle sekundují a dotvářejí atmosféru. Film o hranici mezi šílenstvím a genialitou, ze kterého se nakonec vyklube příběh o lásce, důvěře a porozumění. A tak je to přece vždycky, nebo ne? ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Lehce pro intelektuály, ale děj je úžasně navazující, prolínající se s minulostí a vzpomínáním Catherine, která zdědila po otci jak genialitu tak šílenost. Názorná ukázka toho, jak dcera může milovat otce a obětovat pro něj své vzdělávání. Na druhou stranu je její nejlepší školou sám umírající, senilní otec, který se nad své očekávání cítí být zdráv. Celý nadšený předloží dceři důkaz o matematické souvislosti ročních období a tím jen potvrdí svou nemoc. Catherine naopak napíše důkaz týkající se prvočísel, což může otřást základy dosud probírané látky. Bohužel i u ní se projeví sklony k šílenství a není si jistá svým autorstvím. Svou roli zvládla skvěle. Věrohodně zahrála návaly zoufalství a bezmoci a stejně tak hájila svůj názor. Jako s člověkem bych s ní nedokázala vyjít, ale jí by jistě potěšilo 5*:) ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

***/* tři a půl, docela mi to připomínalo Čistou uši jak námětem o nadaném matematikovi a matematičce, proto už to pro mne nebyl takový zážitek, jaký by mohl být, jelikož Čistá duše je u mne jasně lepší, .... Gwyneth konečně zas nějaký dobrý film, Hopkins klasika a kdo mě mile překvapil je Gyllenhaal, i když pochybuji, že by se na Gwyneth v reálném světě nevybodl, každopádně chcete DŮKAZ, tak tady je .... (( :: ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení v podobě Gwyneth Paltrow, kterou jsem nikdy nepovažovala za kdovíjakou herečku, ale tady byla vážně skvělá (neumím si momentálně představit někoho jiného, kdy by její postavu tak přesvědčivě zahrál). Navíc získávám stále větší dojem, že z Jakea Gyllenhaala se rodí nová áčková hvězda, líbil se mi již v "Půlnoční míli" či v "Donnie Darko", na "Mariňáka" (rež.: S. Mendes) se také těším. Film má výborný scénář, protože až postupně odhaluje všechny vazby otce a dcery, režisér ví, kdy co říct a jak to říct, každá postava má svoje místo (dokonce i nesnesitelná sestra). No prostě film, který ve vás po odchodu zanechá ještě dlouho dobrý pocit, takové to nepopsatelné cinéphilské potěšení. Přesně ten typ filmu, které můžu po kilech. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě nijak zásadně nenadchnul. Herecké výkony jsou dobré, ale celá zápletka je taková nijaká. Ano, jsou tam momenty, které jsou dobré, ale celkově mi to nesedlo. Jake rozhodně nebyl využit tak, jak by si zasluhoval a celé to stojí na Gwyneth, která mě až tak neuchvátila. Hlavně mi ale nesedl scénář. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (13)

  • Gwyneth Paltrow si ve snímku zopakovala úlohu, kterou ztvárnila už v původní divadelní hře Davida Auburna. Ten je též spoluautorem scénáře k filmu. Představení získalo Pulitzerovu cenu a hrají ho na prknech slavného londýnského West Endu. (imro)
  • Přibližně v 1 hodině a 7. minutě se ve scéně dialogu v kuchyni několikrát při střídání záběrů mění účes Catherine (Gwyneth Paltrow), přesněji prameny vlasů v culíku. (othoson)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama